4 κοινά τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας

4 κοινά τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία των δοντιών σας Facebook Twitter
Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου των δοντιών μπορεί να διαβρωθεί ή να ραγίσει από τις τροφές που τρώμε, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα σε κοιλότητες, τερηδόνα και ευαισθησία.
0


ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ
 την υγεία των δοντιών, η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο. Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου των δοντιών μπορεί να διαβρωθεί ή να ραγίσει από τις τροφές που τρώμε, γεγονός που αφήνει τα δόντια ευάλωτα σε κοιλότητες, τερηδόνα και ευαισθησία.

Τα δόντια δεν είναι άφθαρτα, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε τη στοματική μας υγεία. Το να προσέχουμε τι τρώμε είναι ένα μέρος αυτής της φροντίδας. Ας δούμε τις τροφές που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και πώς καταπολεμάται αυτό το πρόβλημα.

Η φθορά και η βλάβη των δοντιών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί. Ο αποχρωματισμός ή η εμφάνιση λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών αποτελεί επίσης ένα συχνό πρόβλημα.

1.

Όξινα φρούτα

Τα οξέα των τροφίμων είναι ένας από τους κύριους υπαίτιους για τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Δυστυχώς, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι σκληρά για τα δόντια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C. Όμως, δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή που απαιτούν προσοχή – τα μούρα είναι επίσης όξινα. 

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα δόντια λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της σύστασής τους. Κατά την κατανάλωση τους, μπορεί να κολλήσουν πάνω και ανάμεσα στα δόντια και να είναι δύσκολο να βγουν. 

Τα οφέλη των φρούτων για την υγεία είναι γνωστά - η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες. Τα οφέλη της κατανάλωσης τους υπερτερούν της ζημίας που μπορούν να προκαλέσουν στα δόντια. Μετά την κατανάλωση τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό και οδοντικό νήμα ή βούρτσισμα για τον καθαρισμό τους. 

2.

Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Εκτός από τα μειονεκτήματα για τη διάθεση και τη σωματική υγεία, τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, είναι μία από τις κύριες αιτίες της τερηδόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζάχαρη στα ποτά επικαλύπτει τα δόντια. Το οξύ παράγεται όταν τα βακτήρια στο στόμα διασπούν τα σάκχαρα. Στη συνέχεια, το οξύ «τρώει» το σμάλτο των δοντιών. 

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας. Ωστόσο, όταν αυτά καταναλώνονται είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται καλαμάκι, ώστε να περιοριστεί η επαφή τους με τα δόντια.

3.

Γλυκά

Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αλλά τα γλυκά δεν κάνουν καλό στα δόντια. Όπως η σόδα και οι χυμοί φρούτων, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα γλυκά αντιδρά με τα βακτήρια του στόματός και παράγει οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Οι ξινές καραμέλες, ειδικότερα, έχουν περισσότερα οξέα που καταστρέφουν τα δόντιασε μεγαλύτερο ποσοστό. 

Η σύσταση ορισμένων ζαχαρωτών αποτελεί επίσης ζήτημα για τα δόντια. Οι τσίχλες και οι κολλώδεις καραμέλες μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια και ανάμεσα στα δόντια. Η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι δύσκολη και το ξέπλυμα του στόματός δεν είναι πάντα αρκετό για να κάνει τη δουλειά. Ενώ οι σκληρές καραμέλες δεν κολλάνε στα δόντια, παραμένουν στο στόμα περισσότερο χρόνο, γεγονός που εκθέτει τα δόντια σε περισσότερη ζάχαρη. Αν πρόκειται να φάτε καραμέλες, προτιμήστε αυτές που δεν κολλάνε για πολύ στο στόμα σας, όπως η σοκολάτα ή οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη.

4.

Πάγος

Το μάσημα πάγου είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα για τα δόντια. Μπορεί ο πάγος να μην περιέχει ζάχαρη ή οξύ για να διασπάσει το σμάλτο, ωστόσο, το μάσημά του μπορεί να σπάσει ή να ραγήσει τα δόντια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια ή ευαισθησία στις ζεστές και κρύες θερμοκρασίες. Μπορεί επίσης να απειλήσει την ακεραιότητα των στεφανών και των σφραγισμάτων των δοντιών. Η επιλογή μαλακού πάγου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά παγάκια. 

Ποιες τροφές λεκιάζουν τα δόντια σας;

Η φθορά και η βλάβη των δοντιών δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να τους συμβεί. Ο αποχρωματισμός ή η εμφάνιση λεκέδων στην επιφάνεια των δοντιών αποτελεί επίσης ένα συχνό πρόβλημα. Καθώς μεγαλώνουμε, το σμάλτο φθείρεται και τα δόντια γίνονται πιο κίτρινα. Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο χρώμα των δοντιών μας. Οι πιο κοινές τροφές που προκαλούν την εμφάνιση λεκέδων είναι οι ακόλουθες:

• τσάι και καφές

• σάλτσα σόγιας

• κόκκινο κρασί

• ζαχαρούχα αναψυκτικά με σκούρο χρώμα

• μούρα

• σάλτσα ντομάτας

• παντζάρια

• αμυλούχα τρόφιμα

Η μείωση αυτών των τροφίμων θα βοηθήσει τη στοματική υγεία μακροπρόθεσμα.

Πηγή: CNET

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ