Οι αναπτυσσόμενες χώρες «θα χρειαστούν 2 τρισ. ετησίως» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι αναπτυσσόμενες χώρες «θα χρειαστούν 2 τρισ. ετησίως» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV
0

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης που δίδονται στη δημοσιότητα, αυτό είναι το απαιτούμενο ποσό επιχορήγησης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κατάρρευσης. 

Με τα κονδύλια αυτά, οι χώρες θα μπορέσουν να απέχουν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με έκθεση η οποία ανατέθηκε από κοινού από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αιγύπτου και παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. 

Τα ποσά αυτά, τα οποία θα κάλυπταν τις ανάγκες όλων των αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, εκτός από την Κίνα, είναι πολύ υψηλότερα από οποιαδήποτε χρηματοδότηση για το κλίμα που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες.

«Περίπου το ήμισυ της απαιτούμενης χρηματοδότησης μπορεί εύλογα να αναμένεται να προέλθει από τοπικές πηγές, από την ενίσχυση της εγχώριας δημόσιας χρηματοδότησης και των εγχώριων κεφαλαιαγορών, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των μεγάλων δεξαμενών τοπικής χρηματοδότησης που είναι σε θέση να κινητοποιήσουν οι εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες» αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, πρέπει να παίξει ρόλο και η Παγκόσμια Τράπεζα κι άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες. 

Ο Nicholas Stern, ο κλιματικός οικονομολόγος ο οποίος συνέταξε έκθεση ορόσημο για την οικονομία της κλιματικής αλλαγής το 2006, και υπογράφει κι αυτή, αναφέρει: «Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι προς το ζωτικό τους συμφέρον, καθώς και θέμα δικαιοσύνης, δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα των σημερινών και προηγούμενων εκπομπών τους, να επενδύσουν στη δράση για το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες». 

«Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των ενεργειακών υποδομών και της κατανάλωσης που προβλέπεται να σημειωθεί κατά την επόμενη δεκαετία θα αφορά τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, και αν εγκλωβιστούν στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εκπομπές ρύπων, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να αποφύγει την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, η οποία θα βλάψει και θα καταστρέψει δισεκατομμύρια ζωές και μέσα διαβίωσης τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες». 

Επίσης, δισεκατομμύρια άτομα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM