ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τρία ευρήματα που άλλαξαν (για πάντα) τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το σεξ

Τρία ευρήματα που άλλαξαν (για πάντα) τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το σεξ Facebook Twitter
0

«Πόσο χρονών είχατε σεξουαλική επαφή για πρώτη φορά;», «Όταν ο καιρός είναι ζεστός, πόσο συχνά κοιμάστε γυμνοί;», «Κάνετε σεξουαλικά όνειρα;»- το Kinsey Institute του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα μελετά την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και κάνει ερωτήσεις όπως αυτές εδώ και 75 χρόνια.

Ο Άλφρεντ Κίνσεϊ, ο διάσημος σεξολόγος, ίδρυσε τον οργανισμό το 1947. Είχε αρχίσει να μελετά την ανθρώπινη σεξουαλικότητα χρόνια νωρίτερα, όταν το πανεπιστήμιο τού ζήτησε να διδάξει ένα μάθημα για το γάμο και την οικογένεια. Για να προετοιμαστεί, αναζήτησε επιστημονικές έρευνες σχετικά με την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά. Βρίσκοντας ελάχιστες, διεξήγαγε τη δική του και στην πορεία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη σεξουαλική μας ζωή.

Οπλισμένος με μια λίστα 350 περίπου ερωτήσεων, ο Δρ. Κίνσεϊ και άλλοι ερευνητές διέσχισαν τη χώρα παίρνοντας συνεντεύξεις από χιλιάδες Αμερικανούς για τη σεξουαλική τους ζωή. Το σύνολο της έρευνας αποτέλεσε βάση για δύο βιβλία-ορόσημα: Sexual Behavior in the Human Male, που δημοσιεύθηκε το 1948, και Sexual Behavior in the Human Female, που δημοσιεύθηκε πέντε χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές του Kinsey Institute -ανθρωπολόγοι, βιολόγοι, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι- έχουν έκτοτε μελετήσει τα πάντα, από την αναπαραγωγή και τη σεξουαλική υγεία μέχρι την ομοφυλοφιλία και την ανάπτυξη των φύλων. Ήταν οι πρώτοι που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός καλύπτει μεγάλο φάσμα και δεν είναι ένα είτε/είτε. Πραγματοποίησαν συνέδρια με μεγάλη επιρροή για τον HIV και το AIDS τη δεκαετία του 1980. Πιο πρόσφατα, ξεκίνησαν μια διαχρονική μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στη σεξουαλικότητα και τις στενές μας σχέσεις. (Διασκεδαστικό εύρημα: Ένας στους πέντε ανθρώπους δοκίμασε κάτι νέο σεξουαλικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου).

«Προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την εμπειρία που εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν καθημερινά και να ρίξουμε φως στο μυστήριο της», λέει ο JΤζάστιν Γκαρσία, εκτελεστικός διευθυντής του Kinsey Institute.

Καθώς γιορτάζει την 75η επέτειό του αυτή την εβδομάδα, η Wall Street Journal επέλεξε μερικές από τις κορυφαίες ανακαλύψεις που έκαναν οι ερευνητές του σχετικά με τη σεξουαλική μας ζωή:

«Ο κανόνας δεν είναι στενός»

Το έργο του Δρ. Κίνσεϊ έδειξε ότι η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων είχε μακράν μεγαλύτερη ποικιλία απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Πριν την έρευνά του, το ετεροφυλόφιλο σεξ εντός γάμου περίπου μία φορά την εβδομάδα σε ιεραποστολική στάση θεωρούνταν ευρέως ως μια φυσιολογική, υγιής σεξουαλική ζωή.

Οι άνθρωποι πίστευαν επίσης ότι η σεξουαλική διέγερση είναι γραμμική, ότι όταν κάτι μας διεγείρει, συνεχίζουμε. Και αν αυτό δεν συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά με εμάς - έχουμε κάποια δυσλειτουργία ή απλώς δεν προσπαθούμε αρκετά.

Τη δεκαετία του 1990, οι ερευνητές του Κίνσεϊ διαπίστωσαν ότι η διέγερση ελέγχεται από δύο βιολογικά συστήματα, όχι ένα. Το σύστημα διέγερσης, ή το πεντάλ του γκαζιού, μας ανεβάζει στροφές και ένα σύστημα αναστολής, ή το πεντάλ του φρένου, μας επιβραδύνει. Αυτά τα συστήματα -που ερευνητές ονομάζουν Μοντέλο Διπλού Ελέγχου της Σεξουαλικής Απόκρισης- έχουν το καθένα τα δικά του εναύσματα και λειτουργούν ανεξάρτητα. Κάποια πράγματα, όπως το φιλί, μας διεγείρουν. Άλλα μπορεί να μας απενεργοποιήσουν (για παράδειγμα: τα παιδιά που μπαίνουν μέσα).

«Βασικά, ζυγίζουμε πάντα μεταξύ του "Ναι σεξ!" και του "Ω, όχι τώρα!"», λέει ο Έρικ Γιάνσεν, ερευνητής του Kinsey Institute και καθηγητής ανθρώπινης σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, ο οποίος συνυπογράφει την αρχική έρευνα.

Τα ευρήματα, καθώς και πολυάριθμες σχετικές μελέτες, δείχνουν ότι αυτό που μας ενεργοποιεί και μας απενεργοποιεί διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς εξαρτάται από την προσωπικότητα, τη φυσιολογία και το ιστορικό μας. Και αυτά μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Δρ. Γιάνσεν. 

Η κατανόηση αυτού μπορεί να βοηθήσει στην κρεβατοκάμαρα και στη σχέση μας. «Αν αρχίσετε να εντοπίζετε τους ανασταλτικούς και επιταχυντικούς παράγοντές σας, αυτό θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε το περιβάλλον που χρειάζεστε για να ερεθιστείτε και να παραμείνετε ερεθισμένοι», λέει. «Και θα σας βοηθήσει επίσης να κατανοήσετε καλύτερα τον σύντροφό σας».

Σχεδόν όλοι φαντασιώνονται

Την εποχή που ο Δρ. Κίνσεϊ ξεκίνησε την έρευνά του, η επικρατούσα άποψη για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις ήταν η φροϋδική: Οι άνθρωποι που ήταν ευτυχισμένοι δεν τις είχαν.

Πόσο λάθος έκανε.

Από το 2014, ο Τζάστιν Λέμιλερ, κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής του Kinsey Institute, διεξάγει μια από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες που έχουν γίνει ποτέ σχετικά με τις φαντασιώσεις, τις οποίες ορίζει ως νοητικές εικόνες που έχετε ενώ είστε ξύπνιοι και σας διεγείρουν. Διαπίστωσε ότι το 97% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι τις έχει.

Οι ανθρώπινες φαντασιώσεις είναι αξιοσημείωτα παρόμοιες σε όλο τον κόσμο, λέει ο Δρ. Λέμιλερ. Αυτά που φαντασιώνονται άνδρες και γυναίκες συμπίπτουν επίσης σε μεγάλο βαθμό, καθώς και αμφότεροι λένε ότι οι φαντασιώσεις τους περιλαμβάνουν ένα συναισθηματικό στοιχείο.

Οι άνθρωποι φαντασιώθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει ο Δρ. Λέμιλερ, συχνά όχι μόνο για ευχαρίστηση αλλά και για να αντιμετωπίσουν το άγχος, να χαλαρώσουν, να αποσπάσουν την προσοχή τους ή να νιώσουν λιγότερο μόνοι. Πολλοί μοιράζονταν επίσης τις φαντασιώσεις τους με έναν σύντροφο. Εκείνοι που το έκαναν ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν.

«Οι φαντασιώσεις είναι ένα υγιές και ευπροσάρμοστο κομμάτι της ανθρώπινης σεξουαλικότητας», σημειώνει. «Και μπορούν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για πολλούς ανθρώπους».

Το ταξίδι είναι ο προορισμός

Οι ερευνητές του Kinsey Institute έχουν διεξάγει περίπου 100 μελέτες πάνω στον οργασμό. Και έδειξαν ότι οι άνδρες δεν έχουν πάντα οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ -σε αντίθεση με αυτό που υπέθεσε ο ίδιος ο Δρ. Κίνσεϊ- και ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες φορές απ' ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Αυτό ποικίλλει, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Και είναι φυσιολογικό.

Η επικοινωνία είναι η πιο σημαντική πτυχή της σεξουαλικής μας εμπειρίας, λέει ο Δρ. Γκαρσία.

Άλλα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ευχαρίστηση για τις γυναίκες έχει διαφορετικά εναύσματα. «Είναι όλα τα παρελκόμενα που κάνουν τη δουλειά - το σκηνικό, η διάθεση, τα φιλιά, τα χάδια, το μασάζ», λέει. Και οι άνδρες και οι γυναίκες προσποιούνται και οι δύο πράγματα, οι άνδρες συνήθως επειδή ντρέπονται που χάνουν τη διέγερση και οι γυναίκες γενικά για να ευχαριστήσουν τον σύντροφο.

Και ενώ η κορύφωση συνδέεται, φυσικά, με την ικανοποίηση, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν σεξ, λέει ο Δρ. Γκαρσία, από το να θέλουν να βιώσουν την ευχαρίστηση μέχρι το να θέλουν ο σύντροφος να νιώσει καλά. Ένας σταθερά δημοφιλής λόγος: «Ήθελα να εκφράσω την αγάπη μου».

«Η ομορφιά στη σεξουαλική μας ζωή είναι ότι πρόκειται για ταξίδι», λέει. «Και πρέπει να απολαμβάνουμε την περιπλάνηση σε αυτό το μονοπάτι και να μην είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στον τελικό προορισμό».

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ