Στη Μόσχα σήμερα ο Μακρόν για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης - «Εφικτή μια συμφωνία»

Στη Μόσχα σήμερα ο Μακρόν για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης - «Εφικτή μια συμφωνία» Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Εφικτή θεωρεί μια συμφωνία για την αποφυγή ενός πολέμου στην Ουκρανία ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν που εκτιμά πως μπορεί να επιτευχθεί «μια ιστορική λύση» στην κρίση. 


Μετά από εντατικές διπλωματικές επαφές που περιλάμβαναν επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του και άλλες τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μακρόν επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα προς αναζήτηση λύσης αποκλιμάκωσης. 

Πριν την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Μακρόν ανέφερε πως είναι θεμιτό για τη Ρωσία να ανησυχεί για την ασφάλειά της, ωστόσο επανέλαβε πως η εθνική κυριαρχία τής Ουκρανίας δεν είναι υπό συζήτηση


Ο ίδιος κάλεσε για μια «νέα ισορροπία» στο πλαίσιο προστασίας των ευρωπαϊκών κρατών και κατευνασμού της Ρωσίας.


«Ένας διάλογος με τη Ρωσία δεν μπορεί να διέλθει μέσα από την αποδυνάμωση του οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους αδερφούς μας προτείνοντας μια νέα ισορροπία ικανή να διατηρήσει την κυριαρχία και την ειρήνη. Κι αυτό πρέπει να γίνει με παράλληλο σεβασμό απέναντι στη Ρωσία και κατανόηση των διαχρονικών τραυμάτων αυτού του σπουδαίου λαού» τόνισε ο ίδιος χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du Dimanche. 


Πρόσθεσε πως ο διάλογός του με τον Πούτιν θα είναι πιθανότατα αρκετός για την αποτροπή στρατιωτικής σύρραξης, παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε πολλές πρωτεύουσες της Δύσης. 


«Η ένταση του διαλόγου που έχουμε με τη Ρωσία και η επίσκεψη αυτή στη Μόσχα γίνονται για να σταματήσουν κάτι τέτοιο. Έπειτα, θα συζητήσουμε σε όρους αποκλιμάκωσης. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δε θα αναλάβουμε μονομερείς δράσεις, όμως είναι βασικό να σταματήσουμε την επιδείνωση της κατάστασης» τόνισε. 

Επικοινωνία με Μπάιντεν 


Σημειώνεται πως ο Μακρόν είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Κυριακής με τον Αμερικανό ομόλογό του σε μία «λογική συντονισμού» εν όψει του ταξιδιού του στην Μόσχα σήμερα. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε 40 λεπτά επέτρεψε στους δύο ηγέτες να μοιρασθούν πληροφορίες για επαφές που έγιναν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου με στόχο τον καλό συντονισμό εν όψει του ταξιδιού, δήλωσε η πηγή της Γαλλικής Προεδρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος -που βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση των ακροδεξιών υποψηφίων εν όψει εκλογών του Απριλίου- θα ταξιδέψει αύριο στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. 


Παράλληλα, στο μπαράζ αυτό διπλωματικών επαφών, ο Γερμανός καγκελάριος θα βρεθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια σύγκλισης των διαφορών προσέγγισης στην ουκρανική κρίση. Σημειώνεται πως το Βερολίνο επικρίθηκε εντόνως από κάποια μέλη του ΝΑΤΟ για τη μη προμήθευση της Ουκρανίας με οπλικό εξοπλισμό. 

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, πυροδοτώντας ανησυχίες για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία - κάτι που η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί. 


Με πληροφορίες από BBC/Guadian
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Διεθνή / Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Διεθνή / Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Οι χιμπακούσα και τα μέλη της οργάνωσης γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι δύσκολος, αλλά οι προσπάθειές τους συνεχίζουν να εμπνέουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σε έναν χρόνο

Διεθνή / Πάνω από 100 γιατροί και προσωπικό έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν στον Λίβανο, σε έναν χρόνο

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία, για το ότι οι εντολές εκκένωσης περιοχών στο βόρειο τμήμα της Γάζας μπορεί να επηρεάσουν την εκστρατεία των για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Χωριστές ζωές και σόλο εμφανίσεις επί τρεις εβδομάδες

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Χωριστές ζωές και σόλο εμφανίσεις επί τρεις εβδομάδες

Ο πρίγκιπας Χάρι πέρασε τα γενέθλιά του μακριά από τη Μέγκαν Μαρκλ και στη συνέχεια έκανε μια σειρά σόλο επίσημων εμφανίσεων - Προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του, γράφει η Telegraph
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ