Με μια νομική διαδικασία - εξπρές, κινητοποιήθηκαν οργανώσεις και ακτιβιστές για τη ματαίωση των σχεδίων έρευνας για πετρέλαιο από την ολλανδο-βρετανική πολυεθνική Shell σε περιοχή αναπαραγωγής θαλάσσιων θηλαστικών, ανοικτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής.
Οι ακτιβιστές υπέβαλαν επείγουσα νομική προσφυγή κατά της σεισμικής έρευνας που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα, σε μια απέλπιδα ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί για την προστασία φαλαινών, δελφινιών και φωκιών σε ένα σχετικά ανέγγιχτο, πλην ευπαθές, θαλάσσιο περιβάλλον.
Η υπόθεση που κινήθηκε από τέσσερις περιβαλλοντικές και ανθρωπίνων δικαιωμάτων οργανώσεις, θα εκδικαστεί σήμερα το απόγευμα.
Η παρέμβαση αυτή αναμένεται τουλάχιστον να καθυστερήσει τα σχέδια της Shell για έρευνα πετρελαίου στο ευαίσθητο αυτό θαλάσσιο περιβάλλον -που θα περιλαμβάνει εξαιρετικά ισχυρές εκπομπές κρουστικών κυμάτων σε μια έκταση περίπου 3 χιλιομέτρων.
Οι αντιδράσεις κατά της δρομολογούμενης έρευνας για πετρέλαιο έχουν γιγαντωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, υπό το φόβο τής διατάραξης έως καταστροφής του ποικιλόμορφου και ευαίσθητου περιβάλλοντος της Wild Coast.
H νομική εταιρεία πίσω από την δικαστική πρόκληση της τελευταίας στιγμής ανέφερε πως η απόφαση που επιτρέπει στη Shell να συνεχίσει με τα σχέδια έρευνας ισοδυναμεί με «αδικαιολόγητη διοικητική ενέργεια» καθώς βασίζεται σε μια διαδικασία έγκρισης που πλέον έχει αντικασταθεί από ισχυρούς νόμους περιβαλλοντικής προστασίας.
Σημειώνεται πως η έρευνα εγκρίθηκε το 2014 βάσει νομικού πλαισίου που έχει αντικατασταθεί.
Όπως αναφέρει η Cullinan & Associates, τα σχέδια της Shell θα έχουν «άμεσες και τρομερές επιπτώσεις» τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό των ντόπιων κοινοτήτων που βασίζονται κατά κύριο λόγο για την επιβίωσή τους στον οικοτουρισμό και την αλιεία.
«Οι ανάγκες και τα δικαιώματα αυτών των κοινοτήτων, των προστατών των θαλασσών μας, της γης και της βιοποικιλότητας, υπερισχύουν μακράν από τα εγωιστικά συμφέροντα εταιρειών όπως η Shell» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Με πληροφορίες από Guardian