Τον λιτό χώρο στον οποίο ζει από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο δημοσιογράφος Ντμίτρο Κομάροφ και ένας εικονολήπτης μπήκαν στον χώρο όπου ζει ο Ουκρανός πρόεδρος εδώ και ένα χρόνο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο χώρος έχει ένα κρεβάτι, έναν νιπτήρα, ενώ πάνω στο γραφείο βρίσκεται μια φωτογραφία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την σύζυγο και τα παιδιά του. «Αυτό είναι το σπίτι μου, ζω εδώ έναν χρόνο», είπε στον δημοσιογράφο.
Επίσης, έδειξε στον Κομάροφ την γκαρνταρόμπα του, που πλέον αποτελείται από ρούχα σε χακί χρώμα, με τα οποία αντάλλαξε τα κοστούμια που φορούσε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην άκρη της κρεμάστρας υπάρχουν κάποια κοστούμια και ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα φορέσει ένα, μετά τη νίκη της χώρας του στον πόλεμο.
"This is where I've been living for a year" - @ZelenskyyUa showed Ukrainian journalist Dmytro Komarov his wartime living conditions and his wardrobe. pic.twitter.com/0McF8EEHUf
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 25, 2023
Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη του Μακρόν στην Κίνα τον Απρίλιο
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του Απριλίου και κάλεσε από το Πεκίνο να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης στη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Χθες, η Κίνα δημοσίευσε έγγραφο στο οποίο απευθύνει έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες και «πολιτική λύση». Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η ειρήνη είναι εφικτή μόνο με «τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης, απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του ουκρανικού λαού».
«Το γεγονός ότι η Κίνα συμμετέχει στις ειρηνευτικές προσπάθειες είναι πολύ θετικό», σημείωσε ο Μακρόν. Κάλεσε το Πεκίνο «να μην στείλει κανένα όπλο στην Ρωσία» και «να μας βοηθήσει να ασκήσουμε πίεση προς την Ρωσία ώστε να μην κάνει ποτέ χρήση ούτε χημικών ούτε πυρηνικών όπλων και να σταματήσει την επίθεση ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».
Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο κείμενο που δημοσίευσε χθες, κατά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή, το Πεκίνο δήλωνε αντίθετο με οποιαδήποτε προσφυγή στα πυρηνικά όπλα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP