Κορωνοϊός: Επιστήμονες εντόπισαν νέα αποδεικτικά στοιχεία σε νυχτερίδες

Κορωνοϊός: Επιστήμονες εντόπισαν νέα αποδεικτικά στοιχεία σε νυχτερίδες Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Επιστήμονες εντόπισαν νέα αποδεικτικά στοιχεία σε νυχτερίδες (Unsplash)
0

Επιστήμονες αποκάλυψαν ότι οι κορωνοϊοί που σχετίζονται με το Sars-CoV-2 μπορεί να κυκλοφορούν σε νυχτερίδες σε πολλά μέρη της Ασίας.

Ανακάλυψαν έναν ιό που ταιριάζει με τον ιό που προκαλεί το Covid-19 σε νυχτερίδες που βρίσκονται σε καταφύγιο άγριας ζωής στην ανατολική Ταϊλάνδη και προβλέπουν ότι παρόμοιοι κορωνοϊοί μπορεί να υπάρχουν σε νυχτερίδες σε πολλά ασιατικά έθνη και περιοχές.

Η ανακάλυψη επεκτείνει την περιοχή στην οποία έχουν εντοπιστεί σχετικοί ιοί σε απόσταση 4.800 χλμ. και δίνει ενδείξεις για το πώς θα μπορούσε να εμφανιστεί ο Covid-19.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δειγματοληψία ήταν περιορισμένη, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι οι κορωνοϊοί «με υψηλό βαθμό γενετικής συγγένειας με τον Sars-CoV-2 υπάρχουν ευρέως σε νυχτερίδες σε πολλά έθνη και περιοχές στην Ασία».

Η περιοχή περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, ανέφεραν οι ερευνητές σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Sars-CoV-2 εμφανίστηκε σε ένα ζώο, που μοιάζει με νυχτερίδα, πριν εξαπλωθεί στον άνθρωπο.

Η ακριβής προέλευση του ιού παραμένει άγνωστη και έχει διερευνηθεί από ομάδα, που έχει σταλεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στην τελευταία έρευνα, ένας επικεφαλής της ομάδας, ο Lin-Fa Wang του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης εντόπισε έναν στενό συγγενή του Sars-CoV-2 σε νυχτερίδες πεταλοειδούς που διατηρούνται σε ένα τεχνητό σπήλαιο σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Ταϊλάνδη.

Ο ιός, που ονομάζεται RacCS203, είναι πολύ κοντά στον γενετικό κώδικα του Sars-CoV-2, με ομοιότητα 91,5% στα γονιδιώματά τους.

Συνδέεται επίσης στενά με έναν άλλο κορωνοϊό - που ονομάζεται RmYN02 - που εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στο Yunnan της Κίνας με 93,6% ομοιότητα με το γονιδίωμα του Sars-CoV-2.

«Χρειάζεται περισσότερη επιτήρηση στα ζώα», δήλωσε ο καθηγητής Wang. «Για να βρεθεί η πραγματική προέλευση, το έργο παρακολούθησης πρέπει να ξεπεράσει τα σύνορα της Κίνας».

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ικανότητα των κορωνοϊών να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών θηλαστικών, για παράδειγμα γάτες, σκύλους και μινκ.

Μεταπηδώντας από είδος σε είδος, ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί σε ένα νέο παθογόνο, το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει πώς εμφανίστηκε ο Covid-19.

 

Ο δρ Thiravat Hemachudha από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ήταν μέλος της ομάδας διεθνών ερευνητών και θεωρεί πως οι ιοί που βρέθηκαν σε νυχτερίδες στην Ταϊλάνδη και την Κίνα λειτουργούν ως «ένα τέλειο πρότυπο που μπορεί να ανασυνδυαστεί με άλλους και τελικά να εξελιχθεί ως νέο αναδυόμενο παθογόνο, όπως ο ιός Covid-19», είπε.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αντισώματα σε νυχτερίδες και παγκολίνους που κατασχέθηκαν στη νότια Ταϊλάνδη.

Τα αντισώματα μπόρεσαν να εξουδετερώσουν τον πανδημικό ιό, ο οποίος αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι οι κορωνοϊοί που σχετίζονται με το Sars-CoV-2 κυκλοφορούν στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως ανέφεραν.

Σχολιάζοντας, ο καθηγητής Martin Hibberd της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογράμμισαν την ευρεία κατανομή νυχτερίδων και ιών που μπορεί να περιλαμβάνουν τον δημιουργό της τρέχουσας επιδημίας.

«Απαιτείται περαιτέρω εργασία για να καταλάβουμε πώς ο Sars-CoV-2 πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους, με τους πρόσφατους ερευνητές του ΠΟΥ στη Γουχάν να δείχνουν ότι μέχρι τώρα, αυτά δεν είναι αποδεικτικά στοιχεία για το πώς συνέβη αυτό», είπε.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM