Την τελευταία φορά που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του- ο Άντριου Τζόνσον το 1869- δεν υπήρχαν πυρηνικά όπλα και κατά συνέπεια ούτε το σχετικό «βαλιτσάκι».
Έτσι σήμερα, μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να παραστεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, θα αλλάξει και η διαδικασία για την παράδοση της βαλίτσας με τους κωδικούς. Η κάρτα του Τραμπ για τους κωδικούς των πυρηνικών, το λεγόμενο «μπισκότο» θα ακυρωθεί στις 12:00 τοπική ώρα σήμερα (όταν σύμφωνα με το σύνταγμα λήγει η θητεία του) και την ίδια ώρα θα ενεργοποιηθεί εκείνη του Τζο Μπάιντεν.
Αυτό προβλέπεται να γίνει θεωρητικά, καθώς μέχρι στιγμής η διαδικασία «παράδοσης- παραλαβής» δεν έχει ξαναγίνει εξ αποστάσεως. Έως τώρα, αυτό γινόταν σχεδόν δίχως να γίνει αντιληπτό, την ώρα της ορκωμοσίας. Σε αυτή την περίπτωση, το ένα βαλιτσάκι- με την κάρτα του Τραμπ- θα βρίσκεται στη Φλόριντα. Ένα άλλο, αυτό που θα παραλάβει ο Μπάιντεν, θα είναι μπροστά από το Καπιτώλιο, εκεί όπου θα γίνει η ορκωμοσία.
Ο Ντικ Τσέινι- που διετέλεσε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Τζέραλντ Φορντ και στη συνέχεια αντιπρόεδρος του Τζορτζ Μπους του νεότερου- είχε περιγράψει τη διαδικασία το 2013. «Κανείς δεν λέει λέξη. Μπροστά γίνεται η τελετή και πίσω υπάρχουν δύο τύποι με τις στολές τους. Την κατάλληλη στιγμή, ο στρατιωτικός συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου γυρίζει και το παραδίδει στον νέο στρατιωτικό συνεργάτη».
Τι περιλαμβάνει το βαλιτσάκι
Το βαλιτσάκι για τα πυρηνικά- το «football»- συνοδεύει διαρκώς τον Αμερικανό πρόεδρο. Περιλαμβάνει τα σχέδια για πυρηνική επίθεση, πρόσβαση στον έλεγχο των συστημάτων και τον μηχανισμό για την έγκριση των πυρηνικών κωδικών.
Πρόκειται για έναν μεταλλικό χαρτοφύλακα Zero Halliburton, που είναι καλυμμένος με δέρμα και ζυγίζει περίπου 20 κιλά. Το βαλιτσάκι λέγεται ότι περιλαμβάνει αντίγραφο του «μαύρου βιβλίου»- τις επιλογές για πυρηνικά αντίποινα- το «μπισκότο», μία ενεργή ηλεκτρονική κάρτα που αναγνωρίζει τον πρόεδρο ως το πρόσωπο που μπορεί να δώσει το έναυσμα της χρήσης των πυρηνικών όπλων και τη δυνατότητα επικοινωνίας με κέντρα διοίκησης και ελέγχου. Και κυρίως, περιλαμβάνει ένα σύστημα μετάδοσης έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στον πρόεδρο να στείλει τις όποιες εντολές.
Στην ουσία, σε μεγάλο βαθμό το «βαλιτσάκι» είναι ένα εφεδρικό σύστημα, σχεδιασμένο για χρήση όταν ο πρόεδρος είναι εκτός των κέντρων διοίκησης και ελέγχου, όπως το δωμάτιο επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, όπου θα ενημερωνόταν από βασικούς αξιωματούχους προτού δώσει έγκριση για τα όποια πυρηνικά αντίποινα.
Με πληροφορίες από ΝΥΤ, Guardian