Η εκκλησία της Αγγλίας θα ευλογεί τους πολιτικούς γάμους gay ζευγαριών - Η «ιστορική» απόφαση

Church of England votes in favour of blessings for same-sex unions Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

H εκκλησία της Αγγλίας θα ευλογεί τους πολιτικούς γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου, κάνοντας μία σημαντική στροφή στη στάση που τηρούσε μέχρι τώρα. Η απόφαση ελήφθη σε ψηφοφορία του διοικητικού της οργάνου, και κρίνεται, ήδη, ιστορική

Ύστερα από μία διαβούλευση που διήρκεσε για περισσότερες από οκτώ ώρες, η εθνική συνέλευση της εκκλησίας, η Γενική Σύνοδος, υπερψήφισε την αλλαγή με 250 θετικές, έναντι 181 αρνητικών ψήφων. Η απόφαση έρχεται μετά από δεκαετίες διχασμού και διαφωνιών αναφορικά με τους gay γάμους. 

Ωστόσο, οι έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ όσων τάχθηκαν υπέρ της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ στον γάμο και όσους επιμένουν στην παραδοσιακή, βιβλική διδασκαλία, δείχνουν πως η αντιπαράθεση δεν τελειώνει εδώ.

Οι συντηρητικοί κατάφεραν, τελευταία στιγμή, να τροποποιήσουν την πρόταση ώστε να υπογραμμίζει το εκκλησιαστικό δόγμα για το μυστήριο - ότι είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας - και να αναφέρει ότι οι ευλογίες δεν πρέπει να υποδηλώνουν απόκλιση απ΄αυτό.

Πλην της υπερψήφισης όσον αφορά στην ευλογία, η Σύνοδος συμφώνησε πως η εκκλησία θα ζητήσει συγγνώμη για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ακόμα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επικείμενη επανεξέταση της απαγόρευσης σύναψης πολιτικών γάμων μεταξύ κληρικών του ιδίου φύλου και του κανόνα αγαμίας για κληρικούς σε σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου. 

Ο Justin Welby, ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, και ο Stephen Cottrell, ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης, ευχήθηκαν η απόφαση σηματοδοτεί μια «νέα αρχή» για την αγγλικανική εκκλησία και παραδέχθηκαν πως «ήταν μακρύς ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώθηκε πως «για πρώτη φορά, η εκκλησία της Αγγλίας θα καλωσορίσει δημόσια, ανεπιφύλακτα και με χαρά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στην εκκλησία» αλλά τονίστηκε πως «συνεχίζει να έχει βαθιές διαφορές σε αυτά τα ζητήματα, που αγγίζουν την καρδιά της ανθρώπινης ταυτότητάς μας». 

Η Sarah Mullally, επίσκοπος του Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε της συζήτησης, δήλωσε: «Αυτή είναι μια στιγμή ελπίδας για την εκκλησία» Σημείωσε πως η πρόταση μπορεί να μην πάρει αρκετά μακριά για ορισμένους, αλλά για άλλους είναι ήδη πολύ. «Προσεύχομαι ότι αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα θα αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός για όλους εμάς μέσα στην εκκλησία - συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων». 

Η Jayne Ozanne, κορυφαία ακτιβίστρια για την ισότητα των ΛΟΑΤ+ στην εκκλησία της Αγγλίας, επεσήμανε πως πράγματι έγινε ένα «μικρό βήμα», αλλά επέκρινε τη συντηρητική μερίδα για τα «αγκάθια» που έβαλε στη διαδικασία. «Συνεχίζοντας να λέμε στα ΛΟΑΤ+ άτομα ότι δεν μπορούν να ελπίζουν να παντρευτούν σύντομα στην εκκλησία τους ή ότι η επιθυμία τους για σεξουαλική οικειότητα είναι αμαρτωλή, στέλνουμε ένα μήνυμα στο έθνος που λίγοι θα καταλάβουν. Το σημαντικότερο, είναι ένα μήνυμα που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη ζημιά στην κοινότητα και να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των νέων ΛΟΑΤ+».

Ο Nigel Pietroni, πρόεδρος της καμπάνιας για την ισότητα στον γάμο, έκρινε ότι η απόφαση «ωχριά» στη μοναδική λύση για ριζική ένταξη, «ισότητα στον γάμο για όλους τους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM