Της Άννας Γιαννοπούλου
Χειρουργός - Μαστολόγος, Αν. Διευθύντρια στο Κέντρο Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
ΣTON ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ μία στις οκτώ γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Περίπου το 60% των γυναικών θα εμφανίσει κάποια από τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού και θα αποταθεί σε ειδικό για την αντιμετώπισή τους. Η ανακάλυψη ενός ευρήματος στον μαστό προκαλεί φόβο και αγωνία στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα αγαπά και φροντίζει το σώμα της, αναγνωρίζει πρώιμα όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί και μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα σε χειρουργό μαστού είναι:
Όγκος στον μαστό: Μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα με την ηλικία. Η αξιολόγηση γίνεται με την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα, μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία), ενώ, αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να απαιτηθεί και βιοψία.
Διαταραχή στη μαστογραφία: Μπορεί να αφορά ένα ογκίδιο, μικρο-αποτιτανώσεις ή διαταραχή στην αρχιτεκτονική του μαστού. Σε πολλές περιπτώσεις η εντοπιστική μαστογραφία μπορεί να λύσει το δίλημμα, ενώ άλλοτε μπορεί να απαιτηθεί βιοψία.
Έκκριμα στη θηλή: Είναι συχνό σε γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα ή/και έχουν θηλάσει. Μπορεί να εμφανίζεται μέχρι και δύο χρόνια μετά τον τοκετό και αφορά και τους δύο μαστούς. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, ως παρενέργεια από κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή σε αδένωμα της υπόφυσης. Ένα έκκριμα αιματηρό ή διαυγές που είναι αυτόματο και προέρχεται από τη μία θηλή μπορεί να οφείλεται σε θήλωμα ή/και σε καρκίνο.
Εισολκή της θηλής: Πολλές γυναίκες εκ γενετής παρουσιάζουν εισολκή θηλής ή έχουν θηλές που περιστασιακά εισέρχονται ή εξέρχονται. Αυτός ο τύπος εισολκής δεν είναι ανησυχητικός. Αν μια γυναίκα παρατηρήσει σταδιακά εισολκή της θηλής της χωρίς εμφανή λόγο, θα πρέπει να αποταθεί σε ειδικό, γιατί πολλές φορές αποτελεί το πρώτο σημάδι ενός καρκίνου.
Αλλαγές στο δέρμα του μαστού: Δερματικά προβλήματα στον μαστό μπορεί να αφορούν κνησμό, απολέπιση, οίδημα, ερυθρότητα ή αλλαγή στο χρώμα. Αν και συνήθως δεν οφείλονται σε σοβαρό πρόβλημα, μια γυναίκα θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό, γιατί κάποιες σοβαρές μορφές καρκίνου εμφανίζονται με δερματική αλλαγή.
Ευαισθησία ή πόνος στον μαστό: Ο πόνος στον μαστό συχνά οφείλεται σε προβλήματα εκτός μαστού (μυϊκά, συνδεσμικά, δερματικά ή αυχενικά). Σε πολύ λίγες περιπτώσεις ο πόνος στον μαστό οφείλεται σε καρκίνο.
Τι σημαίνει ο πόνος στον μαστό;
Ο πόνος στον μαστό (μαστοδυνία ή μασταλγία) είναι συχνό σύμπτωμα στις γυναίκες και ενίοτε στους άνδρες. Τις περισσότερες φορές σχετίζεται με καλοήθεις καταστάσεις, όπως ινοκυστικές αλλαγές, κύστεις ή ινοαδενώματα.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος μαστού σπάνια εμφανίζεται με πόνο, καθώς η συσχέτιση αυτή αφορά μόνο ένα ποσοστό 0,5-3,3%.
Πρέπει, λοιπόν, να εκτιμήσουμε αν ο πόνος οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη λειτουργία των ορμονών ή σε παθολογικά αίτια.
Στα 2/3 των περιπτώσεων ο πόνος στον μαστό είναι περιοδικός (επαναλαμβανόμενος). Ο περιοδικός πόνος σχετίζεται με τις αλλαγές στις ορμόνες κατά την αναπαραγωγική περίοδο των γυναικών και εμφανίζεται μία εβδομάδα πριν από την περίοδο. Είναι διάχυτος και εμφανίζεται συνήθως και στους δύο μαστούς, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί μόνο στον έναν.
Υπάρχει όμως και ο μη κυκλικός πόνος, που μπορεί να οφείλεται σε:
• Κύστεις ή μορφώματα (ινοαδενώματα)
• Μαστίτιδα – συχνά και σε γυναίκες που θηλάζουν, ειδικά τον πρώτο μήνα
• Θεραπεία υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
• Ευμεγέθεις μαστούς
• Ιδραδενίτιδα
• Άλλες αιτίες, όπως τραύμα, εγκυμοσύνη, θρομβοφλεβίτιδα, λήψη φαρμάκων
• Φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού
Υπάρχουν γυναίκες που παραπονιούνται για πόνο στον μαστό ο οποίος προέρχεται από άλλες παθήσεις εκτός μαζικού αδένος, όπως:
• Βλάβη στο θωρακικό τοίχωμα
• Βλάβες στη σπονδυλική στήλη
• Μεσοπλεύρια νευραλγία από αναπνευστική λοίμωξη ή τραύμα
Ο διαγνωστικός έλεγχος της μαστοδυνίας ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση-ψηλάφηση του/της ασθενούς από τον ειδικό χειρουργό μαστού.
Εάν κριθεί απαραίτητο, ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα, μαστογραφία ή/και μαγνητική μαστογραφία.
Ο πόνος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά (παρακεταμόλη ή ήπια αντιφλεγμονώδη) και με έναν καλά υποστηρικτικό στηθόδεσμο.
Σε ορισμένες γυναίκες φαίνεται να βοηθά η βιταμίνη Ε ή το έλαιο νυχτολούλουδου, που δεν ανήκει στα φάρμακα αλλά στα σκευάσματα υγιεινής διατροφής.
Το σημαντικό για μια γυναίκα που έχει πόνο στον μαστό είναι να μην πανικοβληθεί και να απευθυνθεί σε χειρουργό μαστού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΣΤΑ 600 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ JCI
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, έπειτα από συστηματική προετοιμασία που ξεπέρασε τα δύο χρόνια, ανήκει στην επίλεκτη ομάδα που περιλαμβάνει μόνο 600 νοσοκομεία στον κόσμο, τα οποία έχουν λάβει τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval) για Διαπίστευση Νοσοκομείων από τον οργανισμό Joint Commission International (JCI). Πρόκειται για την εγκυρότερη σφραγίδα ποιότητας παγκοσμίως, η οποία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη λειτουργία του.
Με το ίδιο ομαδικό πνεύμα και τον επαγγελματισμό που του εξασφάλισαν τη διεθνή διαπίστευση JCI για την ποιότητα των υπηρεσιών του και την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έχει προετοιμαστεί εγκαίρως για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που συνδέεται με τον ιό Covid-19. Ανταποκρινόμενο, εξάλλου, στις αυξημένες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έθεσε στη διάθεση της πολιτείας 12 κλίνες ΜΕΘ, καθώς και 53 κλίνες νοσηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσηλευτικού κέντρου. Και τα δύο τμήματα είναι απομονωμένα και μπορούν να νοσηλεύσουν με απόλυτη ασφάλεια ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19, ενώ ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού, όπως και ο έλεγχος αντισωμάτων, προσφέρονται σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές.