Η προσθήκη αλατιού σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό, κόβει χρόνια ζωής

Η προσθήκη αλατιού σε ήδη μαγειρεμένο φαγητό, κόβει χρόνια ζωής Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

H προσθήκη αλατιού στο φαγητό κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Μελετήθηκε δείγμα 500.000 ατόμων μέσης ηλικίας και οι επιστήμονες συμπέραναν πως η προσθήκη του αλατιού στο έτοιμο φαγητό μπορεί να αφαιρέσει έως και δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και 1,5 χρόνο για τις γυναίκες. 

Η έρευνα αφορά αποκλειστικά το αλάτι που προστίθεται μετά το μαγείρεμα και όχι κατά τη διάρκεια αυτού. 

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για εννέα χρόνια. Σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν σπάνια ή καθόλου αλάτι, όσοι αλάτιζαν το φαγητό τους είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Στην ηλικία των 50, οι άνδρες και γυναίκες που συνήθιζαν να το κάνουν πάντα, έχαναν 2,3 και 1,5 χρόνο, αντίστοιχα. 

Οι ερευνητές προσμέτρησαν κι άλλους παράγοντες που μπορεί να οδηγούν στα αποτελέσματα αυτά, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και οι ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. 

«Εξ όσων γνωρίζω, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου» δήλωσε ο καθηγητής Lu Qi της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Ακόμη και μια μέτρια μείωση της πρόσληψης νατρίου, με την προσθήκη λιγότερου ή καθόλου αλατιού στα τρόφιμα στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία» εξήγησε. 

Η καθηγήτρια Annika Rosengren, ανώτερη ερευνήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολιάζοντας σχετικά τόνισε πως σε αντίθεση με άλλα προϊόντα - όπως το τσιγάρο - το αλάτι δεν μπορεί να  αφαιρεθεί εντελώς από τη διατροφή.

«Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται να δείχνουν τα συλλογικά στοιχεία για το αλάτι είναι ότι οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά επίπεδα συνηθισμένου αλατιού δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά για την πρόσληψή του» δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να το μειώσουν. «Η μη προσθήκη επιπλέον αλατιού, στα ήδη παρασκευασμένα τρόφιμα, είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό» επεσήμανε η Rosengren.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM