Ψαραετοί κάνουν την πρώτη απόπειρα αναπαραγωγής στη Βρετανία εδώ και 200 χρόνια- Live η επώαση του αυγού

Ψαραετοί στη Βρετανία κάνουν την πρώτη απόπειρα αναπαραγωγής για πρώτη φορά εδώ και 200 χρόνια- Live η εκκόλαψη του αυγού Facebook Twitter
Φωτ.: National Audubon Society
0

Ένα ζευγάρι ψαραετών στο Ντόρσετ της Βρετανίας έκανε την πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής εδώ και σχεδόν 200 χρόνια.

Οι οικολόγοι είναι ενθουσιασμένοι που ένα ζευγάρι από τα πτηνά στο Poole Harbor του Ντόρσετ, δημιούργησαν ένα αυγό, το οποίο φυλάνε σε μια φωλιά σε μυστική τοποθεσία.

Χάρη στις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη φωλιά τους, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τον θηλυκό ψαραετό να επωάζει το αυγό σε live streaming.

Αυτά τα αρπακτικά πουλιά ήταν κάποτε κοινά σε όλη τη δυτική Ευρώπη, αλλά λόγω της δίωξης από τους ανθρώπους καθώς και της απώλειας των οικοτόπων τους, εξαφανίστηκαν σε τοπικό επίπεδο στις αρχές του 1800.

Οι φωλιές τους λεηλατήθηκαν για τα αυγά τους και τα πουλιά εξοντώθηκαν. Σήμερα, εξακολουθούν να αποτελούν εύκολη λεία για τους ανθρώπους, που ασχολούνται με το κυνήγι.

Από το 2017, ειδικοί στο Ίδρυμα Roy Dennis και το Birds of Poole Harbor εργάζονται για την επανεισαγωγή τους στη νότια Αγγλία, μεταφέροντας ενήλικα πτηνά από τη Σκωτία.

Μετά από ένα πρόγραμμα μετακίνησής τους που ξεκίνησε το 1996, υπάρχει σήμερα ένας πληθυσμός αναπαραγωγής στο Rutland Water στα Midlands, και μετά από δεκαετίες προσπαθειών για τη διατήρησή τους, υπάρχουν σήμερα εκατοντάδες ψαραετοί στη Σκωτία.

Ο Paul Morton από το Birds of Poole Harbor είπε πως «Το να γνωρίζεις ότι υπάρχει τώρα ένα αυγό ψαραετού σε μια φωλιά στο Poole Harbor είναι απλά εκπληκτικό. Αυτό είναι το αποκορύφωμα της σκληρής δουλειάς επτά ετών.

»Έργα όπως αυτό θα απαιτούν πάντα χρόνο, αλλά είναι τόσο υπέροχο να γνωρίζεις ότι τα πουλιά έχουν φτάσει σε αυτό το σημαντικό ορόσημο και είναι εκπληκτικό να βλέπεις την CJ7 να επωάζει το πρώτο της αυγό.

»Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουν και οι δύο ως νέοι γονείς και η επιτυχία της αναπαραγωγής σίγουρα δεν είναι εγγυημένη. Ωστόσο, όλα όσα βλέπουμε αυτή τη στιγμή φαίνονται πραγματικά αισιόδοξα και ελπίζουμε στα τέλη Μαΐου να αρχίσουμε να τα βλέπουμε να ταΐζουν τα νεοεκκολαφθέντα νεογνά τους».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το ζευγάρι θα παράγει άλλα δύο αυγά την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια ξεκινά μια περίοδος επώασης 35-40 ημερών με πιθανότητα εκκόλαψης νεοσσών ψαραετών μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το Poole Harbour επιλέχθηκε για το έργο επειδή έχει άφθονα ψάρια που είναι βασική τροφή των αρπακτικών αυτών πτηνών. Οι ψαραετοί από άλλα μέρη της Βρετανίας είναι γνωστό ότι περνούν μέσα από το λιμάνι στο δρόμο τους προς και από την Ευρώπη κατά τη μεταναστευτική τους πορεία και σταματούν για να κυνηγήσουν γκρίζους κέφαλους και καλκάνια στα μεγάλα ρηχά κανάλια και στους κόλπους του λιμανιού.

Αυτό το συγκεκριμένο ζευγάρι ψαραετών πέταξε στη δυτική Αφρική το περασμένο φθινόπωρο και η ομάδα του Birds of Poole Harbour περίμενε επτά μήνες για να δει εάν θα επιστρέψει. 

Το πέρασμα των πουλιών στην Αφρική είναι γεμάτο κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του παράνομου κυνηγιού. Και τα δύο πτηνά έφτασαν στις αρχές αυτού του μήνα και έχουν εγκατασταθεί για αναπαραγωγή.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM