Ενώπιον δικαστηρίου σήμερα η Credit Suisse που κατηγορείται πως επέτρεψε σε βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης το ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τους Ελβετούς εισαγγελείς, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και ένας από τους πρώην αξιωματούχους της δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της απόκρυψης εσόδων και των παράνομων συναλλαγών μεταξύ 2004 και 2008.
«Η Credit Suisse απορρίπτει απερίφραστα ως αβάσιμες τις κατηγορίες για το ζήτημα αυτό υστεροφημίας και είναι πεπεισμένη πως ο πρώην υπάλληλός της είναι αθώος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο Reuters η τράπεζα.
Στην πρώτη ποινική δίκη μιας μεγάλης τράπεζας στην Ελβετία, η εισαγγελία ζητά από τον όμιλο να αποδώσει περί τα 42,4 εκατ. ελβετικά φράγκα ως αποζημίωση.
Η υπόθεση έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον πολιτών και μέσων ενημέρωσης στη χώρα καθώς εκλαμβάνεται από πολλούς ως τεστ για ενδεχομένως σκληρότερη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στον τραπεζικό τομέα.
Το κατηγορητήριο, άνω των 500 σελίδων, επικεντρώνεται στις σχέσεις της τράπεζας και του πρώην υπαλλήλου της με τον πρώην Βούλγαρο παλαιστή Έβελιν Μπάνεφ και συνεργούς του, εκ των οποίων δύο κατηγορούνται για την υπόθεση. Ένα δεύτερο κατηγορητήριο αφορά τον πρώην διευθυντή σχέσεων για διευκόλυνση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώην υπάλληλος της τράπεζας έφερε τουλάχιστον ένα Βούλγαρο πελάτη που ήταν συνεργάτης του Μπάνεφ, όταν εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου το 2004. Ο πελάτης που αργότερα πυροβολήθηκε θανάσιμα καθώς έβγαινε με τη σύζυγό του από εστιατόριο της Σόφιας, το 2005, είχε αρχίσει να τοποθετεί βαλίτσες γεμάτες με μετρητά σε χρηματοκιβώτιο της Credit Suisse.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η συμμορία χρησιμοποιούσε το λεγόμενο «smurfing» -όπου ένα μεγάλο ποσό «σπάει» σε μικρότερα ώστε να μην ανιχνεύεται από τα συστήματα παράνομων δραστηριοτήτων- για να ξεπλενουν χρήματα, βάζοντας εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς μικρής αξίας σε θυρίδες ασφαλείας και στη συνέχεια μεταφέροντάς τα σε λογαριασμούς.
Σύμφωνα με πηγή, τον Ιούνιο του 2007, οι εισαγγελείς ζήτησαν από την τράπεζα πληροφορίες για τους λογαριασμούς του Μπάνεφ και των συνεργατών του μετά από σχετικό αίτημα της Βουλγαρίας. Έχοντας παρατηρήσεις μια σειρά αναλήψεων, το αρμόδιο τμήμα της Credit Suisse ρώτησε την εισαγγελία για το αν ήθελε να παγώσουν τους λογαριασμούς, για να λάβει αρνητική απάντηση.
Όταν πλέον η εισαγγελία έδωσε το πράσινο φως για το πάγωμα των λογαριασμών, τα περισσότερα χρήματα είχαν εξαφανιστεί.
H τράπεζα θα επικαλεστεί την προθυμία της για συνεργασία μεταξύ άλλων, ως πειστήριο αθωότητας.
Με πληροφορίες από Reuters