To πιο βαρύ πτηνό στον κόσμο χρησιμοποιεί φυτά για φάρμακο - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

To πιο βαρύ πτηνό στον κόσμο χρησιμοποιεί φυτά για φάρμακο - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα Facebook Twitter
0

Το βαρύτερο πτηνό στον κόσμο είναι το τελευταίο ζώο που διαπιστώνεται πως χρησιμοποιεί τα φυτά ως φάρμακο, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα. 

Ερευνητές από τη Μαδρίτη μελέτησαν στοιχεία από 619 κουτσουλιές αγριόγαλων και ανακάλυψαν πως τα δύο είδη φυτών που κατανάλωναν περισσότερο από κάθε άλλη τροφή, είχε «αντιπαρασιτικές ιδιότητες». 

«Εδώ παρουσιάζουμε πως οι αγριόγαλοι προτιμούν να τρώνε φυτά με χημικές ενώσεις με αντιπαρασιτική δράση» εξηγεί ο Λουίς Μ. Μπαουτίστα-Σοπελάνα του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αγριόγαλοι ενδημούν σε μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, με το 70% του πληθυσμού τους να ζουν στην Ιβηρική Χερσόνησο. Το είδος, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως ευάλωτο στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης. 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Ecology and Evolution, αποκαλύπτει πως οι αγριόγαλοι έτρωγαν σε αφθονία είδος παπαρούνας (Papaver rhoeas που στους ανθρώπους χρηιμοποιείται για τις ιατρικές του ιδιότητες ως ηρεμιστικό και ανακουφιστικό)  και Κατάρα Πάτερσον (Echium plantagineum του οποίου το μπουμπούκι μπορεί να αποδειχτεί τοξικό, αν καταναλωθεί). 

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες μέσω της ανάλυσης των εκχυλισμάτων των φυτών, αμφότερα έχουν αντιπαρασιτικές ιδιότητες οι οποίες ελέγχθηκαν σε τρία κοινά παράσιτα στα πουλιά: το πρωτόζωο Trichomonas gallinae, τα νηματώδη Meloidogyne javanica κι τον μύκητα Aspergillus niger.

Και τα δύο αυτά φυτά αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων των πρωτόζωων και των νηματοδών, σύμφωνα με την έρευνα. Η Κατάρα Πάτερσον έδειξε μέτρια αμυντική δράση κατά των μυκήτων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα φυτά αυτά καταναλώνονταν ιδίως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της αυξημένης έκθεσης σε παράσιτα. 

Κατά την περίοδο αναπαραγωγής, οι αρσενικοί αγριόγαλοι συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, κάνοντας επίδειξη στα θηλυκά που επιλέγουν το σύντροφό τους.

«Συνήθως συνδέουμε την αυτο-ίαση με είδη όπως τα πρωτεύοντα, οπότε το να βλέπουμε ερευνητές να μελετούν τα απειλούμενα πτηνά, είναι υπέροχο» λέει ο Πολ Ρόους, ζωολόγος και λέκτορας στη συμπεριφορά ζώων στο πανεπιστήμιο του Εξετέρ. Ο ίδιος σημειώνει πως τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως οι αγριόγαλοι είναι σε θέση να αποφασίσουν τι είναι καλό γι'αυτολύς σε συγκεκριμένη στιγμή και να αλλάξουν αναλόγως την τροφική τους συμπεριφορά.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM