Την στιγμή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι ήδη εργάζονται για έναν βελτιωμένο μηχανισμό για την πρόληψη νέων κρουσμάτων διαφθοράς, τα πλοκάμια του περιβόητου Qatargate πολλαπλασιάζονται.
Κι αυτό επειδή ενδέχεται και άλλοι «ευρωπαϊκοί θεσμοί» πέραν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δέχθηκαν παρεμβάσεις από Μαρόκο και Κατάρ. Το εύρος του δικτύου σε καίρια πόστα, πιθανότατα δεν περιορίζεται στους Παντσέρι και Τζόρτζι. Αναμένεται μάλιστα να υπάρξουν σημαντικές δικαστικές εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο.
Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων σημειώνεται η αναφορά της ιταλικής Corriere della Sera ότι από τα έγγραφα της έρευνας για το Qatargate προκύπτει συνέχεια στο έργο των ανακριτών που ξετυλίγουν του κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης.
Με βάση τα εντάλματα σύλληψης προκύπτουν νέες διαδρομές. Ο Βέλγος δικαστής Μισέλ Κλαιζ εξηγεί ότι η έρευνα, που ξεκίνησε από επιχείρηση των βελγικών μυστικών υπηρεσιών Vsse και «άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας», αφορά σε «ενέργειες παρέμβασης στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» από το Μαρόκο και το Κατάρ «μέσω της διαφθοράς ανθρώπων που ανέλαβαν δράση στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου».
Ωστόσο στην παρούσα φάση ο πρωταρχικός στόχος των βελγικών αρχών παραμένει η υπόθεση που αφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου «η πολιτική της ομάδας «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών»» (S&D ) φέρεται να επηρεάστηκε εκ μέρους του Μαρόκου και/ή του Κατάρ από μια ομάδα τριών Ιταλών»: των Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Αντρέα Κοτσολίνο και Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Μελόνι κατά Σοσιαλδημοκρατών
Σχετικά με την ευθύνη της ομάδας των Σοσιαλδημοκράτων σχόλιο είχαμε και από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Για την Ιταλίδα πρωθυπουργό, η έρευνα στις Βρυξέλλες για το φερόμενο δίκτυο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο δεν πρέπει να αποκαλείται «ιταλική δουλειά» επειδή είναι «ένα θέμα κόμματος».
Για τη Μελόνι, μάλιστα, η ιστορία δεν αφορά μόνο τους Ιταλούς, αλλά και «Βέλγους, Έλληνες και εκρπσώπους άλλων κρατών». Θα επρόκειτο λοιπόν - συνεχίζει - για «κομματικό θέμα», ή μάλλον για «σοσιαλιστική δουλειά». «Αν αφορούσε τους συντηρητικούς θα ήταν μια συντηρητική δουλειά . Αφορά πολιτική οικογένεια αλλά όχι την Ιταλία».
Εξελίξεις τον Ιανουάριο
Για το QatarGate και τις εξελίξεις που αναμένονται όσον αφορά στην Εύα Καϊλή μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος από τις Βρυξέλλες, Νίκος Κορογιαννάκης.
Όπως εξήγησε, η προσωρινή κράτηση στο Βέλγιο ισχύει για ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Επειδή πάντως η 22α Ιανουαρίου είναι Κυριακή, 2-3 ημέρες πριν από αυτή την ημερομηνία θα υπάρξει επανεξέταση του αιτήματος, κάτι το οποίο γίνεται αυτεπάγγελτα. «Δεν χρειάζεται να υπάρξει αίτηση της Εύας Καϊλή και των υπολοίπων» διευκρίνισε.
«Η έρευνα εξελίσσεται κανονικά. Η κ. Καϊλή εξετάστηκε και μια δεύτερη φορά. Θα υπάρξουν νέες ανακριτικές διαδικασίες. Στο μεταξύ αναμένει ο ανακριτής την έκδοση των δύο συλληφθέντων στην Ιταλία. Πιθανότατα υπάρχουν αιτήσεις άρσης ασυλίας εν ενεργεία ευρωβουλευτών. Υπάρχουν τρία ονόματα τα οποία κυκλοφορούν στις εφημερίδες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να κάνει την εσωτερική του διαδικασία μέσα στον Ιανουάριο. Όσοι αποδέχονται την άρση της ασυλίας τους, υπάρχει δυνατότητα ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ολομέλεια του Ιανουαρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπότε θα υπάρχουν δικαστικές εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο, οι οποίες θα είναι σημαντικές», σημείωσε.
Όσον αφορά στις διαρροές για την υπόθεση, ο κ. Κορογιαννάκης τόνισε: «Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή που έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Η αίσθησή μου είναι ότι ένα μέρος της διαρροής προέρχεται από την Ιταλία, στην οποία υπάρχουν ορισμένοι κατηγορούμενοι και δικηγόροι. Να μην ξεχνάμε ότι από την τρίτη μέρα ήδη της προφυλάκισης υπάρχει πρόσβαση στο φάκελο από τους συνηγόρους όλων των εμπλεκομένων και οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι προφανώς τμήμα της δικογραφίας που έχει διαρρεύσει»,.
Υπενθυμίζεται προ ημερών σχετικά με τις διαρροές προειδοποίησε και ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι αυτές «θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση».