Το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την έκδοση του συνιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η υπόθεση πέρασε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών τον περασμένο μήνα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πως δεν υπήρξαν νομικές αμφισβητήσεις στις διαβεβαιώσεις των αμερικανικών αρχών σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί ο Ασάνζ.
Ενώ η Πρίτι Πατέλ έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του, εκτιμάται πως η νομική ομάδα του Ασάνζ θα ασκήσει έφεση, ουσιαστικά ανανεώνοντας τον δικαστικό αγώνα και παρατείνοντας την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Βάσει του νόμου περί έκδοσης του 2003, ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να υπογράψει διάταγμα αν δε συντρέχουν λόγοι που να απαγορεύουν την απόφαση. Τα αιτήματα έκδοσης προωθούνται στον υπουργό Εσωτερικών μόνο αν ο δικαστής αποφασίσει κάτι τέτοιο λαμβάνοντας υπ'όψιν διάφορες πλευρές της υπόθεσης. Στις 17 Ιουνίου, μετά από εξέταση τόσο από το πλημμελειοδικείο όσο και από το Ανώτατο δικαστήριο, διατάχθηκε η έκδοση του κ. Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Ο κ. Ασάνζ διατηρεί το δικαίωμα έφεσης εντός 14 ημερών» σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας πως στην περίπτωση Ασάνζ και σύμφωνα με την απόφαση των βρετανικών δικαστηρίων, δεν προέκυψαν ενδείξεις περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση έκδοσης του Αυστραλού ακτιβιστή ούτε κρίθηκε άδικη ή καταχρηστική η διαδικασία έκδοσής του.
Η νομική ομάδα του 51χρονου ενδέχεται να επικαλεστεί λόγους ελευθερίας έκφρασης και πολιτικών κινήτρων για να εφεσιβάλλει την απόφαση. Αν και έφεση απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.
Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» μετά τη δημοσιοποίηση 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Στην περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κάθειρξης έως και 175 ετών.
Με πληροφορίες από Guardian