Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι ΗΠΑ και Κίνα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πόλεμο για την Ταϊβάν, δυναμιτίζοντας περαιτέρω την αυξανόμενη ένταση μεταξύ τους για την τύχη της νήσου.
«Εάν οι αρχές της Ταϊβάν, ενθαρρυμένες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίσουν να ακολουθούν τον δρόμο της ανεξαρτησίας, πιθανότατα [θα] εμπλέξουν την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις δύο μεγάλες χώρες, σε στρατιωτική σύρραξη», είπε ο Κιν Γκανγκ στη δημόσια ραδιοφωνία NPR (National Public Radio).
Το Πεκίνο έχει συχνά επιπλήξει τις ΗΠΑ για τη στάση τους απέναντι στην Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη χώρα της οποίας η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία, αλλά Κινέζοι αξιωματούχοι σπανίως μιλούν ευθέως για πόλεμο. Ενώ ο Κιν προειδοποίησε για πιθανή σύγκρουση, είπε επίσης ότι η Κίνα αγωνίζεται για ειρηνική ενοποίηση.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι όποιος υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν «παίζει με τη φωτιά». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυνάμεων δεν «θα καταλήξει σε σύγκρουση».
Από το 1979 η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει επίσημα το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι ως μοναδική έδρα της κυβέρνησης στην Κίνα. Ο Κιν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «παίζει το χαρτί της Ταϊβάν για να ελέγξει την Κίνα».
Ο Ζακ Κούπερ, ειδικός σε θέματα Ασίας στο American Enterprise Institute, είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να θεωρήσει την κινεζική συμπεριφορά ως υπονόμευση των ελπίδων για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος της Ταϊβάν.
Η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με την κινεζική αεροπορία να πραγματοποιεί επίδειξη ισχύος με μπαράζ παραβιάσεων στον ενάεριο χώρο της νήσου.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει τονίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ωστόσο τον Οκτώβριο σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τη νήσο εάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.
Οι ΗΠΑ διατηρούν μια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» σύμφωνα με την οποία δεν λένε εάν θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν από οποιαδήποτε κινεζική εισβολή. Η πολιτική έχει σχεδιαστεί τόσο για να προειδοποιεί τους αξιωματούχους της Ταϊβάν να μην ανακηρύξουν ανεξαρτησία - κάτι που σχεδόν σίγουρα θα πυροδοτούσε μια κινεζική επίθεση - και να κάνει το Πεκίνο να εξετάσει διπλά οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια.
Σύμφωνα με τους FT, το κινεζικό ναυτικό καθιέρωσε σταθερή παρουσία μεταξύ νότιας Ιαπωνίας και ανατολικής Ταϊβάν για πρώτη φορά, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική πίεση στη νήσο.
Με πληροφορίες από Financial Times