Ουκρανία: Η Ρωσία έχει πάρει πάνω από 400.000 άμαχους ως όμηρους

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει πάρει πάνω από 400.000 άμαχους ως ομήρους Facebook Twitter
Φωτ.:EPA
0

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι μετέφερε με τη βία εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους από κατεστραμμένες ουκρανικές πόλεις στη Ρωσία.

Ισχυρίστηκε δε, ότι ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως «όμηροι» για να πιέσουν το Κίεβο να παραδοθεί, όπως αναφέρει το Associated Press:

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια της Ουκρανίας, είπε ότι 402.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 84.000 παιδιών, έχουν συλληφθεί.

Σχεδόν τους ίδιους αριθμούς έδωσε και το Κρεμλίνο, ισχυριζόμενο ωστόσο ότι όλοι μετέβησαν στην Ρωσία με την θέλησή τους.

Οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αντάρτες είναι κυρίως ρωσόφωνες και πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ωστόσο, Κίεβο και Μόσχα έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές για τους ανθρώπους που μετεγκαταστάθηκαν στη Ρωσία και για το εάν μετακινούνταν πρόθυμα, εξαναγκάστηκαν ή τους έπεισαν με ψέμματα για να μετακινηθούν.

Ο Ρώσος συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περίπου 400.000 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία από την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» προέρχονταν από τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται για τον έλεγχο εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι παρέχουν καταλύματα και καταβάλλουν πληρωμές στους εκτοπισμένους.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Περιφέρειας του Ντόνετσκ, Πάβλο Κυριλένκο, είπε ότι «άνθρωποι μεταφέρονται βίαια στο έδαφος του επιτιθέμενου κράτους».

Η Ντενίσοβα είπε ότι μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν με τη βία από τα ρωσικά στρατεύματα ήταν και μια 92χρονη γυναίκα από τη Μαριούπολη, η οποία αναγκάστηκε να πάει στο Ταγκανρόγκ στη νότια Ρωσία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ρώσοι παίρνουν τα διαβατήρια των ανθρώπων και τους μεταφέρουν σε «στρατόπεδα φιλτραρίσματος» στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές ανατολική περιοχή της Ουκρανίας προτού τους στείλουν σε διάφορες μακρινές, οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές στη Ρωσία.

Μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με τις κατηγορίες του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, είναι 6.000 κάτοικοι της Μαριούπολης, Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στρατεύματα της Μόσχας κατάσχεσαν έγγραφα και ταυτότητες από επιπλέον 15.000 άτομα σε τμήμα της Μαριούπολης.

Κάποιοι θα μπορούσαν να σταλούν ακόμα και στο νησί Σαχαλίνη βόρεια της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, ανέφεραν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, όπου τους προσφέρεται δουλειά με την προϋπόθεση ότι δεν θα φύγουν για δύο χρόνια.

Το υπουργείο είπε ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν «να τους χρησιμοποιήσουν ως ομήρους και να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική πίεση στην Ουκρανία».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM