Ένα τεράστιο σύννεφο, η μορφή του οποίου έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι μοιάζει με UFO, εμφανίστηκε πάνω από την Προύσα, στην Τουρκία.
Επρόκειτο για φακοειδές σύννεφο, το οποίο εντυπωσίασε τους πολίτες, που δεν έχασαν ευκαιρία να το καταγράψουν με τα κινητά τηλέφωνά τους, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο.
Bursa'da ilginç görüntüye sahip bulutlar. pic.twitter.com/gpMpQ0IARC
— Pusholder (@pusholder) January 19, 2023
A UFO-shaped lenticular cloud dazzled onlookers in Türkiye’s Bursa, creating a surreal sight.
— TRT World (@trtworld) January 19, 2023
The lens-shaped clouds form when the air is stable and moist and winds originating from a similar direction blow across mountains at different altitudes through the troposphere pic.twitter.com/eWKiAdjotx
Το σύννεφο εμφανίστηκε κατά την ανατολή και είχε μια μεγάλη «τρύπα» στη μέση, ενώ έμεινε στον ουρανό για περίπου μία ώρα, σύμφωνα με τον Guardian.
Τι είναι τα φακοειδή σύννεφα
Τα φακοειδή νέφη είναι μια υποκατηγορία των μεσαίων νεφών τύπου Altocumulus (υψισωρείτες), είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του στη LiFO ο ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
«Παρουσιάζουν έναν εντυπωσιακό σχηματισμό κοντά και πάνω από τις κορυφές βουνών, μοιάζοντας μερικές φορές σαν “ιπτάμενοι δίσκοι”. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές ώρες μέχρι να διαλυθούν», ανέφερε ακόμη ο μετεωρολόγος.
Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικές κατηγορίες σύννεφων, τα οποία κατατάσσονται κυρίως με κριτήριο το ύψος της βάσης τους. Έτσι, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες: τα χαμηλά, τα μεσαία και τα υψηλά νέφη.
Πιο αναλυτικά, ο Κώστας Λαγουβάρδος είχε εξηγήσει πως οι κατηγορίες είναι οι εξής:
- Χαμηλά νέφη: Stratus (Στρώματα), Cumulus (Σωρείτες) Stratocumulus (Στρωματοσωρείτες), Nimbostratus (Μελανοστρώματα)
- Μεσαία νέφη: Altostratus (Υψιστρώματα), Altocumulus (Υψισωρείτες)
- Υψηλά νέφη: Cirrus (Θύσανοι), Cirrostratus (Θυσανοστρώματα), Cirrocumulus (Θυσανοσωρείτες)
- Νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης: Cumulonimbus (Σωρειτομελανίες)
Σε αυτές, υπάρχουν και υποκατηγορίες οι οποίες υποδηλώνουν ειδικά χαρακτηριστικά, όπως οι φακοειδείς υψισωρείτες (Altocumulus lenticularis) και άλλες σπανιότερες υποκατηγορίες, που συνολικά ξεπερνούν τις 100.