Επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας ενέκρινε πόρισμα που ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ζαΐχ Μπολσονάρο για εννέα εγκλήματα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, μεταξύ άλλων και για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης εξεταστική επιτροπή χρειάστηκε περίπου έξι μήνες προκειμένου να ετοιμάσει το πόρισμα- που ξεπερνά τις 1.300 σελίδες- στο οποίο αναφέρεται ότι άλλα 77 άτομα και δύο εταιρείες διέπραξαν εγκλήματα.
Το πόρισμα εγκρίθηκε με ψήφους 7-4 από την επιτροπή, που καλεί τους εισαγγελείς να παραπέμψουν σε δίκη τον Μπολσονάρο για κατηγορίες από τσαρλατανισμό μέχρι υποκίνηση εγκλημάτων και από κατάχρηση δημόσιου χρήματος μέχρι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στη Βραζιλία, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού
«Το χάος της κυβέρνησης Μπολσονάρο θα μείνει στην ιστορία ως το κατώτατο επίπεδο στέρησης ανθρωπιάς», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρενάν Καλέιρος, εισηγητής του πορίσματος. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας είναι «στην ίδια πλευρά» με δικτάτορες, ανάμεσά τους ο Αδόλφο Χίτλερ και ο Αουγκούστο Πινοσέτ.
Είναι απίθανο να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες ο Μπολσονάρο, σημειώνει το Reuters, καθώς αυτό θα έπρεπε να γίνει από τον γενικό εισαγγελέα, Αουγκούστο Άρας τον οποίο έχει διορίσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Στο παρελθόν ο Μπολσονάρο έχει χαρακτηρίσει «αστείο» την έρευνα της γερουσίας.
Ο Άρας- που θεωρείται ότι προστατεύει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο- πρέπει να αποφασίσει αν η διαδικασία που έκανε η γερουσία αρκεί προκειμένου να ανοίξει ο ίδιος έρευνα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβει την εξουσιοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να συνεχίσει, λόγω της θέσης του Μπολσονάρο.
Αν ο εισαγγελέας απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του προέδρου, η υπόθεση θα πάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα πρέπει τα δύο τρίτα των μελών της να ψηφίσουν υπέρ προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να θέσει σε αναστολή τον πρόεδρο για τουλάχιστον έξι μήνες και να τον παραπέμψει σε δίκη.
Το πόρισμα επίσης δίνει δύο εναλλακτικές για την τιμωρία του Μπολσονάρο για τα εγκλήματα που του αποδίδονται. Η πρώτη είναι το αίτημα για καθαίρεση και η δεύτερη να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Σε προσχέδιο που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το πόρισμα ζητούσε να ασκηθεί δίωξη στον Μπολσονάρο για γενοκτονία και ανθρωποκτονία, αλλά οι γερουσιαστές αποφάσισαν τελικά να αφαιρέσουν αυτές τις δύο κατηγορίες, για τεχνικούς λόγους. Επίσης, αποφάσισαν να προσθέσουν άλλους 10 ανθρώπους στη λίστα εκείνων που θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες.
Ανάμεσά τους είναι Γουίλσον Λίμα, κυβερνήτης της Αμαζονίας, όπου η έλλειψη ιατρικού οξυγόνου είχε ως συνέπεια απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η τοπική κυβέρνηση είναι ήδη υπό ομοσπονδιακή έρευνα για καταγγελίες περί διαφθοράς, σχετικά με την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.
Ο Λίμα αντέδρασε με την προσθήκη του ονόματός του στο πόρισμα, κάνοντας λόγο για πολιτικά και εκλογικά κίνητρα. «Δεν έγινε καν έρευνα για εμένα από την επιτροπή», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από AP, Reuters