WMO: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για το στρώμα του όζοντος

WMO: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για το στρώμα του όζοντος Facebook Twitter
0

Εμπειρογνώμονες και ειδικοί ερευνητές του όζοντος από όλο τον κόσμο τόνισαν σε πρόσφατη συνάντηση τη σημασία των συστηματικών παρατηρήσεων της στοιβάδας του όζοντος.

Παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη καταγραφής και παρουσίας ουσιών που καταστρέφουν το όζον, συμβάλλοντας στην κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην προστατευτική αυτή ασπίδα της Γης.


Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης χάρη στις ενέργειες που έγιναν βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που το καταστρέφουν. Αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, σύμφωνα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση των Διευθυντών Έρευνας για το Όζον.

Υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας στις πολικές περιοχές, στο στρατοσφαιρικό όζον, καθώς και των απρόσμενων εκπομπών της απαγορευμένης ουσίας γνωστής ως CFC-11.

Έχει αναπτυχθεί ωστόσο διεθνής δράση για τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης υδροφθορανθράκων (HFC), τα οποία είναι ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου και βλάπτουν το κλίμα.


Το 2020 σημειώθηκαν τρύπες όζοντος ρεκόρ τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική. Αυτές οφείλονταν στον συνδυασμό της συνεχούς παρουσίας ουσιών που καταστρέφουν το όζον στην ατμόσφαιρα και σε έναν ισχυρό, σταθερό και ψυχρό πολικό στρόβιλο που απέτρεψε την ανάμειξη των αέριων μαζών με εξαντλημένο όζον πάνω από τους Πόλους, με άλλες πλούσιες σε όζον από άλλα γεωγραφικά πλάτη.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βαρκελώνη αναζητεί τρόπους διαχείρισης του υπερτουρισμού: «Δεν είναι βιώσιμο»

Περιβάλλον / Η Βαρκελώνη αναζητεί τρόπους διαχείρισης του υπερτουρισμού: «Δεν είναι βιώσιμο»

Ένδειξη της δυσαρέσκειας των κατοίκων της Βαρκελώνης αποτελούν τα γκράφιτι με το σύνθημα «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας» και οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού
LIFO NEWSROOM
Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Περιβάλλον / Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Η πίννα μαλάκιο με όστρακο, μπορεί να ξεπεράσει το 1 μ. σε μήκος και έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο - Είναι ενδημικό της Μεσογείου και  θεωρείται είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον»
LIFO NEWSROOM