Νέος γύρος προκλήσεων του Ερντογάν

Νέος γύρος προκλήσεων του Ερντογάν Facebook Twitter
0



ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ
 που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο και στην περιοχή των Βαρωσίων δεν ήταν έκπληξη αλλά μια αναμενόμενη αρνητική εξέλιξη που δυσχεραίνει περαιτέρω τη δρομολόγηση λύσης. Περιφρονώντας επιδεικτικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρά, επιβάλλοντας τα διακηρυγμένα επεκτατικά του σχέδια, στηριζόμενος στη στρατιωτική του ισχύ. Απέδειξε για άλλη μια φορά ότι όλες τις ακραίες και παράνομες ενέργειες που αναγγέλλει τις υλοποιεί κιόλας, διαψεύδοντας όσους ελπίζουν πως αυτές γίνονται για εσωτερική κατανάλωση μόνο. Μαζί με τον Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν πως θα ανοίξουν αυτό το 3,5% στα Βαρώσια, που θα χαρακτηρίσουν ως αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, με «τυράκι» την επιστροφή των περιουσιών στους πρόσφυγες-Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχτούν την τουρκοκυπριακή διοίκηση. 

Πρόκειται για τη σοβαρότερη εξέλιξη στο κυπριακό εδώ και πολύ καιρό. Ο Ερντογάν εκβιάζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τους Ελληνοκυπρίους, επιτρέποντάς τους να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στο 3,5% της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στα Βαρώσια. Τα Βαρώσια βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Αμμοχώστου και πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ήταν η περιοχή με τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη. Μετά την εισβολή, οι Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, καθώς τέθηκαν υπό την κατοχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 1984, η διαχείριση των Βαρωσίων παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, με την προοπτική να επιστρέψουν οι πρόσφυγες που είχαν εκδιωχθεί. Η Τουρκία, ωστόσο, δεν σεβάστηκε ποτέ το ψήφισμα αυτό και δεν επέτρεψε την εφαρμογή του. Η συνέχεια είναι αυτή που βλέπουμε σήμερα, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους Ελληνοκύπριους και το δικαίωμα στην περιουσία τους προς όφελος των δικών του παράνομων σχεδίων. 

Τα σχέδια του Ερντογάν για την Αμμόχωστο ήταν γνωστά από καιρό και όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για να μην προχωρήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως να μετρίασε λίγο το μέγεθος της πρόκλησης που σχεδίαζε, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της αρνητικής εξέλιξης για το κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας», υπονοώντας ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε συνέργεια στους σκοπούς της Άγκυρας, παρότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης είπε κάτι εντελώς διαφορετικό, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να κατακρίνει όποιον ασκήσει το ατομικό του δικαίωμα στην περιουσία του. Τα σχέδια του Ερντογάν για την Αμμόχωστο ήταν γνωστά από καιρό και όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για να μην προχωρήσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ίσως να μετρίασε λίγο το μέγεθος της πρόκλησης που σχεδίαζε, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της αρνητικής εξέλιξης για το κυπριακό. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την παράνομα κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή κράτους-μέλους της Ε.Ε., φέρνοντας όχι μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και όλη τη διεθνή κοινότητα ξανά προ τετελεσμένων. Δεν δίστασε να κάνει άλλη μία επίδειξη δύναμης, χωρίς να υπολογίζει κανέναν, προκαλώντας την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε, λέγοντας ότι «η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στηρίζεται πάνω στο ψέμα».

Νέος γύρος προκλήσεων του Ερντογάν Facebook Twitter
H παραλία της Αμμοχώστου σήμερα

Όλοι «ανησυχούν βαθιά»

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως κάνει κάθε φορά, καταδίκασε την εξαγγελία του Ερντογάν για τα Βαρώσια και τον κάλεσε να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων και, ουσιαστικά, της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησής του, αναφέροντας ότι «αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπονομεύει τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση της αλλαγής του καθεστώτος των Βαρωσίων» και επανέλαβε τη θέση της Ε.Ε. «να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Τι επίδραση είχαν όλες αυτές οι δηλώσεις (που κοντεύουν να γίνουν εθιμοτυπικές) στον Ερντογάν; Απολύτως καμία. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν τους έδωσε τη παραμικρή σημασία. Το είπε, μάλιστα, χωρίς περιστροφές και διπλωματικό τακτ: «Τα μηνύματα που στέλνονται από το εξωτερικό δεν έχουν καμία αξία, πέραν του ήχου του άδειου τενεκέ». 

Και μήνυμα Σαμαρά

Η νέα πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο αποτέλεσε την αφορμή για μια παρέμβαση ‒από αυτές που σπάνια κάνει‒ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πέρα από τη σαφή υπενθύμιση της πολιτικής του παρουσίας και του πολιτικού του στίγματος, με την παρέμβαση αυτή διατύπωσε μια έμμεση κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική και κατέγραψε την πολιτική του διαφωνία. Αφού πρώτα περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας ότι «η Δύση παρακολουθεί τον εισβολέα, τον καταπατητή, τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου, τον πειρατή του διεθνούς δικαίου, να ανακοινώνει με περισσό θράσος τις “αποφάσεις” του για το κατεχόμενο τμήμα μιας ανεξάρτητης χώρας, κράτους-μέλους της Ε.Ε.», στη συνέχεια δήλωσε ότι «ο ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι, παρά τις προσπάθειες “κατευνασμού”, παρά τις προσδοκίες για “ήσυχο καλοκαίρι”, ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αναφορές αυτές αποτελούν κριτική στην «πολιτική κατευνασμού» της Τουρκίας, γι’ αυτό και ζήτησε να καταστούν «απολύτως σαφείς και απαραβίαστες οι εθνικές μας “κόκκινες γραμμές” και να σταματήσει ο διάλογος με τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο συνεχίζει απτόητος αυτή την πολιτική». Στο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν χάρηκαν με την παρέμβαση αυτή, καθώς τα εθνικά ζητήματα, μαζί με το μεταναστευτικό, είναι από εκείνα που τους ζορίζουν αρκετά και δημιουργούν συχνά τριβές με ένα τμήμα της κομματικής τους βάσης. 

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία

Τσακαλώτος Facebook Twitter
Στην επίθεση μπήκε δυναμικά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε τη Νίκη Κεραμέως ως τη χειρότερη υπουργό Παιδείας που πέρασε ποτέ από το ελληνικό κράτος και της ζήτησε να παραιτηθεί. Φωτ.: Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα προτίμησαν να εστιάσουν την κριτική τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς η ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος προκάλεσε αρκετή αναστάτωση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην υπουργό Παιδείας ότι σφαγιάζει 20.000 μαθητές και ντιλάρει με ιδιοκτήτες κολεγίων. Στην επίθεση μπήκε δυναμικά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε τη Νίκη Κεραμέως ως τη χειρότερη υπουργό Παιδείας που πέρασε ποτέ από το ελληνικό κράτος και της ζήτησε να παραιτηθεί. «Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτήν τη θέση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα» της είπε. Εκείνη τους απάντησε πως έλεγαν ότι θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων επιπλέον 25.000 παιδιά και παραπάνω, ενώ «με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα, 9.000 παιδιά περισσότερα από πέρσι δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την εισαγωγή». Επιπλέον, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις μετρήσεις της κοινής γνώμης σχεδόν για όλα, επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία «πάνω από το 70% θέλει την ελάχιστη βάση και πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό πάνω από 55%, επίσης θέλουν την ελάχιστη βάση».

Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε εκατόν πενήντα τρία νέα πανεπιστημιακά τμήματα», λέγοντας: «Εδώ ήμασταν κάποιοι, όταν ερχόντουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτικές τροπολογίες των τελευταίων λεπτών και παρακαλούσαν τον κ. Γαβρόγλου να φτιάξει ένα τμήμα και στη δική τους εκλογική περιφέρεια». Ειδική απάντηση, όμως, επιφύλαξε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντάς του ότι και τα πανεπιστήμια στα οποία έχει φοιτήσει εκείνος αποφασίζουν τα ίδια για τα κριτήρια εισαγωγής, όπως έγινε τώρα. Αυτό, σχολίασαν κάποιοι, περιείχε μία έμμεση «ταξική» αιχμή για να του υπενθυμίσει ότι ανήκουν στην ίδια τάξη και να του πει ότι τα ελίτ πανεπιστήμια στα οποία φοίτησε κάνουν αυτό που κατακρίνει. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, είναι ότι το θέμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που εφαρμόστηκε φέτος δημιούργησε κάποια σύγχυση, κυρίως για τα ειδικά μαθήματα, και απογοήτευσε αρκετούς υποψηφίους, οι οποίοι δεν είχαν επαρκή και έγκαιρη ενημέρωση, όπως φάνηκε. Το θέμα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναστάτωση και πλήθος διαμαρτυριών ήταν ότι η βάση των ειδικών μαθημάτων, από δέκα που ήταν πάντα, ανέβηκε, καθώς μπήκε και σε αυτά ξεχωριστή ελάχιστη βάση εισαγωγής. Πρόκειται για μαθήματα, που ειδικά φέτος, λόγω πανδημίας, ήταν δύσκολο να διδαχτούν οι μαθητές εξ αποστάσεως. Διαμαρτυρίες υπήρξαν, επίσης, επειδή τα μαθήματα του Πεδίου συμψηφίζονται για να βγει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, ενώ τα ειδικά μαθήματα αξιολογήθηκαν ξεχωριστά το καθένα, χωρίς να συμψηφιστούν, με αποτέλεσμα κάποιος που έχει γράψει π.χ. 2 στα μαθηματικά να μπορεί να περάσει σε οικονομικές και λογιστικές σχολές (αν έβγαλε μέσο όρο πάνω από 10 στα μαθήματα του Πεδίου) και κάποιος που έγραψε 18 και 10 στα ειδικά μαθήματα της μουσικής, να μην μπορεί να περάσει σε σχολή μουσικών σπουδών. 

Εκκλησία και ανοσία

Στο θέμα της πανδημίας η κίνηση που ίσως βελτιώσει κάτι ήταν ότι μετά από αρκετούς μήνες η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να βγάλει εγκύκλιο προς τους ιερείς, με την οποία εξηγεί ότι το εμβόλιο δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη διδασκαλία της χριστιανικής πίστης, και τους καλεί να απευθύνουν κι εκείνοι κάλεσμα προς τους πιστούς στη λειτουργία της Κυριακής να εμπιστευτούν την επιστήμη και τα εμβόλια. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες για να ζητηθεί από την Εκκλησία να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και πλήθος πιστών, αλλά κυρίως χρειάστηκε να επιστρατευθεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς πρόκειται για αποτέλεσμα της δικής του συμβολής. Οπωσδήποτε, όμως, στο μέτωπο της πανδημίας θα χρειαστούν πολύ περισσότερα και το βασικό ζητούμενο του καλοκαιριού θα είναι ο αριθμός των εμβολιασμών για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Διεθνή / «Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Γιατί η εργατική τάξη υποστήριξε τον Τραμπ; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM