Οι 3 τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην εργασία το 2022

Εργαζόμενοι σε γραφείο με θέα Facebook Twitter
Ant Rozetsky on Unsplash
0

Το 2021, τρεις λέξεις διαμόρφωσαν τον κόσμο της εργασίας: «Η Μεγάλη Παραίτηση».

Ο Anthony Klotz, οργανωτικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, επινόησε τη φράση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg τον περασμένο Μάιο για να περιγράψει το κύμα των ανθρώπων που εγκατέλειπαν τη δουλειά τους λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε πολλούς να ξανασκεφτούν πού, πώς και γιατί εργάζονται.

Ωστόσο, ποτέ δεν προέβλεψε τι θα συνέβαινε στη συνέχεια: «Η Μεγάλη Παραίτηση» συνέχισε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και να πονοκεφαλιάζει επικεφαλής επιχειρήσεων καθώς το ποσοστό έφτασε σε νέα υψηλά. Τον Νοέμβριο, ένα ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων εργαζομένων εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών.

«Δεν είναι μόνο να βρεις άλλη δουλειά ή να φύγεις από το εργατικό δυναμικό, είναι να πάρεις τον έλεγχο της δουλειάς και της προσωπικής σου ζωής και να πάρεις μια μεγάλη απόφαση –να παραιτηθείς– για να το πετύχεις», λέει στο CNBC Make It. «Αυτή είναι μια στιγμή ενδυνάμωσης για τους εργαζόμενους, μια στιγμή που θα συνεχιστεί και στη νέα χρονιά», προβλέπει.

Ο Klotz, μάλιστα, μοιράστηκε με το CNBC, τις προβλέψεις του για το πώς θα είναι το εργασιακό περιβάλλον το 2022.

Θα επιβραδυνθεί «Η Μεγάλη Παραίτηση»

Οι παραιτήσεις θα συνεχιστούν αλλά ο Klotz δεν αναμένει τα ίδια ποσοστά. Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις δουλειές τους με ρυθμό ρεκόρ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και περισσότεροι σχεδιάζουν να παραιτηθούν το νέο έτος. Περίπου το 23% των εργαζομένων θα αναζητήσει νέες θέσεις εργασίας το 2022, ενώ το 9% έχει ήδη εξασφαλίσει μια νέα θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου του ResumeBuilder.com σε 1.250 Αμερικανούς εργαζομένους.

Δεν είναι σίγουρος ότι «θα δούμε άλλο ένα μεγάλο κύμα παραίτησης το 2022», λέει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μικρή αγορά εργασίας έχει ωθήσει τις εταιρείες να προσφέρουν καλύτερα επιδόματα και υψηλότερους μισθούς, κάτι που ο Klotz λέει ότι θα εμποδίσει τον κύκλο εργασιών των εργαζομένων να είναι «εντελώς ανεξέλεγκτος» τους επόμενους μήνες.

Ναι, στην ευέλικτη εργασία

Η ευέλικτη εργασία θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η ελευθερία του να εργάζεσαι από οπουδήποτε έχει γίνει το το πιο περιζήτητο όφελος κατά τη διάρκεια της πανδημίας – τόσο πολύ που οι άνθρωποι εκτιμούν την ευελιξία όσο μια αύξηση μισθού 10%, σύμφωνα με νέα έρευνα από το ερευνητικό πρόγραμμα WFH.

Περισσότερες εταιρείες θα αγκαλιάσουν αυτή την αλλαγή για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα, υποστηρίζει ο Klotz. «Οι επικεφαλής αρχίζουν να ρωτούν: «Πώς μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους περισσότερη εξουσία πάνω στα προγράμματά τους;» Πώς μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι;», λέει.

Οι διευθυντές που κατηγορούν εξωτερικούς παράγοντες για τον κύκλο εργασιών –είτε είναι η κυβερνητική ηγεσία, η πανδημία, τα επιδόματα ανεργίας ή άλλοι λόγοι– και αρνούνται να προσφέρουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας θα είναι οι «χαμένοι που αγωνίζονται στον απόηχο της Μεγάλης Παραίτησης», προσθέτει ο Klotz.

Ο Klotz αναμένει ότι μια ευέλικτη εργασιακή κουλτούρα θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και βελτιωμένη ψυχική υγεία για τους εργαζόμενους. «Η δουλειά θα ταιριάζει στην προσωπική μας ζωή παρά το αντίθετο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι remote θέσεις εργασίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές

Καθώς οι εταιρείες στις ΗΠΑ αναζητούν να προσλάβουν προσωπικό, ένας αυξανόμενος αριθμός διευθυντικών στελεχών θα μπορούσε να στραφεί στην αυτοματοποίηση και σε υποψήφιους άλλων χωρών για να καλύψουν τις θέσεις τους.

Η πανδημία επιτάχυνε την τάση προς την αυτοματοποίηση, καθώς οι εταιρείες επέλεξαν digital σερβιτόρους, θυρωρούς και άλλες τεχνολογίες εν μέσω κανόνων κοινωνικής απόστασης και φόβου για την πανδημία. Το 2020, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε έρευνα περίπου 300 παγκόσμιων εταιρειών, διαπίστωσε ότι το 43% των επιχειρήσεων αναμένουν να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους με τη νέα τεχνολογία.

Ο Klotz προβλέπει ότι οι εταιρείες θα κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν τους χρόνους προσλήψεων και το κόστος ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας.

Αυτά τα ίδια οφέλη θα μπορούσαν να ωθήσουν τις εταιρείες να προσλάβουν περισσότερους υποψηφίους από το εξωτερικό για εξ αποστάσεως ρόλους και να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερο ανταγωνισμό για απομακρυσμένες θέσεις εργασίας, προσθέτει. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργαζόμενοι τείνουν να αμείβονται με υψηλότερους μισθούς από τους ανθρώπους σε πολλές άλλες χώρες», λέει ο Klotz. «Εάν είστε ένας απομακρυσμένος οργανισμός, μπορείτε να προσλάβετε εργαζομένους από όλο τον κόσμο που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με οικονομικότερη τιμή», αναφέρει.
 

Με πληροφορίες CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM