15+1 ενοχοποιητικά στοιχεία για το Μουντιάλ του Κατάρ

Khalifa International Stadium Facebook Twitter
Άποψη του Khalifa International Stadium (45.416 θεατές).
0

1.

Το πιο κοστοβόρο Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι σήμερα

Οι υπολογισμοί εκτιμούν ότι δαπανήθηκαν έως και 229 δισ. δολάρια συνολικά για τη στέγαση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάνοντας τη συγκεκριμένη διοργάνωση την πιο ακριβή στην ιστορία. Το νούμερο είναι πολλαπλάσιο από αυτό που ξόδεψαν άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Η Ρωσία το 2018 ξόδεψε 11,6 δισ. για τη διοργάνωση.

2.

Τα στάδια

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 8 συνολικά στάδια, και το αδιανόητο της υπόθεσης είναι ότι τα επτά από αυτά χτίστηκαν από το μηδέν για τη διοργάνωση. Είναι μοιρασμένα σε πέντε διαφορετικές πόλεις.

Lusail Iconic Stadium - Lusail (80.000 θεατές)
Al Bayt Stadium - Al Khor (60.000 θεατές)
Stadium 974 - Doha (40.000 θεατές)
Al Thumama Stadium - Doha (40.000 θεατές)
Khalifa International Stadium - Al Rayyan (45.416 θεατές)
Education City Stadium - Al Rayyan (45.350 θεατές)
Ahmad bin Ali Stadium - Al Rayyan (44.740 θεατές)
Al Janoub Stadium - Al Wakrah (40.000 θεατές)

Lusail Iconic Stadium Facebook Twitter
Το Lusail Iconic Stadium, χωρητικότητας 80.000 θεατών.

3.

Θάνατοι εργατών – Το δημοσίευμα του «Guardian»

Οι απαιτήσεις όσον αφορά την κατασκευή δημόσιων έργων δημιούργησαν σκληρές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους, με πολλούς να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Το δημοσίευμα του «Guardian» στις 23 Φεβρουαρίου 2021 αποκάλυπτε ότι από το 2010 και έπειτα έχασαν τη ζωή τους 6.500 εργαζόμενοι από φτωχές χώρες, από την Ινδία μέχρι το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Το 69% των θανάτων χαρακτηρίστηκε ως θάνατοι από φυσιολογικά αίτια.

Η Διεθνής Αμνηστία και οργανισμοί για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζήτησαν 440 εκατομμύρια για να αποζημιωθούν οι μετανάστες-εργάτες και να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στο μέλλον. Αυτό είναι και το prize pool για τις ομάδες που συμμετέχουν.

εργάτες Παγκόσμιο Κύπελο του Κατάρ Facebook Twitter
Χιλιάδες εργάτες από το Νεπάλ, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και αλλού πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

4.

Η ψηφοφορία και οι κατηγορίες για διαφθορά

Παρά το γεγονός ότι –όπως υποστηρίζει σε άρθρο του ο «Guardian»– δεν υπάρχει κάποια αλυσίδα στοιχείων που να συνδέει το Κατάρ με κάποιου είδους διαφθορά όσον αφορά την ανάθεση της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, το ζήτημα οδήγησε σε μια διετή έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της FIFA, χωρίς βέβαια σημαντικά αποτελέσματα. Όμως προέκυψαν τα παρακάτω καθοριστικά ζητήματα:

Στα χρόνια που θα ακολουθούσαν μετά την ημέρα (2 Δεκεμβρίου 2010) που το Κατάρ κέρδισε την ψηφοφορία για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου, 16 από τα 22 μέλη της αρμόδιας επιτροπής που θα ψήφιζε και που ήταν τότε παρόντα θα συνδέονταν με υπόνοιες ή θα ερευνώνταν για κάποια μορφή πιθανής διαφθοράς ή κακών πρακτικών.

Για παράδειγμα, ο Hammam, πρώην πρόεδρος της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατηγορήθηκε από τους «Sunday Times» σε ένα δημοσίευμα του 2011 ότι μοίρασε 5 συνολικά εκατομμύρια σε football power brokers, και ότι έδωσε 100.000 δολάρια στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σομαλίας από έναν τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του. Από τότε έχει δεχθεί ισόβιο ban από το ποδόσφαιρο, σε μια απόφαση που ακυρώθηκε και τελικά ίσχυσε εκ νέου.

Σε μια άλλη περίπτωση, το 2019 υπήρξε ο ισχυρισμός ότι η FIFA είχε επωφεληθεί από μια συμφωνία δικαιωμάτων αξίας 400 εκατομμυρίων με το Al Jazeera, τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ, με επιπλέον 100 εκατομμύρια να δίνονται σε περίπτωση που η διοργάνωση ανατεθεί στο Κατάρ.

5.

Οι περιορισμοί αλκοόλ

Μόλις δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι διοργανωτές άλλαξαν πλεύση και αποφάσισαν να απαγορεύσουν την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα, κάτι που επιβεβαίωσε η FIFA με ανακοίνωσή της.

«Έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα στις αρχές της διοργανώτριας χώρας και της FIFA» αποφασίστηκε ότι «θα απομακρυνθούν τα σημεία πώλησης μπίρας από την περίμετρο των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανέφερε η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

6.

Η δήλωση του Ερίκ Καντονά

Ερικ Καντονά Facebook Twitter
Ο Ερίκ Καντονά. Φωτ.: EPA/ALEXANDRE DIMOU

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ερίκ Καντονά ήρθε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο όταν ανέφερε σχετικά με το Μουντιάλ: «Όλα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Τόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι και μπίζνες, αλλά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ευκαιρία».

7.

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

Στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα του Κατάρ η σεξουαλική δραστηριότητα ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, είναι απαγορευμένη, οδηγώντας έως και στη μέγιστη ποινή φυλάκισης που είναι τα επτά έτη.

Σε δηλώσεις του στο ZDF ο πρεσβευτής του Μουντιάλ Καλίντ Σαλμάν ανέφερε: «Όσοι επισκεφθούν τη χώρα, πρέπει να ασπαστούν τους κανόνες μας. Η ομοφυλοφιλία είναι ζημιά στο μυαλό και χαράμ, δηλαδή απαγορεύεται από το Ισλάμ. Δεν είμαι αυστηρά θρησκευόμενος, αλλά ξέρετε τι σημαίνει η λέξη».

καταρ ποδοσφαιρο Facebook Twitter
No rainbows: Η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται από το Ισλάμ. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

8.

Επικίνδυνες εφαρμογές

Όπως αναφέρει άρθρο της LiFO, οι επικεφαλής προστασίας δεδομένων της Ευρώπης προειδοποίησαν αναφορικά με τα διάφορα apps που είναι διαθέσιμα για το Μουντιάλ του Κατάρ, αναφέροντας πως αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή και πως οι χρήστες δεν θα έπρεπε να τα κατεβάσουν. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η γερμανική αρχή δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από δύο εφαρμογές του Κατάρ για τους επισκέπτες «πηγαίνουν πολύ πιο μακριά» από ό,τι δείχνουν οι ειδοποιήσεις απορρήτου.

Στο άρθρο φαίνεται ότι η γερμανική αρχή ανέφερε: «Μία από τις εφαρμογές συλλέγει δεδομένα σχετικά με το αν και με ποιον αριθμό γίνεται μια τηλεφωνική κλήση», καθώς και «η άλλη εφαρμογή εμποδίζει ενεργά τη συσκευή στην οποία έχει εγκατασταθεί να περάσει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

Είναι επίσης προφανές ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές δεν παραμένουν μόνο τοπικά στη συσκευή, αλλά διαβιβάζονται και σε κεντρικό διακομιστή». Μόνο εφόσον είναι «απολύτως απαραίτητο», και οι φίλαθλοι πρέπει να κατεβάσουν apps, τότε προτείνεται να το κάνουν σε ένα άλλο, άδειο κινητό.

9.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται χειμώνα – Κλιματισμός στα στάδια

Η θερμοκρασία το καλοκαίρι στο Κατάρ είναι πάρα πολύ υψηλή, κάτι που οδήγησε στο να διεξαχθεί για πρώτη φορά στα χρονικά το Παγκόσμιο Κύπελλο χειμερινό μήνα. Τις περισσότερες μέρες η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 25 βαθμούς παρά το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος στο Κατάρ είναι από τους πιο δροσερούς μήνες. Η υγρασία όμως θα είναι πάρα πολύ υψηλή και για αυτό θα υπάρχει κεντρικός κλιματισμός σε όλα τα ολοκαίνουρια στάδια.

10.

Τουρνουά χωρίς τη Ρωσία

Τέσσερα χρόνια μετά τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν, ως επακόλουθο της εισβολής στην Ουκρανία. Έχουν δεχθεί ban από όλες τις διοργανώσεις της FIFA, ενώ και οι επαγγελματικοί σύλλογοι της χώρας δεν συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA.

11.

Οι καλλιτέχνες που αρνήθηκαν να συμμετέχουν

Σακίρα Facebook Twitter
H Σακίρα δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης.

Δεν είναι λίγα τα ονόματα που είπαν το όχι στη διοργανώτρια χώρα ή που πήραν θέση εναντίον της διοργάνωσης. Η Dua Lipa δήλωσε: «Δεν θα εμφανιστώ και ποτέ δεν είχα καμία ανάμειξη σε διαπραγματεύσεις για να εμφανιστώ εκεί. Θα πανηγυρίζω για την Αγγλία από μακριά και ανυπομονώ να επισκεφθώ το Κατάρ όταν θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία δεσμεύτηκε όταν κέρδισε την υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ».

Ο Βρετανός Ροντ Στιούαρτ είπε: «Όντως μου πρόσφεραν πολλά χρήματα, πάνω από 1 εκατ. δολάρια για να εμφανιστώ πριν από 15 μήνες.  Απέρριψα την πρόταση. Δεν είναι εντάξει να πάω. Και επίσης θα πρέπει να αφαιρεθεί το οπλοστάσιο των Ιρανών» είχε πει ο μουσικός.

Η Σακίρα άλλαξε γνώμη, και ο frontman των The Cure διέψευσε τα σενάρια περί συμμετοχής του συγκροτήματος.

12.

Ο David Beckham

Ντέιβιντ Μπέκαμ Κατάρ Facebook Twitter
O Ντέιβιντ Μπέκαμ δέχτηκε κριτική για τον ρόλο του ως ambassador του Κατάρ.

Ο Άγγλος θρύλος του ποδοσφαίρου βρέθηκε στο στόχαστρο για τον ρόλο του ως ambassador του Κατάρ στη διοργάνωση, με τις αναφορές για το ποσό που έλαβε να ποικίλλουν, μιλώντας για νούμερο από 10 έως 150 εκατομμύρια λίρες, όπως αναφέρει το Skynews.

Στους «Sunday Times» ο τίτλος ενός άρθρου ήταν «David Beckham chooses money over morals in Qatar ambassador role», ενώ εκείνος υποστήριξε πως η διοργάνωση θα είναι μια πλατφόρμα για πρόοδο και ανοχή.

Στα αγωνιστικά

13.

Μεγάλες απουσίες

Με τη διοργάνωση να γίνεται μια βδομάδα μόλις μετά από αγωνιστικές πρωταθλήματος για πολλούς ποδοσφαιριστές, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο θεωρήθηκε από αρκετό κόσμο ως βάναυσο για την υγεία και τις αντοχές των παικτών. Δεν είναι λίγα τα ονόματα που δεν θα καταφέρουν να πάρουν μέρος λόγω τραυματισμών που συνέβησαν μέχρι και 15 μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Από τις ομάδες που δεν θα δούμε ξεχωρίζει η Ιταλία, ενώ θα λείψουν σημαντικοί αστέρες. Presnel Kimpembe, Paul Pogba, N'Golo Kante, Timo Werner, Diogo Jota, Georginio Wijnaldum, Reece James και Marco Reus είναι μερικοί από αυτούς.

Presnel Kimpembe. Facebook Twitter
O Presnel Kimpembe.

14.

Ημι-αυτόματο σύστημα offside

Μετά από ανακοίνωση της FIFA, στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα χρησιμοποιηθεί ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ, προσφέροντας ένα εργαλείο υποστήριξης για τους διαιτητές του βίντεο και τους διαιτητές εντός γηπέδου. Η καινοτομία αυτή θα τους κάνει πιο γρήγορους, πιο ακριβείς και θα τους δώσει τη δυνατότητα να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις αναφορικά με τα offside.

Κάθε στάδιο θα έχει 12 κάμερες κάτω από την οροφή συγχρονισμένες για να ακολουθούν 29 σημεία δεδομένων στο σώμα κάθε ποδοσφαιριστή, πενήντα φορές το δευτερόλεπτο.

15.

Η ώρα της Αργεντινής;

Αποτελώντας ένα από τα μεγάλα φαβορί και με τη δυναμική του Copa America που έδωσε στον 34χρονο τότε Λιονέλ Μέσι την πολυπόθητη κούπα, η Αργεντινή μοιάζει τρομαχτική σε αυτήν τη διοργάνωση.

Συνδυάζοντας «βετεράνους» όπως ο Ντι Μαρία και ο Μέσι, με νεαρούς ταλαντούχους παίκτες όπως ο Αραούχο και ο Λαουτάρο Μαρτίνεζ, οι Αργεντινοί δεν σταματούν να κερδίζουν, μετρώντας 33 παιχνίδια αήττητοι. Σε κάθε περίπτωση αυτό μοιάζει να είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο για τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Αργεντινή ποδοσφαιρο Facebook Twitter
Η Αργεντινή μοιάζει εξαιρετικά ανταγωνιστική σε αυτήν τη διοργάνωση.

16.

Τα πιο επικίνδυνα γκρουπ των ομίλων

Πόσοι δύσκολοι όμιλοι υπάρχουν στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο; Τρεις από αυτούς μοιάζουν πολύ δυνατοί, με αναμετρήσεις που πρόκειται να προσφέρουν θέαμα.

Στο Group E βρίσκουμε τις Ισπανία, Κόστα Ρίκα, Γερμανία και Ιαπωνία, στο Group H τις Πορτογαλία, Γκάνα, Ουρουγουάη και Νότια Κορέα, ενώ το Group A μοιάζει τρομαχτικό. Η διοργανώτρια χώρα του Κατάρ συναντά το Εκουαδόρ, την Ολλανδία και την κορυφαία ομάδα της Αφρικής, τη Σενεγάλη.

Al Wakrah Facebook Twitter
Το στάδιο Al Wakrah μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 θεατές.

Με πληροφορίες από: Goal.com, Cbss, Guardian, Fifa, Skynews, Skysports, Sunday Times

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ