Χάγη: Η τελεσίδικη απόφαση για τον «σφαγέα της Βοσνίας», Ράτκο Μλάντιτς

Δικαστήριο Χάγης: Η τελεσίδικη απόφαση για τον «σφαγέα της Βοσνίας», Ράτκο Μλάντιτς Facebook Twitter
EPA
0

Την τελική απόφαση του κατά του πρώην Σερβοβόσνιου διοικητή Ράτκο Μλάντιτς, γνωστό ως «χασάπη της Βοσνίας», αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί για την έφεσή του κατά της καταδίκης του για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Είκοσι έξι χρόνια μετά τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, ο 78χρονος Μλάντιτς, θα εμφανιστεί σήμερα στο διεθνές ποινικό δικαστήριο στη Χάγη.

Πέντε δικαστές θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους για 10 αδικήματα - που περιλαμβάνουν εξόντωση, βίαιες μεταφορές, τρομοκρατία, όμηρους και παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων - για τις οποίες ο Μλάντιτς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2017.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί επίσης σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα του ΟΗΕ, Serge Brammertz για προσθήκη και της κατηγορίας για γενοκτονία, στον κατάλογο των καταδικαστικών αποφάσεων. Θα είναι η τελική απόφαση του δικαστηρίου, χωρίς προσφυγή σε περαιτέρω έφεση.

Οι μητέρες μερικών από τους 8.000 άντρες και αγόρια που σκοτώθηκαν στη χειρότερη πράξη αιματοχυσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από την δικαστική αίθουσα καθώς αναμένεται η ετυμηγορία.

Το αποτέλεσμα της ακρόασης παραμένει αβέβαιο, αν και ο Μλάντιτς είναι απίθανο να αφεθεί ελεύθερος. Αυτό θα απαιτούσε τρεις από τους δικαστές να τον απαλλάξουν από όλες τις κατηγορίες.

Η προεδρεύουσα δικαστής της υπόθεσης, Prisca Matimba Nyambe, από τη Ζάμπια, εξέφρασε διαφωνία στην καταδίκη του Zdravko Tolimir το 2012, ενός από τους επτά βοηθούς διοικητές του Μλάντιτς, υποστηρίζοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ήταν «περιστασιακά».

Έχει επίσης περιγράψει τη συμπεριφορά του Μλάντιτς απέναντι στους Βόσνιους Μουσουλμάνους ως ευγενική παρά απειλητική τη στιγμή του προγραμματισμού της «εκκένωσης» του άμαχου πληθυσμού.

«Το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι ένιωθαν εκφοβισμένοι από αυτόν σε αυτές τις συναντήσεις, για μένα, δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ο Μλάντιτς ήταν ένας πολύ γνωστός στρατηγός με επιβλητική παρουσία σε μια κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας», έγραψε.

Αυτήν την εβδομάδα ο εισαγγελέας του ΟΗΕ, Serge Brammertz είπε ωστόσο ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την ετυμηγορία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να φανταστεί άλλο αποτέλεσμα από την επικύρωση» της προηγούμενης απόφασης.

Η Iva Vukušić, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και ειδική σε δίκες για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ότι θα ήταν σημαντικό για τους επιζώντες να υπάρχει ομόφωνη απόφαση.

«Αυτή είναι πραγματικά μια από τις πιο σημαντικές δίκες. Εάν οι δικαστές λάβουν καταδικαστική απόφαση αλλά η προεδρεύουσα δικαστής διαφωνήσει επί της ουσίας για το τι συνέβη τότε, αυτό μειώνει τη σοβαρότητα, εξακολουθεί όμως (ο Μλάντιτς) να πηγαίνει στη φυλακή.

»Αλλά για μια δικαστική απόφαση καθίσταται πιο αδύναμο εάν ο προεδρεύων δικαστής λέει ότι διαφωνεί ουσιαστικά. Στη συνέχεια, οι εθνικιστές θα μπορούν να πουν ότι «Κοίτα τον καταδίκασαν, αλλά ακόμη και ο προεδρεύων δικαστής δεν το πίστευε».

Ο Μλάντιτς, ο οποίος πέρασε μια δεκαετία ως φυγάς πριν από τη σύλληψή του το 2011 στη βόρεια Σερβία, ήταν ο αρχηγός του προσωπικού των Σερβοβόσνιων δυνάμεων από το 1992 έως το 1996, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και της εθνοκάθαρσης που οδήγησε στη διάλυση του γιουγκοσλαβικού κράτους.

Περίπου 600 άτομα υπέβαλαν αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξη και την υπεράσπιση κατά την αρχική τετραετή δίκη.

Παραδίδοντας τις ετυμηγορίες, ο προεδρεύων δικαστής, Alphons Orie, δήλωσε ότι τα εγκλήματα κατατάσσονται «μεταξύ των πιο φρικτών γνωστών στην ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM