Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter

Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας

0

Οι πλούσιες τοιχογραφίες τους απεικονίζουν ιερά τοπία, αποσπάσματα από την ελληνική μυθολογία και τραπέζια γεμάτα με φρούτα και κρέατα. Κομμάτια της διακόσμησης των επαύλεων, μερικές αναπαριστούν θεούς, πολεμιστές, σάτυρους και ποιητές. Άλλες απεικονίζουν έναν φούρναρη στη δουλειά του, ηθοποιούς με μάσκες και μουσικούς που δίνουν συναυλίες. Πολλές από αυτές διατηρούνται με εκπληκτικά ζωντανές λεπτομέρειες.

Όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., λιωμένος βράχος, στάχτη και ηφαιστειακά αέρια έπνιξαν τις πόλεις και τα χωριά Πομπηία, Ηράκλειο, Μποσκορέιλ και Stabiae.

Οι υπέροχα διατηρημένες τοιχογραφίες τους ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές από τα τέλη της δεκαετίας του 17ου αιώνα και μετά, ενώ πολλές από αυτές μεταφέρθηκαν σε μουσεία όπως το Museo Archeologico Nazionale di Napoli (Mann) για να φυλαχθούν.

Σήμερα, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις συνήθειες, τα έθιμα, τη διατροφή και τις ζωγραφικές τεχνικές της αρχαίας Ρώμης.

Οι υπέροχα διατηρημένες τοιχογραφίες τους ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές από τα τέλη της δεκαετίας του 17ου αιώνα και μετά, ενώ πολλές από αυτές μεταφέρθηκαν σε μουσεία όπως το Museo Archeologico Nazionale di Napoli (Mann) για να φυλαχθούν.

Πολλές απ' αυτές βγήκαν από τα θησαυροφυλάκια του Mann, του μεγαλύτερου αποθετηρίου αρχαιολογικών έργων ζωγραφικής στον κόσμο, για τους «Ζωγράφους της Πομπηίας» (Pittori di Pompei), μια έκθεση που εγκαινιάζεται αυτόν τον μήνα στο Museo Civico Archeologico di Bologna.

Είναι πλουσιότερη σε έργα από τις προηγούμενες εκθέσεις στις ΗΠΑ, όταν περίπου 60 τοιχογραφίες παρουσιάστηκαν στην Οκλαχόμα και 35 στη Νέα Υόρκη. Στην Μπολόνια θα παρουσιαστούν 100 σπάνιες τοιχογραφίες, με τις μισές σχεδόν να μην έχουν φύγει ποτέ από τη Νάπολη από τότε που ανακαλύφθηκαν, τον 18ο αιώνα. 

Η έκθεση Pittori di Pompei σε επιμέλεια του Mario Grimaldi, θα διαρκέσει από τις 23 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 19 Μαρτίου 2023.

Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Οι Τρεις Χάριτες, ένα θέμα που αργότερα ενέπνευσε τον Μποτιτσέλι και τον Ραφαήλ, 1ος αιώνας μ. Χ.. Φωτο: courtesy of the Museo Archeologico di Bologna
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Ηρακλής και Ομφάλη, Πομπηία από την οικία του Marcus Lucretiusal, 1ος αιώνας μ. Χ. Φωτο: courtesy of the Museo Archeologico di Bologna
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Πάνας και Νύμφες, 1ος αιώνας μ. Χ.. Φωτο: courtesy of the Museo Archeologico di Bologna
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Αφροδίτη και Άρης, Πομπηία, 1ος αιωνας π. Χ.. Φωτο: courtesy of the Museo Archeologico di Bologna
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Ο Αχιλλέας στο Νησί της Σκύρου. National Archaeological Museum of Naples: MANN 9423. Image ©Photographic Archive, National Archaeological Museum of Naples.
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Ζωγράφος εν ώρα εργασίας. National Archaeological Museum of Naples: MANN 9018. Φωτο: ©Photographic Archive, National Archaeological Museum of Naples.
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Πολύχρωμη τοιχογραφία με γυναικεία φιγούρα.
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Τοιχογραφία στην Πομπηία του 1ου αιώνα π.Χ.
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Φωτο: courtesy of the Museo Archeologico di Bologna
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Πολύφημος και Γαλάτεια, Πομπηία, 1ος αιώνας π. Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης. Φωτο: ©Photographic Archive, National Archaeological Museum of Naples.
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης. Image ©Photographic Archive, National Archaeological Museum of Naples.
Οι Ζωγράφοι της Πομπηίας: Μια νέα έκθεση για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες Facebook Twitter
Φιλόσοφος με τη Μακεδονία και την Περσία, Villa di Fannio Sinistore, 1ος αιωνας π. Χ.. Φωτο: courtesy of the Museo Archeologico di Bologna
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εταίρες, ιερόδουλες και πόρνες»: Η ιστορία της σεξουαλικής εργασίας

Βιβλίο / «Εταίρες, ιερόδουλες και πόρνες»: Η ιστορία της σεξουαλικής εργασίας

Το βιβλίο της Κέιτ Λίστερ κυκλοφορεί σύντομα από τις εκδόσεις Καπόν σε μετάφραση Ηλία Μαγκλίνη και περιλαμβάνει πεντακόσιες εικονογραφήσεις και μια χρονολογικά δομημένη αναδρομή στην ιστορία της σεξουαλικής εργασίας και των κοινωνιών που βάδισαν χέρι-χέρι με τους εργάτες και τις εργάτριες του σεξ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Αισθάνομαι όπως την πρώτη φορά που θα έβγαινα ραντεβού»: Η Τασούλα Βερβενιώτη για την 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας 

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι κοινωνικές ομάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γραφή της Ιστορίας»

Η ιστορικός και συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη μοιράζεται τη γνώση της με ανθρώπους που θέλουν να συλλέξουν τις άγραφες ή αποσιωπημένες πτυχές της ιστορίας και για τρεις ημέρες θα κατευθύνει τη μεγάλη συνάντηση των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Τεχνόπολη.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ