Συνεχίζει τις καρατομήσεις ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού απέπεμψε ακόμη έναν αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε χθες Σάββατο διάταγμα για την αποπομπή ανώτερου στελέχους των δυνάμεων ασφαλείας και σε ξεχωριστή του ανακοίνωση επεσήμανε ότι οι προσπάθειές του να καθαρίσει την κυβέρνηση θα συνεχιστούν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) της Ουκρανίας ετοιμάζει νομοσχέδιο που επιτρέπει τον διορισμό στρατιωτικού στη θέση του υπουργού Άμυνας της χώρας σε περίπτωση στρατιωτικού νόμου. Αυτό ανακοίνωσε η βουλευτής του λαού από την παράταξη Υπηρέτης του Λαού Maryana Bezuglaya σε συνέντευξή του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποπεμφθεί δεκάδες αξιωματούχοι και έχουν ξεκινήσει έρευνες στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κιέβου να πατάξει τη διαφθορά. Ο Ζελένσκι με το χθεσινό του διάταγμα απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον Ρουσλάν Ντζιούμπα αναπληρωτή διοικητή της Εθνοφρουράς, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για την απόφασή του.
Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος στο καθημερινό, νυχτερινό μήνυμά του χθες επεσήμανε ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και των δυνάμεων επιβολής της τάξης για να συζητήσουν τρόπους να προστατευθούν οι θεσμοί από τις, όπως τις χαρακτήρισε, απόπειρες από το εξωτερικό και το εσωτερικό να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους και η αποδοτικότητά τους.
Αναφερόμενος στις αποπομπές ο Ζελένσκι δήλωσε: «Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα επεισόδια ή εγκληματικές διαδικασίες (…) το κράτος θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τους ίδιους του τους θεσμούς. Πρέπει να διασφαλιστεί η καθαρότητα του έργου των κρατικών υποδομών».
Βρετανικά όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός μπορούν να παραχθούν στην Ουκρανία
Την ίδια στιγμή ανώτεροι αξιωματούχοι της αμυντικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου συζητούν σχέδια με τους ομολόγους τους στο Κίεβο. Ταξίδεψαν εκεί με στόχο τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων που θα παράγουν όπλα και οχήματα τσε τοπικό επίπεδο, όπως γράφει η Telegraph .
Άλλες ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες διαπραγματεύονται επίσης με την Ουκρανία. Όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός της Βρετανίας θα μπορούσαν να παράγονται στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα. Οποιαδήποτε κοινοπραξία είναι πιθανό να χρειάζεται πάντως την έγκριση του πρωθυπουργού Rishi Sunak. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει τη Δύση με αντίποινα για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και οποιαδήποτε υποστήριξη στην παραγωγή είναι πιθανό να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις, σημειώνει το άρθρο.
Η Ντάουνινγκ Στριτ και το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στην εφημερίδα, λέγοντας ότι ήταν θέμα βιομηχανίας. Ωστόσο, ο Ed Arnold, ερευνητής στο Royal Combined Arms Institute και πρώην αξιωματικός του ΝΑΤΟ στον βρετανικό στρατό, είπε: «Η τομεακή συνεργασία προωθεί τη σύγκλιση στις διεθνείς σχέσεις. Αρχικά μπορεί να διαφημιστεί ως εμπορική, αλλά αυτό θα απαιτήσει τουλάχιστον σιωπηρή πολιτική έγκριση».