ΟI OΓΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ βρέθηκαν στο μάτι του Covid κυκλώνα, με συνέπεια να κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα η θεραπεία τους. Όμως η ΕΛΛΟΚ είναι εδώ για να καλύπτει κενά και να υλοποιεί υποστηρικτικές δράσεις, όπως εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου.
— Πόσο επηρέασε η πανδημία το έργο της ΕΛΛΟΚ;
Όταν πέρσι, μέσα Φεβρουαρίου, μας διηγούνταν συνάδελφος στις Βρυξέλλες ότι στη Suceava της Ρουμανίας έκλεισε το ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης επειδή έπαθε σχεδόν όλο το προσωπικό και πολλοί ασθενείς κάτι σαν «γρίπη» που «ίσως» να είχε σχέση με τον «ιό από την Κίνα», ήταν αδύνατο να φανταστούμε αυτό που θα ακολουθούσε. Οι πρώτες εβδομάδες ήταν περίοδος σοκ, όταν διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσαμε να ορίσουμε ιατρικές επισκέψεις, ότι αναβλήθηκαν ογκολογικά χειρουργεία, ότι θα καθυστερούσαν πάνω από πέντε μήνες οι ακτινοθεραπείες. Μετά το Πάσχα διαπιστώσαμε ότι η πανδημία δημιούργησε νέες ανάγκες και σχεδιάσαμε νέες δράσεις, όπως ο ιστότοπος covid19.ellok.org με χρήσιμες πληροφορίες για ασθενείς με καρκίνο και τους οικείους τους. Οι ασθενείς δεν μπορούσαν να μετακινηθούν προς τα μεγάλα νοσοκομεία για θεραπεία και σχεδιάσαμε από κοινού με το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα φιλοξενίας ασθενών που μεταβαίνουν σε άλλη πόλη για θεραπεία, το οποίο παρέχεται σε τρεις πόλεις, σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, και βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση.
— Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;
Οι προκλήσεις της πανδημίας αφορούν κυρίως την καθυστέρηση διάγνωσης, χειρουργείων, έναρξης θεραπείας ή την εγκατάλειψη της θεραπείας λόγω δυσχερειών στη μετακίνηση ή στην επικοινωνία με την ιατρική ομάδα. Για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών οι μετακινήσεις από και προς τα αστικά κέντρα απαιτούν σχεδιασμό, προγραμματισμό και υπομονή. Η άυλη συνταγογράφηση μείωσε εν μέρει το πρόβλημα, αλλά οι ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν περιττές μετακινήσεις για την παραλαβή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ έχουμε ζητήσει από το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ να παραδίδονται κατ' οίκον σε ηλικιωμένους ασθενείς και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
— Πώς αγγίζει τη ζωή των ασθενών η πλατφόρμα διαλόγου All.can Greece της ΕΛΛΟΚ;
Η All.Can Greece συστάθηκε στο τέλος του 2018 με σκοπό τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη φροντίδα του καρκίνου, οι οποίοι έχουν τη σταθερή βούληση να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα μας. Το όραμά μας είναι η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο μέσα από ολοκληρωμένη διεπιστημονική φροντίδα, καθόλη την πορεία του ασθενούς στο σύστημα υγείας – συμπεριλαμβανομένων της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης, της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία και της φροντίδας στο τέλος της ζωής, με δημοσιονομικά βιώσιμο τρόπο.
H πλατφόρμα https://ellok.org/all-can-greece στέκεται δίπλα σε κάθε ασθενή με καρκίνο.