Ποσοστό μεταξύ του του 60% και 80% του πληθυσμού της ΕΕ εκτιμάται ότι έχει μολυνθεί από τον COVID-19, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την ίδια ώρα το μπλοκ εισέρχεται σε μια μετά- έκτακτης ανάγκης εποχή, στην οποία δεν ήταν πλέον απαραίτητη η μαζική αναφορά των κρουσμάτων.
Προετοιμάζοντας αυτή τη λιγότερο οξεία φάση, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εντείνουν τους εμβολιασμούς παιδιών κατά του COVID-19, δήλωσε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, σηματοδοτώντας ότι εξετάζει σχέδια για την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων.
«Υπολογίζεται ότι μεταξύ 60% και 80% του πληθυσμού της ΕΕ έχει μέχρι τώρα νοσήσει με COVID-19», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη σε συνέντευξη Τύπου.
Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της ΕΕ είπε ότι τα αναφερόμενα κρούσματα έχουν καλύψει περίπου το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέχρι στιγμής, αλλά αν προστεθούν και μη αναφερόμενες λοιμώξεις, τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 350 εκατομμύρια, περίπου το 77% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Με την πρόσφατη μείωση των λοιμώξεων και των θανάτων που συνδέονται με τον COVID-19, η ΕΕ απομακρύνεται τώρα από τα μαζικά τεστ και την αναφορά κρουσμάτων, είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, επιβεβαιώνοντας όσα ανέφερε το Reuters την Τρίτη.
Ωστόσο, είναι πιθανή μία νέα έξαρση του COVID-19, καθώς ο ιός αναμένεται να συνεχίσει να μεταλλάσσεται, και ως εκ τούτου οι χώρες θα πρέπει να έχουν σχέδια ώστε να επιστρέψουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να αυξήσουν τους εμβολιασμούς, ανέφερε η Επιτροπή.
Σε έγγραφο που περιγράφει τη στρατηγική για τη φάση μετά την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας, οι Βρυξέλλες προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να πιέζουν για τον εμβολιασμό των μη εμβολιασμένων, ιδιαίτερα των παιδιών πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου το φθινόπωρο.
Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω του 15% μεταξύ των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 9 ετών, τη μικρότερη ηλικιακή ομάδα για την οποία έχουν εγκριθεί τα εμβόλια κατά του COVID-19 στην Ευρώπη. Αυτό συγκρίνεται με πάνω από το 70% των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο.
Η Επιτροπή είπε επίσης ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του COVID-19, ειδικά αντιιικών φαρμάκων που είναι πιο εύκολο να αποθηκευτούν και να χορηγηθούν.
Η ΕΕ «θα διερευνήσει τις δυνατότητες υποστήριξης έργων που στοχεύουν στην ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων», ανέφερε.
Τα αντιιικά χάπια κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Merck & Co έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ. Ωστόσο, η απορρόφησή τους ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένη, λόγω μιας σειράς αιτιών, όπως η επιβράδυνση της πανδημίας, οι υψηλές τιμές και οι περίπλοκες εθνικές διαδικασίες για τη συνταγογράφηση τους.
Η Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θα εργαστεί για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων COVID-19, τα οποία αναμένει ότι θα προσφέρουν πιο ισχυρή και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία έναντι της μόλυνσης ή της μετάδοσης.
Με πληροφορίες του Reuters