«Κρήτη εναντίον Μαγιόρκας»: Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες

«Κρήτη εναντίον Μαγιόρκας»: Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες Facebook Twitter
0

Ένα covid free νησί για ξέγνοιαστες διακοπές το καλοκαίρι- με αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολιτικοί από νοτιοευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν φέτος σε μια πετυχημένη τουριστική περίοδο, με την κούρσα μεταξύ των νησιών στη Μεσόγειο να έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Ελλάδα εξήγγειλε άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, η Ιταλία στις 2 Ιουνίου, ενώ η Ισπανία δεν έχει ακόμα ορίσει ημερομηνία για ολόκληρη τη χώρα, αν και η Μαγιόρκα υποδέχθηκε πανηγυρικά το καθολικό Πάσχα τις πρώτες αφίξεις αεροσκαφών με τουρίστες παρά το γεγονός ότι είναι κάθε άλλο παρά Covid free.

Ιταλία


«Θα χαιρόμασταν πολύ αν επιτέλους έρχονταν στο νησί μας Γερμανοί τουρίστες», λέει ο δήμαρχος του νησιού Κάπρι με τους 14.000 κατοίκους, που πρόσφατα δήλωνε ότι για να σωθεί η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα έπρεπε να εμβολιαστούν το ταχύτερο όλοι οι κάτοικοι του νησιού, ζητώντας με άλλα λόγια από την κυβέρνηση της Ρώμης μια εξαίρεση από τις προτεραιότητες εμβολιασμού.

Λίγο αργότερα χτυπούσαν την πόρτα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με παρόμοιο αίτημα τα δύο μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, Σικελία και Σαρδηνία, με συνολικά 6,6 εκατομμύρια κατοίκους επιχειρηματολογώντας ότι είναι σε θέση να διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια.

«Κρήτη εναντίον Μαγιόρκας»: Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες Facebook Twitter
Ο δήμαρχος του Κάπρι ζήτηση στην ιταλική κυβέρνηση μια εξαίρεση από τις προτεραιότητες εμβολιασμού. EPA/GIUSEPPE CATUOGNO

Όμως τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ιταλίας αντέδρασαν άμεσα φοβούμενες ότι θα μείνουν πίσω στην κούρσα για την προσέλκυση τουριστών. Επικριτές της στρατηγικής αυτής επισημαίνουν μάλιστα ότι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό η Σαρδηνία κατέγραφε ελάχιστα κρούσματα πολλοί κάτοικοι αψηφώντας τους κινδύνους της πανδημίας σταμάτησαν να τηρούν τα μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου να μπει στο κόκκινο.

Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα. Ο Πάολο Φιλιουόλο, εκπρόσωπος του ειδικού επιτρόπου για ζητήματα πανδημίας, δήλωσε μάλιστα ότι «ο αρμόδιος επίτροπος γνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις». Στο δεύτερο μισό του Μαΐου η Ιταλία θα λάβει περισσότερα από 50 εκατομμύρια εμβόλια και μόνο τότε υπάρχει μια πιθανότητα αλλαγών στις προτεραιότητες εμβολιασμού.

Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός ανοίγει επίσημα στις 14 Μαΐου, ήδη στα τέλη Μαρτίου προσγειώθηκαν τα πρώτα αεροσκάφη με τουρίστες στην Κρήτη.

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση έχει εμβολιάσει με μια ειδική εκστρατεία εμβολιασμού όλους του κατοίκους 70 περίπου μικρότερων και μεγαλύτερων νησιών, όπως πχ. η Σάμος, η Νάξος, η Ρόδος, η Σκόπελος, η Κως και η Κέρκυρα με στόχο τα νησιά να είναι Covid free μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Οι περισσότεροι κάτοικοι πάντως εμβολιάζονται προφανώς επειδή τα νησιά τους ζουν από το τουρισμό.

«Κρήτη εναντίον Μαγιόρκας»: Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο για τουρίστες Facebook Twitter
Παρά τις πρόσφατες αφίξεις τουριστών για το καθολικό Πάσχα, η Μαγιόρκα ανησυχεί μήπως βγει χαμένη στην τουριστική κούρσα. EPA/CATI CLADERA

Ισπανία

Παρά τις αφίξεις τουριστών το καθολικό Πάσχα στη Μαγιόρκα ξενοδόχοι, εστιάτορες και έμποροι ανησυχούν μήπως βγουν χαμένοι στην τουριστική κούρσα με την Κρήτη, την Τουρκία, την Κροατία ή άλλους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.

Ο λόγος; Οι κυβερνήσεις στη Πάλμα και τη Μαδρίτη δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τον τουρισμό ούτε στην εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και στο σχεδιασμό της σταδιακής χαλάρωσης. Ο τουριστικός κλάδος των Βαλεαρίδων ζητά από τους κυβερνώντες να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο τουρισμό μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες. Επιχειρηματολογούν μάλιστα ότι άλλοι τουριστικοί προορισμοί σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία έχουν περισσότερη στήριξη στους εμβολιασμούς από τις κυβερνήσεις τους.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM