Επιστήμονες που μελετούν καρχαρίες στα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψαν τρία είδη, που ζουν σε πολύ βαθιά νερά και λάμπουν στο σκοτάδι.
Ένας από αυτούς είναι το μεγαλύτερο γνωστό φωτεινό σπονδυλωτό.
Η βιοφωταύγεια, η παραγωγή δηλαδή ορατού φωτός μέσω μιας χημικής αντίδρασης από ζωντανούς οργανισμούς, είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο στη θαλάσσια ζωή.
Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώθηκε, ώστε να αναλυθούν τα τρία αυτά είδη καρχαρία. Οι καρχαρίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στα ανατολικά παράλια της Νέας Ζηλανδίας τον Ιανουάριο του 2020.
Το είδος του καρχαρία «kitefin», που μπορεί να φτάσει το 1,80 μ., είναι τώρα το μεγαλύτερο γνωστό φωτεινό σπονδυλωτό: αυτό που οι ερευνητές ανέφεραν ως «γιγαντιαίος φωτεινός καρχαρίας».
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Catholique de Louvain στο Βέλγιο και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (NIWA) στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσαν ότι τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση της ζωής μας στα βαθιά νερά, ένα δηλαδή από τα λιγότερο μελετημένα οικοσυστήματα στον πλανήτη.
Όλοι οι καρχαρίες ζουν σε μια ζώνη του ωκεανού γνωστή ως μεσοπελαγική ή «λυκόφως», σε βάθος μεταξύ 200-1.000 μέτρων, πέρα από το οποίο το φως του ήλιου δεν διεισδύει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, αν παρατηρήσει κάποιος τους καρχαρίες από κάτω φαίνεται σαν να αφήνονται εκτεθειμένοι σε πιθανούς θηρευτές χωρίς κανένα μέρος να κρυφτούν, λόγω του φωτός.
Οι ερευνητές εξηγούν ωστόσο, ότι οι λαμπερές κοιλιές αυτών των τριών ειδών μπορούν να τους βοηθήσουν να καλυφθούν από οποιεσδήποτε απειλές εμφανιστούν από τα αβαθή.
Στην περίπτωση ενός από τους καρχαρίες (kitefish), ο οποίος έχει λίγους ή καθόλου θηρευτές, εικάζεται ότι χρησιμοποιεί τη φυσική του λάμψη για να φωτίζει τον πυθμένα του ωκεανού ενώ ψάχνει για φαγητό ή ότι μεταμφιέζεται προκειμένου να προσεγγίσει το θήραμά του.
Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε υπόθεση, αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Frontiers in Marine Science.
«Λαμβάνοντας υπόψη την απεραντοσύνη της βαθιάς θάλασσας και την εμφάνιση φωτεινών οργανισμών σε αυτήν τη ζώνη, είναι πλέον όλο και πιο προφανές ότι η παραγωγή φωτός σε βάθος πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δομή του μεγαλύτερου οικοσυστήματος στον πλανήτη μας», έγραψαν οι ερευνητές.
Με πληροφορίες του Guardian