Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύαμε

Neanderthals disappeared from Europe thousands of years earlier than we thought Facebook Twitter
Getty Images
0

Οστά Νεάντερταλ τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε ορισμένα από τα τελευταία άτομα τους είδους στην Ευρώπη είναι παλαιότερα κατά χιλιάδες χρόνια σε σχέση με ότι πιστεύαμε έως πρόσφατα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.   

Το πότε ακριβώς οι Νεάντερταλ  εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη προβληματίσει τους επιστήμονες. Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό συνέβη πριν από 40.000 χρόνια, όχι πολύ μετά από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος μετανάστευσε από την Αφρική. Ωστόσο προηγούμενες μελέτες σε οστά που βρέθηκαν στο Βέλγιο, στο Grotte de Spy, έδειξαν πως οι τελευταίοι Νεάντερταλ έζησαν στην Ευρώπη πριν 37.000 χρόνια. 

Πλέον, επιστήμονες από το Βέλγιο, τη Βρετανία και τη Γερμανία αναφέρουν πως οι προηγούμενες έρευνες ενδέχεται να είναι αναξιόπιστες εξαιτίας μίας μόλυνσης. Χρησιμοποιώντας μία μέθοδο γνωστή ως «διαχωρισμός υγρής χρωματογραφίας», οι επιστήμονες, απομόνωσαν αμινοξύ από τα οστά των Νεάντερταλ  και το χρησιμοποίησαν για νέες αναλύσεις των οστών.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, εξαιτίας των μολύνσεων των οστών, οι προηγούμενες χρονολογήσεις είχαν δείξει πως τα ευρήματα ήταν σχεδόν 10.000 χρόνια νεότερα σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία. 

Οι επιστήμονες χρονολόγησαν οστά που βρέθηκαν σε δύο ακόμη περιοχές του Βελγίου – κοντά στο Grotte de Spy. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ηλικία τους ήταν η ίδια με ηλικία εκείνων στο Grotte de Spy. 

«Αυτή η νέα μελέτη μας παρέχει περισσότερα στοιχεία για το πότε οι Νεάντερταλ  εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη», ανέφερε στο CNN o Thibaut Devièse, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Aix-Marseille Université εξηγώντας πως τα οστά στο Grotte de Spy είχαν προκαλέσει διάλογο στην επιστημονική κοινότητα. 

«Η χρονολόγηση είναι σημαντική στην αρχαιολογία, χωρίς ένα αξιόπιστο πλαίσιο χρονολόγησης δεν μπορούμε να είμαι σίγουροι ότι κατανοούμε τις σχέσεις ανάμεσα στους Νεάντερταλ και τους Χόμο Σάπιενς καθώς μετακινηθήκαν προς την Ευρώπη πριν από 45.000 χρόνια και ξεκίνησαν να εξαφανίζονται», δήλωσε ο Tom Higham, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος PalaeoChron. 

Σύμφωνα με τον Devièse οι νέες ακριβέστερες χρονολογήσεις απαντούν στο βασικό ερώτημα αλλά πυροδοτούν και νέα όπως εκείνο σχετικά με το πόσο χρονικό διάστημα οι Νεάντερνταλ και οι Χόμο Σάπιενς συνυπήρξαν. 
 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM