Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον

ΣΑΒΒΑΤΟ Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον Facebook Twitter
Η λεγόμενη «κουλτούρα του καφέ» γνωρίζει σημαντική άνθηση την τελευταία δεκαετία. Εικονογράφηση: Bianka/LifO
0

Espresso, cappuccino, latte, Americano, γαλλικός: decaf ή όχι, για πολλούς από εμάς ο καφές δεν είναι απλώς μια πρωινή συνήθεια αλλά τρόπος ζωής. Δεν τον θέλουμε, τον χρειαζόμαστε για να ξεκινήσει σωστά η μέρα. Φυσικά, τον προτιμάμε σκέτο γιατί μας αρέσει η γεύση του. Κι αυτή η πρώτη γουλιά πολλές φορές μοιάζει με βάλσαμο στην ψυχή. 

Μοιάζει υπερβολικό; Ενδεχομένως. Ωστόσο δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι πράγματι πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα. Αρχικά, επειδή το εμπόριο κόκκων καφέ έρχεται δεύτερο στην κατάταξη της παγκόσμιας αγοράς – παράγονται σε 50 διαφορετικές χώρες, ενώ για την καλλιέργειά τους εργάζονται τουλάχιστον 25 εκατομμύρια αγρότες. Κι έπειτα, η λεγόμενη «κουλτούρα του καφέ» γνωρίζει σημαντική άνθηση την τελευταία δεκαετία. Όπου κι αν βρισκόμαστε, σίγουρα θα υπάρχει κοντά μας τουλάχιστον μια καφετέρια, από μικρά μαγαζιά της γειτονιάς μέχρι μεγάλες αλυσίδες.

Όσο περνά ο καιρός, πέρα από τα νέα είδη και τις τάσεις που προκύπτουν –ας μην ξεχνάμε τον dalgona, ο οποίος δίκαια κατέκτησε τον τίτλο του «επίσημου καφέ» του πρώτου lockdown και οι περισσότεροι προσπαθήσαμε να φτιάξουμε, όχι πάντα με επιτυχία–, αναπτύσσεται και η συζήτηση γύρω από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του καφέ. Και επειδή βρισκόμαστε σε μια συγκυρία κατά την οποία είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής όχι μόνο στην παραγωγή του αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής μας, το ζήτημα αυτό είναι υπόθεση όλων μας – μπαίνουμε σε μια νέα, πιο «πράσινη» εποχή.

Ως καταναλωτές είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις εταιρείες που προωθούν τη βιωσιμότητα, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που πίνουμε καθημερινά. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να διαβάζουμε προσεκτικά τις συσκευασίες κάθε brand και ποικιλίας καφέ που θα επιλέξουμε για το σπίτι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε στη βιωσιμότητα του καφέ, μια έννοια που συχνά θεωρείται περίπλοκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλή, κατανοητή και μας αφορά; Οτιδήποτε σχετίζεται με τη διαδικασία παραγωγής –από τον σεβασμό προς τους πόρους της γης μέχρι τα φυτοφάρμακα και τη σπατάλη νερού– και μεταφοράς αλλά και με τις συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια και καλλιέργειες. Αυτά δεν περνούν από το χέρι μας, μπορούμε ωστόσο να ελέγξουμε τη στάση και τις συνήθειές μας, επιλέγοντας προϊόντα που δημιουργήθηκαν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παρακάτω ακολουθούν τρία απλά tips με τα οποία θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας, υιοθετώντας, παράλληλα, έναν πιο οικολογικό και όσο το δυνατόν πιο waste-free τρόπο ζωής.

Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Bianka/LifO

Δίνουμε προσοχή στις πιστοποιήσεις 

Ως καταναλωτές είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις εταιρείες που προωθούν τη βιωσιμότητα, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που πίνουμε καθημερινά. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να διαβάζουμε προσεκτικά τις συσκευασίες κάθε brand και ποικιλίας καφέ που θα επιλέξουμε για το σπίτι.

Το πρώτο και κυριότερο που αναζητάμε είναι το σύμβολο για το Δίκαιο Εμπόριο. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι παραγωγοί των αναπτυσσόμενων χωρών μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανταγωνιστικές συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, ενώ πιστοποιεί πως τηρούνται τα ισχύοντα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά πρότυπα, δηλαδή ότι όσοι παίρνουν μέρος στην παραγωγική διαδικασία, εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς και χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον μέσα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα. Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη όσον αφορά την προστασία του εδάφους και της άγριας ζωής, αλλά και στην υγεία των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι ο βιολογικός καφές είναι η πιο οικολογική επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. 

Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Bianka/LifO

Έχουμε μαζί μας ποτήρι και καλαμάκι πολλών χρήσεων

Πολλοί προτιμάμε να παίρνουμε τον καφέ στο χέρι, παρά να καθόμαστε με τις ώρες γύρω από ένα τραπέζι. Το τίμημα που πληρώνουμε γι’ αυτήν μας την επιλογή είναι το πλαστικό ποτήρι που συνήθως τον συνοδεύει. 

Τα πλαστικά ποτήρια καφέ είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τον πλανήτη. Μάλιστα, το 80% της περιβαλλοντικής ρύπανσης προέρχεται από τη διαδικασία παραγωγής και μεταφοράς του πριν φτάσει στα χέρια μας. Πετώντας το στον κάδο απορριμμάτων, αφού έχουμε πιει τον καφέ μας, επιβαρύνουμε την κατάσταση ακόμη περισσότερο, αφού θα χρειαστεί να περάσουν εκατοντάδες χρόνια μέχρι να διασπαστεί. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς αυτή διάσπασης εκπέμπονται αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, μαζί με μικροπλαστικά, τα οποία θα βρεθούν στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, δηλαδή θα καταλήξουν στον οργανισμό μας.

Τα περισσότερα πλαστικά ποτήρια δεν ανακυκλώνονται και, παρότι πολλές εταιρείες δημιουργούν τα δικά τους, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιγράψαμε παραπάνω.

Η λύση στο πρόβλημα υπάρχει και είναι απλή. Ακριβώς όπως συνηθίσαμε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στο σούπερ-μάρκετ, έτσι μπορούμε να μάθουμε να παίρνουμε πάντα μαζί μας ένα ποτήρι πολλών χρήσεων. Ταυτόχρονα, προκειμένου να δημιουργούμε όσο το δυνατό λιγότερα απορρίμματα, ας μην ξεχνάμε το μεταλλικό καλαμάκι που θα το συνοδεύει. Οι επιλογές που διαθέτει η αγορά είναι πολλές και ποικίλες, ενώ πολλές καφετέριες, τοπικές κυρίως, κυκλοφορούν τα δικά τους. 

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να συχνάζουμε σε μέρη που προωθούν την οικολογία και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να αναπτύξουν συνείδηση πιο φιλική προς τον πλανήτη.

Πώς ο τρόπος που πίνουμε καφέ μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Bianka/LifO

Επιλέγουμε φυτικό γάλα

H βιομηχανία γαλακτοκομικών βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των οικολογικών οργανώσεων, κυρίως λόγω του υψηλού ανθρακικού της αποτυπώματος. Υπολογίζεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο ευθύνεται για το 4% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται στον άνθρωπο. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι για κάθε λίτρο αγελαδινού γάλακτος δεσμεύονται 628 λίτρα νερού. Και υπάρχει πάντα το κομμάτι της ηθικής, εφόσον για την παραγωγή του τα ζώα υφίστανται μεγάλο σωματικό πόνο.

Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να αντικαταστήσουμε το γάλα του cappuccino, του latte ή οποιουδήποτε άλλου καφέ μάς αρέσει με κάποια από τις ποικίλες, πια, φυτικές επιλογές – ιδανικά, θα προτιμήσουμε το γάλα καρύδας, βρόμης ή σόγιας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ