Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο λεπτομερή χάρτη στον κόσμο για τους κοραλλιογενείς υφάλους της Γης, δημιουργώντας μια πολύτιμη πηγή για την παρακολούθηση και τη διατήρηση ενός οικοσυστήματος που αντιμετωπίζει την απειλή της καταστροφής από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Ο Άτλαντας Κοραλλιών Allen συνδυάζει περίπου δύο εκατομμύρια δορυφορικές εικόνες με τοπικά δεδομένα αναφοράς για να δημιουργήσει χάρτες υψηλής ανάλυσης των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, χαρτογραφήθηκαν σχεδόν 98.000 τετραγωνικά μίλια κοραλλιογενών υφάλων σε νερό βάθους έως και 15 μέτρων. Στον άτλαντα συλλέγονται επίσης δεδομένα για άλλες πτυχές του βυθού και του ωκεανού που αλληλεπιδρούν με τους κοραλλιογενείς υφάλους, όπως τα κύματα και η παρουσία άμμου ή βράχων. Περίπου τα τρία τέταρτα των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου δεν είχαν ποτέ πριν χαρτογραφηθεί σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας.

Οι ερευνητές πίσω από τον χάρτη ελπίζουν ότι θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν τους ολοένα και περισσότερο απειλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους.

"Υπάρχουν χώρες, οργανισμοί και κυβερνητικές υπηρεσίες στον κόσμο που δεν έχουν χάρτη των υφάλων τους [...] οπότε αυτοί οι χάρτες θα βοηθήσουν τους ανθρώπους δίνοντας ουσιαστικά μια βάση για να εκτιμήσουν καλύτερα πού χρειάζεται δράση", λέει στο Mongabay ο θαλάσσιος επιστήμονας Chris Roelfsema, ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας χαρτογράφησης για τον Άτλαντα Κοραλλιών Allen. "Μπορούμε να κάνουμε καλύτερα σχέδια για θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ή μπορούμε να προεκτείνουμε τη βιομάζα των ψαριών ή να εξετάσουμε τα αποθέματα άνθρακα και όλα αυτά τα πράγματα που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατά".

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τον πρώτο χάρτη των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου Facebook Twitter
Κοραλλιογενής βυθός | Courtesy of Arizona State University

Ο άτλαντας πήρε το όνομά του από τον Paul Allen, συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος χρηματοδότησε τη σύμπραξη πίσω από το έργο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 450 ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Περίπου μόνο το ένα τοις εκατό του πυθμένα του ωκεανού της Γης καλύπτεται από κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά για περισσότερο από το ένα τέταρτο της άγριας ζωής του ωκεανού αυτά τα οικοσυστήματα αποτελούν το σπίτι τους.

Αφού επιβίωσαν και αναπτύχθηκαν για χιλιάδες χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει ασκήσει αυξανόμενη πίεση σε αυτά τα «σπίτια». Η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού και η οξίνιση των ωκεανών προκαλούν στρες στους μικροοργανισμούς που χτίζουν και ζουν σε αυτούς τους υφάλους. Περισσότεροι από το ήμισυ ορισμένων υφάλων, όπως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, έχουν ήδη χαθεί.

Μεταξύ άλλων πιθανών χρήσεων, ο άτλαντας θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν είδη κοραλλιών που είναι πιο ανθεκτικά στους καύσωνες, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση κατεστραμμένων υφάλων, αναφέρει το Mongabay. Ήδη, έργα διατήρησης σε περισσότερες από 30 χώρες χρησιμοποιούν τα δεδομένα του άτλαντα για να καθοδηγήσουν τις προσπάθειές τους.

"Η πραγματική αξία του έργου θα έρθει όταν οι συντηρητές των κοραλλιών θα είναι σε θέση να προστατεύσουν καλύτερα τους κοραλλιογενείς υφάλους με βάση τους χάρτες υψηλής ανάλυσης και το σύστημα παρακολούθησης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οικολόγος Greg Asner, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Άτλαντα Κοραλλιών Allen. "Πρέπει να διπλασιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο καθώς εργαζόμαστε για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και άλλων απειλών.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM