Ζωή Ράπτη: «Βαριά η σκιά της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε κάθε ηλικία»

Ζωή Ράπτη: «Βαριά η σκιά της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε κάθε ηλικία» Facebook Twitter
Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη του τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων.
0

— Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ψυχική υγεία των πολιτών και άφησε ανοιχτές πληγές που θα αργήσουν να επουλωθούν. Ποιες ηλικιακές ή πληθυσμιακές ομάδες υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις; 
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία και δεν είναι τυχαίο ότι αυξήθηκαν τα ψυχοφάρμακα και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών. Οι ηλικιωμένοι βιώσαν τη μοναξιά, την ανασφάλεια, την απομόνωση, τον φόβο της νόσησης με Covid-19. Παιδιά και έφηβοι ένιωσαν να βγαίνουν από τα νερά τους. Αισθάνθηκαν ανασφάλεια, άγχος, φόβο μη χάσουν γνώριμα πρόσωπα, ανησυχία για το μέλλον της οικογένειάς τους, ταραχή, απαισιοδοξία. Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν και οι άνθρωποι της υγείας που βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι συμπολίτες μας που νόσησαν και οι οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. 

Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών δεν μπορεί να γίνει μονοσήμαντα, επειδή δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις το ίδιο κοινωνικό περίγραμμα και τις ίδιες ψυχολογικές αφετηρίες.

— Πώς επενέβη το υπουργείο Υγείας για να στηρίξει τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν;
Σηκώσαμε τα μανίκια άπαντες σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις χιλιάδες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Μία από τις πρώτες δράσεις μας ήταν να θέσουμε σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί δωρεάν για όλους και ενισχύθηκε ώστε να υποστηρίζει αποτελεσματικά τις ανάγκες παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, υλοποιούμε δράσεις όπως η ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς με Covid-19 και σε συγγενείς τους, σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πάσχοντες από καρκίνο, σε παιδιά και εφήβους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όσους έχουν την επιμέλειά τους και σε επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας κ.ά.

— Τα παιδιά δέχτηκαν πολλαπλό πλήγμα, μαζί με την ασύμμετρη εισβολή του διαδικτύου στη ζωή τους. Πώς τα βοηθάμε ώστε αντιμετωπίσουν τους ιντερνετικούς κινδύνους;
Το διαδίκτυο αποτελεί τη σύγχρονη εξάρτηση που εξαπλώνεται με γρήγορους και ύπουλους τρόπους. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ, οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης φτάνουν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό, έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου το 20% να εκδηλώνει σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Στα μείζονος σημασίας έργα μας περιλαμβάνεται η νέα, επταετής, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ, προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο) στους δήμους, με το υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΕΤΑΑ, την ΚΕΔΕ και τον ΟΚΑΝΑ για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν ιδιαίτερα παιδιά και εφήβους. Επιπλέον, αναπτύσσουμε πλατφόρμα τηλεψυχιατρικής και τηλεσυμβουλευτικής για όλες τις δημόσιες παιδοψυχιατρικές κλινικές και τα κέντρα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΗΔΙΚΑ, με στόχο την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και θεραπευτικής εξ αποστάσεως.

— Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες εγκλημάτων που δείχνουν τη βαριά ψυχοπαθολογία των δραστών. Υπάρχουν δράσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της αναίτιας βίας;
Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσω ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι δυνάμει παραβατικοί ή εγκληματίες. Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών δεν μπορεί να γίνει μονοσήμαντα, επειδή δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις το ίδιο κοινωνικό περίγραμμα και τις ίδιες ψυχολογικές αφετηρίες. Γι’ αυτό και η στρατηγική μας με το σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζουμε, από την υπόθεση των εξαρτήσεων και της ψυχολογικής υποστήριξης μέσω ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής μέχρι τις συνεργασίες με τους κοινωνικούς φορείς, τα ιδρύματα αλλά και τη διεθνή κοινότητα, στόχο έχει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, προλαβαίνοντας έτσι τυχόν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στόχος είναι να μη μένει κανείς αβοήθητος.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Pharma Innovation Forum και την πολυετή εμπειρία του στο τιμόνι μιας κατεξοχήν βιοτεχνολογικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, έχει βαθιά γνώση των απεριόριστων δυνατοτήτων της καινοτομίας και του αντίκτυπου που έχουν στη χώρα μας το clawback και η απουσία σταθερού πλαισίου συνεργασίας με την πολιτεία. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Χαραλαμπίδης χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ