ΚΙΝΗΣΗ

Το κρυφό «παιδί» του Νταλί- Βιβλίο αποκαλύπτει τη σχέση του ζωγράφου και της συζύγου του με ένα αγόρι

Το κρυφό «παιδί» του Νταλί- Βιβλίο αποκαλύπτει τη σχέση του ζωγράφου και της συζύγου του με ένα αγόρι Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο Σαλβαντόρ Νταλί και η σύζυγός του είχαν «υιοθετήσει» ένα αγόρι στην Ισπανία, το οποίο φρόντιζαν για χρόνια και του φέρονταν σαν να είναι γιος τους, αποκαλύπτει νέο βιβλίο.

Η αποκάλυψη της σχέσης του ζευγαριού με το αγόρι εξέπληξε τους ειδικούς για τον Νταλί, λέγοντας ότι δείχνει μια απροσδόκητη στοργική πλευρά του καλλιτέχνη, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ψυχρός, και της συζύγου του, Γκάλα, που ισχυρίζονταν ότι δεν της άρεσαν τα παιδιά.

Το El Niño Secreto de los Dalí (Το κρυφό παιδί των Νταλί) περιγράφει πώς ο ζωγράφος και η σύζυγός του γνώρισαν τον Χοάν Φιγκέρας το 1948, όταν επέστρεψαν στην Ισπανία έπειτα από 10 χρόνια στις ΗΠΑ.

Το κρυφό «παιδί» του Νταλί- Βιβλίο αποκαλύπτει τη σχέση του ζωγράφου και της συζύγου του με ένα αγόρι Facebook Twitter

Ο πατέρας του Φιγκέρας τον πήγε στον Νταλί όταν ήταν 5 χρονών, επειδή ο ζωγράφος αναζητούσε ένα μοντέλο για το Ιησού βρέφος, όταν ζούσε στο παραθαλάσσιο χωριό Πορτ Λιγκάτ. Ο πίνακας Madonna of Port Lligat ολοκληρώθηκε περίπου το 1950 και σηματοδότησε την αρχή μιας σχέσης με τον Φιγκέρας.

Το αγόρι ζούσε με τους Νταλί τους καλοκαιρινούς μήνες που εκείνοι έμεναν στο χωριό, κοιμόταν στο κρεβάτι τους και έτρωγε μαζί τους. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη όποιας κακοποίησης.

«Όλοι ήξεραν για τον Φιγκέρας, αλλά η σχέση ποτέ δεν ξεπέρασε τα τοπικά όρια, παρότι η παρουσία του ήταν εμφανής σε περισσότερες από 100 φωτογραφίες. Κανείς δεν σκέφτηκε να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, επειδή δεν είχε τραβήξει την προσοχή», αναφέρει ο συγγραφέας, Χοσέ Ανχέλ Μοντανιές.

Έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας, κατά την οποία μίλησε με ντόπιους ανάμεσά τους η Μερσέ Καμπανές, η σύζυγος του Φιγκέρας ο οποίος πέθανε το 1999, έφερε στο φως την ιστορία για το πώς ένα «καλό, άτακτο, όμορφο και ζωντανό αγόρι» κέρδισε το ζευγάρι.

Ο Νταλί τον καλομάθαινε παίζοντας μαζί του ξιφομαχία και ποδόσφαιρο στην παραλία. Η Γκάλα έπαιζε μαζί του χαρτιά ενώ ο Νταλί ζωγράφιζε. Οι τρεις τους έκαναν ιστιοπλοΐα, κολυμπούσαν και έκαναν ηλιοθεραπεία στους κρυμμένους όρμους της περιοχής.

Επίσης το ζευγάρι πήγαινε το αγόρι βόλτες στον ζωολογικό κήπο και τον κινηματογράφο στη Βαρκελώνη, όπου έμεναν στο Ritz και τον σύστηναν ως βαφτισιμιό τους. Για την οικογένεια του Φιγκέρας, η σχέση αυτή αποτελούσε μια ευκαιρία να φροντίσουν τον γιο τους και να βοηθήσει την εκπαίδευσή του. «Ενώ στο χωριό έτρωγαν σαρδέλες, στο σπίτι των Νταλί έτρωγαν αστακό», λέει ο Μοντανιές.

Όμως, σύμφωνα με το βιβλίο, οι γονείς του αγοριού δεν επέτρεψαν στους Νταλί να πάρουν μαζί τους το παιδί για να μορφωθεί στις ΗΠΑ και η μητέρα είχε «συγκεκριμένες αμφιβολίες για την Γκάλα». Η σύζυγος του Νταλί είχε εγκαταλείψει την μοναχοκόρη της Σεσίλ, που απέκτησε από τον γάμο της με τον Γάλλο ποιητή Πολ Ελιάρ, τον οποίο εγκατέλειψε για τον Νταλί.

Η σχέση συνεχίστηκε και όταν μεγάλωσε και παντρεύτηκε ο Φιγκέρας, αλλά τερματίστηκε όταν πέθανε η Γκάλα το 1982 και ο Νταλί δεν ξαναπήγε στο Πορτ Λιγκάτ. «Υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουμε για τον Νταλί και την Γκάλα, αλλά ανακαλύπτοντας τη σχέση τους με τον Φιγκέρας αυτό θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε την ανθρώπινη τρυφερότητα που μερικές φορές τους στερείται», δήλωσε στους Times ο Ίαν Γκίμπσον, που έχει γράψει βιογραφία του Νταλί.

Με πληροφορίες από Times

Culture
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ