Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε πρώτο πλάνο
Ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο ογκολογικό νόσημα στον γυναικείο πληθυσμό και στην πατρίδα μας καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 7.200 νέα περιστατικά.
Τμήμα Απεικόνισης Μαστού στο Affidea Central, με τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία κάθε γυναίκας
Ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο ογκολογικό νόσημα στον γυναικείο πληθυσμό και στην πατρίδα μας καταγράφονται ετησίως περισσότερα από 7.200 νέα περιστατικά. Η πρόληψή του με προσυμπτωματικό έλεγχο αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και για να γίνει η πρόληψη πράξη απαιτείται η δημιουργία κέντρων μαστού με απεικονιστικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και διαγνωστικές εξετάσεις ακριβείας, όπως η τομοσύνθεση, η οποία αποτελεί το νέο «όπλο» στη φαρέτρα, που έρχεται να δώσει λύσεις σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες η ψηφιακή μαστογραφία δεν επαρκεί.
Στο Διαγνωστικό Κέντρο Central του Ομίλου Affidea η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα. Στην καρδιά του κέντρου λειτουργεί το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού, το οποίο δημιουργήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών κάθε σύγχρονης γυναίκας. Καλύπτει τον τακτικό προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο, αλλά δίνει και απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτόν, ώστε μέσα από εξειδικευμένες διαγνωστικές και επεμβατικές προσεγγίσεις να επιτυγχάνεται άμεση και ακριβής διάγνωση. Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελείται από μια ομάδα εξειδικευμένων γιατρών και τεχνολόγων που καλύπτουν όλο το φάσμα των απεικονιστικών εξετάσεων πρόληψης και διάγνωσης παθήσεων του μαστού. Με τη συμβουλευτική καθοδήγηση ενημερώνεται η εξεταζόμενη για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων και για τα πιθανά αναγκαία επόμενα βήματα. Με τη χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν τον απεικονιστικό και διαγνωστικό έλεγχο των μαστών, όπως ψηφιακή μαστογραφία, 3D μαστογραφία - τομοσύνθεση, υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας, ελαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία, FNA, βιοψία υπό υπερηχογραφική (core biopsy).
Το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central παρέχει την εγγύηση ποιότητας του κορυφαίου ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη. Ο επιστημονικός διευθυντής του Διαγνωστικού Κέντρου Affidea Central, αγγειολόγος-ακτινολόγος δρ. Νικόλαος Λιάσης, αναφέρει: «Στο Affidea Central, εκτός των άλλων, παρέχουμε εξατομικευμένη ολιστική φροντίδα για την υγεία του μαστού με δυνατότητα πραγματοποίησης όλων των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων σε μία μόνο επίσκεψη. Γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία, κάθε γυναίκα μπορεί να λάβει την καλύτερη περίθαλψη, προσαρμοσμένη στις δικές της ανάγκες, ενώ είμαστε δίπλα της σε κάθε της βήμα».
Ποιοι είμαστε
Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημιούργησε ένα Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης κατά το ISO 15189.
Τομοσύνθεση, η τεχνολογική εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας
Στην προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού κυρίαρχη θέση έχει η ψηφιακή μαστογραφία που, όπως κάθε μέθοδος, εμφανίζει περιορισμούς, καθώς εμφανίζει χαμηλή ευαισθησία στην ανίχνευση ύποπτων ευρημάτων στους πυκνούς μαστούς, δηλαδή δυσκολεύεται να τα ξεχωρίσει από τον γειτονικό φυσιολογικό αδενικό ιστό, αλλά και χαμηλή ειδικότητα, δηλαδή αδυνατεί να χαρακτηρίσει με ευκολία τη φύση τους. Στο ζήτημα αυτό έρχεται να δώσει σημαντική βοήθεια η τομοσύνθεση ή, αλλιώς, η τρισδιάστατη μαστογραφία, που αποτελεί εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας.
Στην τομοσύνθεση, κατά τη διάρκεια της εξέτασης η λυχνία του μαστογράφου κινείται ώστε να λαμβάνονται εικόνες από τομές σε διαφορετικά επίπεδα πάχους ενός χιλιοστού. Οι πολλαπλές αυτές εικόνες στη συνέχεια ανασυντίθενται ψηφιακά, ώστε να προκύπτει ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την τρισδιάστατη απεικόνιση του μαστού. Μελετώντας στη συνέχεια τις αλλεπάλληλες τομές, έχουμε τη δυνατότητα να εξετάζουμε έναν μαστό με ακρίβεια, ακολουθώντας διαδικασία παρόμοια με το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου. Στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα, μέσω της ψηφιακής ανασύνθεσης όλων των τομών, να αποτυπώνονται σε ένα φιλμ οι δομές του μαστού, χωρίς όμως να υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα επιπροβολής στοιχείων που αντιμετωπίζουμε στη δισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία.
Τα πλεονεκτήματα της τομοσύνθεσης
Μέσω της τομοσύνθεσης και της τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού διευκρινίζεται αμέσως αν ένα εύρημα είναι αληθές ή είναι αποτέλεσμα επιπροβολής στοιχείων του μαστού από διαφορετικά επίπεδα. Συνεπώς, δεν είναι αναγκαίες οι επιπλέον ειδικές διαγνωστικές λήψεις του μαστού στις οποίες καταφεύγουμε μετά τη δισδιάστατη μαστογραφία, οι οποίες αφενός συμβάλλουν στη δημιουργία άγχους και ανασφάλειας στην εξεταζόμενη, αφετέρου αυξάνουν και την ποσότητα της παρεχόμενης ακτινοβολίας. Παράλληλα, έχει αποδειχτεί ότι η τομοσύνθεση εμφανίζει σημαντικά αυξημένα ποσοστά ανίχνευσης ύποπτων ευρημάτων σε μετρίως πυκνούς μαστούς σε σχέση με τη δισδιάστατη μαστογραφία. Ειδικά σε περιπτώσεις ευρημάτων που φαίνεται ότι έλκουν ή απωθούν τους γειτονικούς ιστούς, διαταράσσοντας έτσι τη φυσιολογική αρχιτεκτονική των μαστών, η 3D μαστογραφία διευκρινίζει με ακρίβεια τη θέση τους, κάτι που αδυνατούν να πραγματοποιήσουν οι υπόλοιπες διαγνωστικές μέθοδοι. Η διαχείριση των ευρημάτων αυτών, από τη στιγμή που φαίνονται μόνο στην τομοσύνθεση, πρέπει να γίνεται με καθοδήγηση από αυτήν τη μέθοδο.
Πραγματοποιείται, λοιπόν, βιοψία με καθοδήγηση από την τομοσύνθεση, επιτυγχάνοντας έτσι με ακρίβεια και ταχύτητα την ιστολογική ταυτοποίηση της περιοχής ενδιαφέροντος. Από την άλλη πλευρά, στους πολύ πυκνούς μαστούς θεωρείται πολύ χρήσιμη η συμπληρωματική υπερηχογραφική εξέταση των μαστών. Όσον αφορά τις μικροαποτιτανώσεις που εντοπίζονται στις εικόνες που προκύπτουν από την ανασύνθεση των τομών, είναι πολύ εμφανείς και με την πρόοδο της τεχνολογίας ανιχνεύονται στα σύγχρονα μηχανήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι στη 2D μαστογραφία. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι είναι πάντα απαραίτητη η μελέτη των αποτιτανώσεων με ειδικές μεγεθυντικές μαστογραφικές λήψεις, ώστε να αξιολογηθεί η φύση τους και η πιθανή ανάγκη για περαιτέρω αντιμετώπισή τους. Συμπερασματικά, η τομοσύνθεση αποτελεί το επόμενο βήμα στη μαστογραφική απεικόνιση και είναι ζήτημα χρόνου να αποτελέσει την ενδεδειγμένη μέθοδο για τον προληπτικό έλεγχο των μαστών.