Στα χωριά των ιθαγενών της Αμαζονίας έφτασαν τα fake news για το εμβόλιο κατά της Covid-19, καθώς με αγωνία ρωτούν την «αν μεταμορφώνουν σε κροκόδειλο», όπως έχει υποστηρίξει δημοσίως ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Η παραπληροφόρηση «προέρχεται συνήθως από ομάδες Ευαγγελικών», αλλά τέτοιες ψευδείς πληροφορίες «διακινούνται και από την Μπραζίλια», εξήγησε ο γιατρός Ντάγκλας Ροντρίγκες, ο οποίος εργάζεται με τους ιθαγενείς της Αμαζονίας εδώ και πέντε δεκαετίες.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που δεν έχει πάψει να υποτιμά την πανδημία, παρά τους 218.000 νεκρούς στη χώρα, δεν δίστασε τον Δεκέμβριο να πει ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μπορεί να μεταμορφώσει τους ανθρώπους «σε αλιγάτορες».
«Αν γίνεις σούπερμαν, αν μια γυναίκα αποκτήσει γένια ή αν ένας άνδρας αρχίσει να μιλάει με γυναικεία φωνή (...) είναι δικό τους πρόβλημα» είχε πει τότε με τις δηλώσεις να φτάνουν και στις κοινότητες των ιθαγενών.
«Είναι πραγματικά ανησυχητικό», είπε ο γιατρός. «Μιλάμε, εξηγούμε και στις περισσότερες περιπτώσεις πείθουμε τους ανθρώπους (σ.σ. να εμβολιαστούν). Σε άλλες περιπτώσεις, χρειάζεται πολλή δουλειά και όλο αυτό καθυστερεί» τον εμβολιασμό, πρόσθεσε.
Ο Μπέτο Μαρούμπο, της Ένωσης Ιθαγενών Λαών της Κοιλάδας Τζαβαρί, είπε ότι συναντά «άρνηση» στα χωριά αυτής της τεράστιας περιοχής που συνορεύει με το Περού. «Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να εμβολιαστούν και οι άλλοι [...] που αρνούνται λέγοντας ότι δεν είναι ασφαλές, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου Μπολσονάρου», εξήγησε ο Ζοάο Βόια, της φυλής Σοκλένγκ στη Σάντα Καταρίνα.
«Πηγαίνουμε στα χωριά μας για να τα διαψεύσουμε όλα αυτά», είπε η Βάντα Ουιτότο, βοηθός νοσηλεύτρια και ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε για την Covid-19 στην Αμαζονία.
Για να αντιμετωπίσουν τα fake news, οι ιθαγενείς έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης μέσω social media. Ο Ροντρίγκες πιστεύει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού τελικά θα στεφθεί από επιτυχία, όπως έγινε και με την ιλαρά παλαιότερα.
Το 2010 ο πληθυσμός των ιθαγενών στη Βραζιλία ανερχόταν στις 900.000 (το 0,4% του συνόλου). Στους εμβολιασμούς για την Covid-19 δίνεται προτεραιότητα σε όσους ζουν σε κοινότητες και όχι στους ιθαγενείς των πόλεων, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με την Apib, την οργάνωση που συντονίζει τους ιθαγενείς λαούς της Βραζιλίας, σε διάστημα 11 μηνών πέθαναν από τον κορωνοϊό 932 ιθαγενείς και περισσότεροι από 46.000 μολύνθηκαν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP