«Σαρανταποδαρούσα» με πάνω από 1.300 πόδια ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία - Η ελληνική ονομασία της

«Σαρανταποδαρούσα» με πάνω από 1.300 πόδια ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία - Η ελληνική ονομασία του Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Paul Marek, Virginia Tech
0

Το πρώτο είδος χιλιόποδου με κυριολεκτικά πάνω από 1.000 πόδια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Αυστραλία. 

Το είδος έχει 1.306 πόδια και βρέθηκε εξήντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε εξορρυκτική περιοχή στο Eastern Goldfields, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Μάλιστα, οι ερευνητές ονόμασαν το πλάσμα «Eumillipes persephone», με αναφορά στην αρχαιοελληνική θεά του κάτω κόσμου, Περσεφόνη.

Το νέο είδος ξεπερνά σε... πόδια και το λεγόμενο Illacme plenipes με πάνω από 750 πόδια που είχε βρεθεί σε περιοχή της κεντρικής Καλιφόρνια. 

Ως «απίστευτη τύχη» περιέγραψε το εύρημα ο δρ. Μπρούνο Μπουτσάτο, βιολόγος στην Bennelongia Environmental Consultants, που ήταν εκείνος που ανακάλυψε τη χιλιοπόδαρη σαρανταποδαρούσα κατά τη διάρκεια υπεδάφιων ερευνών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 


«Τα ζώα αυτά είναι τόσο ιδιαίτερα. Μόλις συνειδητοποίησα πόσο μακρουλά είναι, κατάλαβα πως έπρεπε να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό» λέει ο ίδιος. 


Το είδος αυτό έχει μακρύ, νηματοειδή κορμό που χωρίζεται σε 330 μέρη, με κοντά πόδια και κεφάλι σε σχήμα κώνουν. Όπως κι άλλα πλάσματα που ζουν σε συνθήκες μόνιμου σκότους, είναι τυφλό και ωχρό. 


Όπως εξηγεί η δρ Χουανίτα Ροντρίγκεζ, το νέο είδος έχει εξελιχθεί με τόσα πόδια για την ευκολότερη μετακίνησή του υπεδαφίως. «Όσο περισσότερο μήκος έχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη να κινείσαι μπροστά» λέει. 

Συνολικά, η ομάδα εντόπισε οκτώ Eumillipes persephone σε τρεις γεωτρήσεις και βάθος μεταξύ 15 - 60 μέτρων.  Σύμφωνα με τη Ροντρίγκεζ, προκαλεί έκπληξη το ότι το νέο αυτό είδος ζει σε τέτοιο βάθος. 

Ελάχιστα είναι γνωστά για τις χιλιόποδες Περσεφόνες. «Βάζω στοίχημα πως τρώνε μανιτάρια» είπε χαριτολογώντας ο Μπουτσάτο. 

Τα χιλιόποδα εμφανίστηκαν πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια πριν. Σήμερα, απαντώνται περί τα 13.000 είδη. 
 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ