Τελικά μποϊκοτάρουμε το Μουντιάλ στο Κατάρ ή όχι; (μπέσα όμως)

boycott qatar Facebook Twitter
Παρά την έντονη αρνητική προδιάθεση, άμα πάρει μπρος η διοργάνωση το πιο πιθανό είναι να την παρακολουθήσω. Έστω και με μισή καρδιά, έστω και ως ένοχη απόλαυση. Φωτ.: Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto/Getty Images/Ideal Image
0

ΥΠΟ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ θα ήταν πραγματικά καλοδεχούμενο «το πρώτο Μουντιάλ σε αραβική/μουσουλμανική χώρα», ειδικά μάλιστα εάν επρόκειτο για χώρα με παράδοση στην ποδοσφαιρική κουλτούρα αλλά και στον θεσμό, όπως φερ’ ειπείν το Μαρόκο που το είχε διεκδικήσει στο παρελθόν.  

Αντ’ αυτού (ή των ΗΠΑ των ίδιων που το είχαν σίγουρο λογαριάζοντας χωρίς τους διάφορους ξενοδόχους) το φετινό Παγκόσμιο Κύπελο παραδόθηκε ως γνωστόν, το μακρινό 2010, μια πενταετία πριν αρχίσει να ξηλώνεται σύσσωμη σχεδόν η FIFA του Μπλάτερ, στο μικροσκοπικό και εντελώς άμπαλο πλην όμως αφάνταστα πλούσιο εμιράτο του Κατάρ που παράγει 77 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένο φυσικό αέριο τον χρόνο (περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής) με προοπτική να φτάσει τους 126 τόνους μέχρι το 2026 σε αγαστή συνεργασία με τη Shell και την γαλλική Total.

Σύμφωνα με το Forbes, το Παγκόσμιο Κύπελο του Κατάρ θα κοστίσει τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια, δέκα φορές περισσότερα από το προηγούμενο της Ρωσίας που ήταν τότε το ακριβότερο. 

Και μόνο το κόνσεπτ ενός Μουντιάλ στο Κατάρ τον χειμώνα, Χριστούγεννα σχεδόν, είναι σα να προέρχεται από διήγημα του Μπάλαρντ.

Τέτοιας τάξεως νούμερα και ποσά σκεπάζουν τα πάντα και κάνουν να μοιάζουν με κραυγές στο σκοτάδι οι διαμαρτυρίες για τις διώξεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ή για τη θέση των γυναικών στο Κατάρ, για τους περιορισμούς των ελευθεριών και για τους χιλιάδες των νεκρών εργατών από χώρες της Ασίας και της Αφρικής που δεν επέζησαν των άθλιων και απάνθρωπων συνθηκών στη διάρκεια της κατασκευής των σταδίων και των άλλων μεγάλων έργων.

Υπό αυτή την έννοια το ποδόσφαιρο παύει να είναι σύμφωνα με την γερμανική ρήση «το πιο ασήμαντο σημαντικό πράγμα στον κόσμο» και γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου – κυριολεκτικά.  

«Δεν είναι τα μαθήματα ηθικής η δουλειά μας» δηλώνει η ηγεσία της FIFA, «ούτε και πρέπει να επιτρέψουμε να σέρνεται το παιχνίδι σε κάθε ιδεολογική ή πολιτική διαμάχη».

Μια ζωή η ίδια επωδός. «Άλλο ποδόσφαιρο κι άλλο πολιτική» που λέει σαρκαστικά κι ένα παλιό τραγουδάκι του Βασίλη Νικολαΐδη. που είχε τίτλο «Μουντιάλ ‘78» και αναφερόταν στο Παγκόσμιο Κύπελο της χουντικής τότε Αργεντινής όπου εκδηλώθηκε αυτό που σήμερα αποκαλούμε «sportwashing»: Δεν είναι φάρσα, δεν είναι μπακατέλα / στην προσμονή του ζούσαμε καιρό / είναι το Μουντιάλ του στρατηγού Βιντέλα / φτύστε τα μούτρα σας και τον πολιτισμό /…τι κι αν πεθαίνουν στην ασφάλεια μερικοί / άλλο ποδόσφαιρο κι άλλο πολιτική / κι αφού ο κόσμος έχει αποφασίσει / να δώσει χέρι στον φασισμό / κι εγώ μ’ εμένα τα έχω κανονίσει / θα δω το Κύπελλο χωρίς ενδοιασμό.

Κι όμως, κι όμως… Όλων των παραπάνω δοθέντων (βαθιά ανάσα) και παρά την έντονη αρνητική προδιάθεση, άμα πάρει μπρος η διοργάνωση το πιο πιθανό είναι να την παρακολουθήσω. Έστω και με μισή καρδιά, έστω και ως ένοχη απόλαυση.

Είναι και μια νοσηρή «δημοσιογραφική» περιέργεια που σε τσιγκλάει για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και μοιάζει λίγο με μυθοπλαστική δυστοπία (και μόνο το κόνσεπτ ενός Μουντιάλ στο Κατάρ τον χειμώνα, Χριστούγεννα σχεδόν, είναι σα να προέρχεται από διήγημα του Μπάλαρντ) αλλά κυρίως είναι ένας αντανακλαστικός ενθουσιασμός για τον θεσμό που δύσκολα καταπιέζεται επειδή έχει τις βάσεις του στην παιδική ηλικία, όπως και η αγάπη για το ποδόσφαιρο.

Και, πέρα απ’ αυτό, δείτε τι ζούμε. Ο αντιπερισπασμός που θα προσφέρει η διοργάνωση –τα ματς, τα αποτελέσματα, οι συζητήσεις, οι πλάκες με τα ανθεκτικά εθνικά στερεότυπα, η ιδέα ή η ψευδαίσθηση έστω μιας παγκόσμιας κοινότητας– προσφέρει μια κάποια προσωρινή έστω ανακούφιση, όπως ο ήχος του κουδουνιού που σημαίνει διάλειμμα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεπ Μπλάτερ

Daily / «FIFA Uncovered»: Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

O τρόπος που ξετυλίγει το κουβάρι της μίζας, του ξεπλύματος και των σκανδάλων στα έγκατα της FIFA το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix θυμίζει υποβλητικό true crime και βάζει φιτίλι στο επερχόμενο Μουντιάλ του Κατάρ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ