Νέα βουτιά 20% στη μετοχή της Meta, το Facebook δεν προσθέτει πια νέους χρήστες στην Ευρώπη

Νέα βουτιά 20% στη μετοχή της Meta, το Facebook δεν προσθέτει πια νέους χρήστες στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μπορεί να οραματίζεται ένα νέο μέλλον εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στο «αραιοκατοικημένο» Metaverse (μόλις 300.000 έχουν ενδιαφερθεί, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Economist), προς το παρόν πάντως είναι υποχρεωμένος να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία του Facebook, του μεγαλύτερου στον κόσμο μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στο τρίτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε νέα πτώση εσόδων και κερδών, κάτι που είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου η μετοχή της έκανε «βουτιά» σχεδόν 20%.

Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι συνολικά 3,71 δισεκατομμύρια άνθρωποι ;htan μηνιαίως ενεργοί σε μία τουλάχιστον από τις τρεις πλατφόρμες της (Facebook, Instagram, WhatsApp). Οι ημερήσιοι ενεργοί χρήστες του Facebook έφτασαν παγκοσμίως τα 1,98 δισεκατομμύρια. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του Facebook έφτασαν τα 2,96 δισεκατομμύρια (αύξηση 2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021), του Instagram περίπου τα 2 δισεκατομμύρια, ενώ του WhatsApp ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια. Συνολικά οι ξεχωριστοί μηνιαίοι χρήστες στην "οικογένεια" των πλατφορμών της (ο χρήστης σε περισσότερες από μία πλατφόρμες υπολογίζεται μία φορά) αριθμούν πλέον 3,71 δισεκατομμύρια.

Παρόλο που το Facebook δεν προσθέτει πια νέους χρήστες στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, συνεχίζει να μεγεθύνεται σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται μάλλον ανήσυχοι ότι η εταιρεία έχει χάσει τον δρόμο της.

Κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου φέτος η Meta εμφάνισε μείωση εσόδων κατά 4% σε σχέση με πριν ένα έτος, στα 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη της περιορίστηκαν σε λιγότερα από τα μισά έναντι του περυσινού τρίτου τριμήνου (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 9,19 δισ. δολ.). Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με μείωση στα εταιρικά κέρδη. Η πτώση οφείλεται κυρίως στο ότι, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και διαφαινόμενης ύφεσης, οι επιχειρήσεις περικόπτουν τα έξοδα τους για ηλεκτρονικές και άλλες διαφημίσεις, κάτι που πλήττει τα έσοδα της Meta. Παράλληλα, ενισχύεται ο ανταγωνισμός από εταιρείες όπως το Tik-Tok.

Ο Ζούκερμπεργκ αναγνώρισε ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει «βραχυπρόθεσμες προκλήσεις», αλλά τόνισε ότι εστιάζει στο να γίνει πιο αποτελεσματική, υπαινισσόμενος περικοπές προσωπικού, καθώς είπε ότι το 2023 θα είναι πιθανώς "ένας μικρότερος οργανισμός" (οι εργαζόμενοι της από 17.000 στο τέλος του 2016 ξεπέρασαν τους 87.000 στο τέλος του 2021).

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι «όσοι έχουν υπομονή και επενδύουν σε μας, στο τέλος θα ανταμειφθούν». Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ζημιές (3,7 δισ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο φέτος) στη θυγατρική μονάδα Reality Labs που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τη μετάβαση του Facebook στο metaverse, μέσω επενδύσεων της τάξης των 10 δισ. δολ. περίπου ετησίως, ο Ζούκερμπεργκ καθησύχασε ότι «αντιλαμβάνομαι πως πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με αυτή την επένδυση, αλλά νομίζω ότι πρόκειται να αποδειχτεί κάτι πολύ σημαντικό. Κάνουμε ιστορικό έργο. Οι άνθρωποι θα ανατρέχουν σε αυτό μετά από δεκαετίες και θα μιλάνε για τη σημασία αυτού που γίνεται τώρα».

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών άρχισε να υποσκάπτεται, όταν φέτος τον Φεβρουάριο η εταιρεία αποκάλυψε ότι έχασε για πρώτη φορά ημερήσιους χρήστες, ενώ τον Ιούλιο ανέφερε επίσης για πρώτη φορά μείωση κατά σχεδόν 1% στα τριμηνιαία έσοδα της. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται πια σε τιμή περίπου 60% χαμηλότερη σε σχέση με την αρχή του 2022, ένα τεράστιο πλήγμα για την χρηματιστηριακή αξία της, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM