Η γκρίζα αγορά των Zara στη Ρωσία: Ιδιώτες κάνουν «παράλληλες εισαγωγές» και τα πουλούν με τεράστιο κέρδος

Η γκρίζα αγορά των Zara στη Ρωσία: Ιδιώτες κάνουν «παράλληλες εισαγωγές» και τα πουλούν με κέρδος Facebook Twitter
0

Ο Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ, επενδυτής ακινήτων στη Σιβηρία, σκέφτηκε μια απλή λύση όταν τα Zara έκλεισαν τα καταστήματά τους στη Ρωσία: άρχισε να κάνει ο ίδιος τις εισαγωγές. 

«Η ιδέα να αρχίσω να πουλάω Zara ήρθε από τη σύζυγό μου, η οποία είπε ότι ήθελε πολύ να επιστρέψουν τα ρούχα», δήλωσε ο Γκορμπούνοφ, ο οποίος άνοιξε την Παρασκευή ένα κατάστημα με την ονομασία Panika (πανικός) που εμπορεύεται αποκλειστικά προϊόντα Zara και Zara Home.

Ο ισπανικός κολοσσός της ένδυσης, αποχώρησε επισήμως από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά ο Γκορμπούνοφ βρήκε γρήγορα έναν πωλητή στο Καζακστάν που εμπορεύεται ρούχα Zara και εισήγαγε μια παρτίδα ρούχων για 2 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 31.600 ευρώ). Τώρα διαβεβαιώνει πως το κέρδος του ανά κομμάτι θα είναι το 300 ρούβλια (περίπου 5 ευρώ).

«Είναι όλα επίσημες, παράλληλες εισαγωγές», είπε, καθώς η Ρωσία επιτρέπει πλέον σχεδόν σε οποιονδήποτε να μεταπωλεί προϊόντα που έχει αγοράσει στο εξωτερικό. «Δεν αγοράζουμε απλώς τα πάντα ... Έχουμε έναν σχεδιαστή που επιλέγει τι θα αγοράσουμε από τις τελευταίες συλλογές - δεν θέλουμε απλώς να γεμίσουμε το κατάστημά μας με ρούχα Zara».

Οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για να αποφύγουν πιθανές αντιδράσεις για την κερδοφορία στη Ρωσία. Αλλά η έξοδος των δυτικών εμπορικών brands έχει επίσης μια δυσανάλογη πολιτική σημασία, υπενθυμίζοντας στους απλούς Ρώσους την απομόνωσή τους πιο έντονα από τις κυρώσεις σε αξιωματούχους του Κρεμλίνου ή τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Η Ρωσία απάντησε δημοσιεύοντας έναν μακρύ κατάλογο αγαθών από ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες τεχνολογίας και καταναλωτικά brands που εμπίπτουν στον λεγόμενο μηχανισμό παράλληλων εισαγωγών, ο οποίος επιτρέπει στις ρωσικές επιχειρήσεις να αγοράζουν αγαθά από οποιαδήποτε εταιρεία εκτός Ρωσίας, χωρίς έγκριση από τους ιδιοκτήτες των εμπορικών σημάτων, ανοίγοντας την πόρτα για γκρίζες εισαγωγές που κρατούν γεμάτα τα ράφια των καταστημάτων με διαφορετικές επωνυμίες.

Τα προϊόντα που φτάνουν τώρα στη Ρωσία συχνά προορίζονται (θεωρητικά) για εξαγωγή σε άλλες χώρες που αποτελούν μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), υπό την ηγεσία της Μόσχας και με τις οποίες η Μόσχα μοιράζεται μία τελωνειακή ένωση: Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν. Όμως στη συνέχεια, τα προϊόντα αποστέλλονται στη Ρωσία και πωλούνται σε Ρώσους καταναλωτές, με τις δυτικές μάρκες να μην έχουν κανέναν έλεγχο της διανομής και της πώλησής τους.

Συζητώντας την πολιτική αυτή στα τέλη Μαΐου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους Ρώσους να συνεχίσουν να εισάγουν προϊόντα της «κατηγορίας lyuksus», ένα λογοπαίγνιο της ρωσικής λέξης luxe και της μάρκας αυτοκινήτων Lexus. «Απλώς θα είναι λίγο πιο ακριβά» είχε πει. 

Το "re:store", το οποίο αυτοδιαφημιζόταν ως ο μεγαλύτερος μεταπωλητής προϊόντων Apple στη Ρωσία, βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν η Apple ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή της στις αρχές Μαρτίου, διακόπτοντας τις προμήθειες iPhone και φορητών υπολογιστών υψηλής ποιότητας.

Αλλά το κατάστημά τους στην οδό Tverskaya της Μόσχας είναι γεμάτο με iPhone 13 Pro και Pro Max σε χρώμα αλπικό πράσινο, ένα χρώμα που κυκλοφόρησε αφότου η Apple αποσύρθηκε λόγω της εισβολής. Το προσωπικό εκεί δήλωσε ότι αναμένουν μια μικρή καθυστέρηση στην προμήθεια του επόμενου iPhone 14, αν αυτό κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. «Θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας, άρα τον Οκτώβριο», δήλωσε ένας συνεργάτης πωλήσεων. «Αλλά θα το πάρουμε».

Αν και η εταιρεία δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής των νέων προϊόντων της Apple, η απάντηση είναι σαφής: παράλληλη εισαγωγή. «Οδηγίες στα ρωσικά για το τηλέφωνο μπορείτε να κατεβάσετε στην ιστοσελίδα», αναφέρει το κατάστημα, υποδεικνύοντας ότι τα τηλέφωνά του δεν προορίζονται για τη ρωσική αγορά. Και με μια εξαιρετικά ασαφή δήλωση τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «αλλάζει», τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να πωλεί «αυθεντικά προϊόντα ... που κατασκευάζονται υπό τον έλεγχο του κατασκευαστή».

"Συνεχίζουμε το έργο μας, ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι ότι υπάρχει ένα μέρος όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και σας περιμένουν", ανέφερε.

Ο Grigory Yudin, κοινωνιολόγος, εξηγεί ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί να διατηρήσει μια «αίσθηση κανονικότητας στην καθημερινή ζωή [των Ρώσων]» για να ενθαρρύνει την νοοτροπία απόδρασης (escapism) που πολλοί Ρώσοι έχουν υιοθετήσει από την αρχή του πολέμου.

«Αυτή η αίσθηση κανονικότητας συνεπάγεται επίσης ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα που έχουν συνηθίσει», είπε. «Η παράλληλη εισαγωγή, επομένως, παίζει το ρόλο της στο να διασφαλίσει ότι η ζωή δεν διαταράσσεται από τον πόλεμο. Ο Πούτιν δεν θέλει οι Ρώσοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους εξαιτίας του πολέμου, αλλά να συνεχίσουν να ζουν όπως ζούσαν. Τα προϊόντα από τη Δύση που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα μπορεί να έχουν μεγάλη αξία για τον μέσο Ρώσο καταναλωτή».

Ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ, βοηθός του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάποτε υπερηφανεύτηκε ότι δεν επηρεάστηκε από τις κυρώσεις επειδή μπορούσε να έχει πρόσβαση στα έργα του ράπερ Tupac Shakur και του συγγραφέα Allen Ginsberg. Οι πολύ πλούσιοι Ρώσοι θα μπορούσαν τώρα να πουν το ίδιο για τις Mercedes και τις BMW τους, οι οποίες είναι διαθέσιμες για όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα.

Ο Ararat Mardoyan, ιδιοκτήτης της εταιρείας μεσιτείας αυτοκινήτων "Auto Dealer University" με έδρα τη Μόσχα, έχει καταφέρει να εισαγάγει δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Τα αυτοκίνητα παραγγέλνονται από το Ντουμπάι, την Ινδία, την Κίνα ή τη Νότια Αμερική και στη συνέχεια αποστέλλονται στη Ρωσία μέσω χωρών όπως η Αρμενία ή από το ιρανικό λιμάνι Ανζάλι. Είναι καλύτερα να αποφεύγονται «μη φιλικές χώρες» όπως η Γεωργία ή οι χώρες της Βαλτικής, πρόσθεσε.

«Η ζήτηση για τα δυτικά αυτοκίνητα υπάρχει. Είναι τεράστια», είπε. Και οι μεταπωλητές είναι οι μοναδικοί που «κάνουν παιχνίδι στην πόλη». «Δεν θα το αποκαλούσα παράλληλη εισαγωγή - η πραγματική εισαγωγή έχει σταματήσει εντελώς, οπότε αυτή είναι η μόνη που έχει απομείνει».

Οι πελάτες οργανώνουν απευθείας την εισαγωγή αυτοκινήτων όπως Mercedes, BMW και Range Rover είπε. «Η ζήτηση για πολυτελή αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 100.000 δολάρια», είπε. «Τώρα πουλάμε τα αυτοκίνητα περίπου 20% ακριβότερα από ό,τι πριν».

Η νέα πολιτική μεταμορφώνει τη ρωσική αγορά, εγκυμονώντας κινδύνους για εταιρείες που δεν έχουν καν εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Νικίτα, ο οποίος εργαζόταν προηγουμένως για μια μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου, έχει αρχίσει να εισάγει κορεατικά καλλυντικά, όπως μάσκες προσώπου και κρέμες που εξακολουθούν να πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα.

«Αν δεν υπήρχαν οι παράλληλες εισαγωγές, η πώληση αυτών των προϊόντων δεν θα ήταν εντελώς νόμιμη», δήλωσε για το απόθεμά τους, το οποίο περιλαμβάνει το Dr.Jart+. «Αλλά βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία, επειδή αυτές οι εταιρείες έχουν απίστευτο περιθώριο κέρδους\.

Είχε οργανώσει τις εισαγωγές μέσω του Κιργιστάν, το οποίο επιτρέπει την εισαγωγή προϊόντων στην τελωνειακή ένωση υπό ρωσική ηγεσία, πριν μεταφερθούν με φορτηγό από το Μπισκέκ στη Μόσχα - ένα ταξίδι που διαρκεί έξι ημέρες.

Ο Νικίτα δήλωσε ότι ρωσικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Ozon και η Wildberries, δημιουργούν επίσης παρόμοιες γραμμές εφοδιασμού σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τους πωλητές, προκειμένου να προσπαθήσουν να καλύψουν τη ζήτηση στη Ρωσία για δυτικά προϊόντα.

Στο Telegram, πωλητές προσφέρονται να εισαγάγουν πολυτελή προϊόντα και ηλεκτρονικά είδη ή ακόμη και να διεκπεραιώσουν περίπλοκες οικονομικές συναλλαγές, για παράδειγμα να μεταφέρουν μετρητά μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών έναντι προμήθειας 5%.

Ο Nurbek από το Κιργιστάν έχει μεταφέρει εκατοντάδες προϊόντα Apple στη Ρωσία, πολλά από τα οποία πωλούνται αργότερα μέσω Telegram.

«Έχω αγοράσει περίπου 300 iPhone και 100 MacBook μέχρι στιγμής», είπε, προσθέτοντας ότι αγοράστηκαν στο Μπισκέκ και στη συνέχεια στάλθηκαν στη Μόσχα μέσω κούριερ ή με το ταχυδρομείο. «Γνωρίζω φίλους που το κάνουν στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και άλλες μετασοβιετικές χώρες. Παίρνω περίπου 5% μερίδιο από την πώληση, οπότε βγάζω πραγματικά καλά χρήματα. Είναι καλύτερο από το να δουλεύω σε οικοδομές ή ως οδηγός ταξί».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Δυνάμωσε η χριστιανική της πίστη κατά τη διάρκεια της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: «Δυνάμωσε η χριστιανική της πίστη» κατά τη διάρκεια της δύσκολης μάχης με τον καρκίνο

Τι αποκαλύπτουν βασιλικοί συντάκτες για την σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τη χριστιανική θρησκεία - Πότε θα πραγματοποιήσει νέα δημόσια εμφάνιση η μέλλουσα βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στο Άμστερνταμ: Τρεις Ισραηλινοί αγνοούνται, αναφορές για ομήρους

Διεθνή / Επεισόδια στο Άμστερνταμ: Όμηροι οι Ισραηλινοί που αγνοούνται; - Μονάδα της Σιν Μπετ στην Ολλανδία

Η Σιν Μπετ επικοινώνησε με τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών και προσφέρθηκε να στείλει μια εξειδικευμένη ομάδα πρακτόρων της, που ειδικεύεται στον εντοπισμό αγνοουμένων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό επεισόδιο στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΕΞ στο Όρος των Ελαιών

Διεθνή / Βίντεο: Οπλισμένοι Ισραηλινοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν Γάλλους αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ

Οργή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών που ανέβαλε επίσκεψή του στο Όρος των Ελαιών - Γιατί οι Ισραηλινοί συνέλαβαν δύο φρουρούς που συνόδευαν τον Jean-Noël Barrot - Νέο διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας - Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικές εκλογές: Πώς ο Μπάρον Τραμπ και η «bro vote» επηρέασαν το αποτέλεσμα

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Πώς ο Μπάρον Τραμπ και η «bro vote» επηρέασαν το αποτέλεσμα

Ο 18χρονος γιος του Ντόναλντ Τραμπ και οι σχέσεις του με influencers της Manosphere, όπως ο Άντριου Τέιτ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να κερδίσει ο 78χρονος πατέρας του την προτίμηση των νέων, λευκών ανδρών, που τον ψήφισαν μαζικά
LIFO NEWSROOM
Η εξομολόγηση του πρίγκιπα Ουίλιαμ για τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Καρόλου

Διεθνή / «Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στη ζωή μου»: Η εξομολόγηση του πρίγκιπα Ουίλιαμ για τον καρκίνο της Κέιτ και του βασιλιά

Για πρώτη φορά ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αποκάλυψε σε συνέντευξή του πώς επηρέασε τη ζωή του η μάχη που δίνουν με τον καρκίνο η Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ