Όνομα: Wordle
Ηλικία: Μερικών μηνών
Εμφάνιση: Μια αλφαβήτα και κυβάκια, άσπρα, πράσινα, κίτρινα, γκρι…
Αυτό online παιχνίδι δεν είναι; Το έπαιξες; Μόλις ξόδεψα ένα ολόκληρο βράδυ ψάχνοντας στα λεξικά, αντί να γράφω τη συγκεκριμένη στήλη. Δεν θέλεις να δεις πώς είναι τα μάτια μου από το ξενύχτι για να βρω την καταραμένη λέξη. Είμαι έξαλλη!
Ποια λέξη ήταν; Ρομπότ στα αγγλικά. Ντρέπομαι…
To «Wordle» είναι ένα παιχνίδι λέξεων που θυμίζει το «Mastermind» ή το «Scrabble», που ήταν πιο δημοφιλές στην Ελλάδα, και το δημιούργησε ο Josh Wardle για να παίζουν μαζί με τη σύντροφό του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ανέβασε στο διαδίκτυο και μπορεί να το παίξει κανείς όσες φορές θέλει δωρεάν, ενώ δεν υπάρχουν διαφημίσεις.
Όλα αυτά μού ακούγονται ακαταλαβίστικα. Θα μου εξηγήσεις, σε παρακαλώ; Λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι λέξεων που θυμίζει το «Mastermind» ή το «Scrabble», που ήταν πιο δημοφιλές στην Ελλάδα, και το δημιούργησε ο Josh Wardle για να παίζουν μαζί με τη σύντροφο του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και η ιδέα υπήρχε από το 2013. O τίτλος είναι ένα λογοπαίγνιο του ονόματός του. Αποφάσισε να το κοινοποιήσει τον Οκτώβριο του 2021. Το ανέβασε στο διαδίκτυο και μπορεί να το παίξει κανείς όσες φορές θέλει δωρεάν, ενώ δεν υπάρχουν διαφημίσεις. Δεν θέλει να βγάλει λεφτά από αυτό και το έκανε για πλάκα, σύμφωνα με δηλώσεις του. Είναι προγραμματιστής και ήταν υπεύθυνος για δύο κοινωνικά πειράματα που έγιναν μέσα από το Reddit.
Μάλιστα o Wardle έφτιαξε και τουβλάκια emojis και έτσι μπορείς να γράψεις τα αποτελέσματά σου στα social media και να τα σχολιάσεις με τους φίλους σου.
Ωραίος τύπος! Ναι, ωραίος! Κοίτα, όμως, να δεις τι έγινε. Κάποιοι επιτήδειοι σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισαν να αντιγράφουν την ιδέα του και να εμφανίζονται διάφοροι κλώνοι του παιχνιδιού στο App Store της Apple, με σκοπό να βγάλουν λεφτά. Όταν αυτό έγινε γνωστό, ξαφνικά εξαφανίστηκαν από κει. Πέρα από αυτό, μπορείς να το βρεις και σε διαφορετικές γλώσσες, εκτός από τα αγγλικά. Και υπάρχει και η πορνό εκδοχή του.
Τι; Σωστά άκουσες. Ψάξε το «Lewdle». Ο συγγραφέας Garry Whitta, που ειδικεύεται στα βιντεοπαιχνίδια, έκανε μια βρόμικη εκδοχή του. Αφιλοκερδώς και αυτή, αλλά δεν είναι και τόσο ασφαλής ώστε να την ανοίξεις στη δουλειά σου, ενώ οι Βρετανοί γράφουν ότι θα ξαφνιαστεί κανείς με το πόσες «κακές» λέξεις υπάρχουν.
Εντάξει, και πάλι δεν καταλαβαίνω τον τόσο πανικό. Τόσο καλό είναι; Η αλήθεια είναι ότι κολλάς μέχρι να το λύσεις. Και μετά θέλεις να το ξαναπαίξεις. Ο χαμός ξεκίνησε από το Twitter ξαφνικά τον Δεκέμβρη του 2021. Στις αρχές του 2022 περίπου 1 εκατομμύριο κόσμος πόσταρε τα αποτελέσματά του στο Twitter, ενώ βλέπεις συχνά-πυκνά να το σχολιάζουν και στο ελληνικό Facebook. Ανεβάζουν κάτι πράσινα και κίτρινα τουβλάκια που δεν καταλαβαίνεις τι είναι και νομίζεις ότι πάθανε κάτι.
Πάλι δεν μου λες πώς παίζεται. Είναι σχετικά απλό. Πρέπει να μαντέψεις μια λέξη με πέντε γράμματα σε έξι προσπάθειες. Ό,τι γράμμα έχεις βάλει σε σωστή θέση πρασινίζει, ό,τι γράμμα υπάρχει μέσα στη λέξη, αλλά το έχεις βάλει σε λάθος θέση, κιτρινίζει και ό,τι δεν υπάρχει γίνεται γκρι. Το μυστικό είναι στις πρώτες δύο-τρεις λέξεις που γράφεις να χρησιμοποιήσεις όσο περισσότερα γράμματα γίνεται. Και το μανίκι, φυσικά, είναι όταν ένα γράμμα είναι διπλό. Εκεί να δεις δράμα. Επίσης, εκτός από περισσότερα γράμματα, έξυπνο είναι να χρησιμοποιήσεις και γράμματα κλειδιά, π.χ. το e, που υπάρχει 13% των αγγλικών λέξεων. Εκτός κι αν είσαι ο μάντης Τειρεσίας ή κάποια παραγνωρισμένη ιδιοφυΐα και μαντέψεις τη λέξη με την πρώτη προσπάθεια. Κάθε μέρα η λέξη ανανεώνεται, έτσι μπορείς να το παίζεις από την αρχή. Τα αποτελέσματά σου σώζονται κάθε φορά αυτόματα για να βλέπεις την πορεία σου.
Υπάρχει και στα ελληνικά; Ναι! Υπάρχει, λέγεται «Word Master» και είναι για δυνατούς λύτες. Το δημιούργησε –αφιλοκερδώς– ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διομήδης Σπινέλλης και είναι πιστή αντιγραφή του πρωτοτύπου. Αν νόμιζες ότι είναι πιο εύκολο επειδή είναι στα ελληνικά, την πάτησες. Είναι ακόμα μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά, επειδή η ελληνική γλώσσα δεν ευνοεί πολύ τις λέξεις με πέντε μόνο γράμματα.
Ρε, δώσε κάνα λινκ να παίξουμε κι εμείς. Όλα στο πιάτο τα θες…
Wordle: www.powerlanguage.co.uk/wordle
Word Master: dspinellis.github.io/word-master
Τι να πεις:
Τι να μην πεις: Ας το πάρει το ποτάμι…