Ρωσία: Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο επικριτής του Πούτιν, Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά

Ρωσία: Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο επικριτής του Πούτιν, Καρά-Μουρζά Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Σε 25 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Βλαντίμιρ Καρά - Μουρζά, ο επί χρόνια επικριτής της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Κρίθηκε ένοχος για προδοσία και άλλα αδικήματα, τα οποία ο ίδιος αρνείται. 

Αφού άκουσε την ανακοίνωση της ποινής του σήμερα, ο Καρά-Μουρζά, φώναξε «η Ρωσία θα ελευθερωθεί», ένα γνωστό σύνθημα της αντιπολίτευσης. Παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα γυάλινο κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου. 

Ο Καρά-Μουρζά, 41 ετών, πατέρας τριών παιδιών και πολιτικός της αντιπολίτευσης με ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο, μιλούσε δημόσια για πολλά χρόνια εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ασκούσε πιέσεις στη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και σε Ρώσους ολιγάρχες για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καρά-Μουρζά: Η Ρωσία κυβερνάται από δολοφόνους

Λίγες ώρες πριν συλληφθεί, το αμερικανικό CNN μετέδωσε συνέντευξή του κατά την οποία επισήμανε ότι «η Ρωσία κυβερνάται από καθεστώς δολοφόνων». 

«Οι εγκληματίες υποτίθεται ότι δείχνουν μεταμέλεια για ό,τι έχουν κάνει. Εγώ, από την άλλη, είμαι στη φυλακή για τις πολιτικές μου απόψεις. Ξέρω επίσης πως θα έρθει η μέρα όπου το σκοτάδι πάνω από τη χώρα μας θα διαλυθεί» δήλωσε κατά την διάρκεια του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα. 

Μία από τους δικηγόρους του, η Μαρία Έϊσμοντ, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η νομική ομάδα του Καρά-Μουρζά θα ασκήσει έφεση στη σημερινή ετυμηγορία, η οποία όπως είπε αμαυρώθηκε από πολλές σοβαρές νομικές παραβιάσεις.

Ο Καρά-Μουρζά, που ήταν προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2022, παρά λίγο να πεθάνει αφού, όπως είπε, δηλητηριάστηκε δύο φορές, το 2015 και το 2017, απόπειρες δολοφονίας του τις οποίες απέδωσε στη ρωσική εξουσία.

ΟΗΕ και ΕΕ καλούν τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Καρά-Μουρζά

«Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του επειδή ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και καλώ τις ρωσικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Τουρκ πρόσθεσε πως η ποινή είναι «άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Την ίδια ώρα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη «σκανδαλωδώς αυστηρή» ποινή 25ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε βάρος του Ρώσου αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά έπειτα από μια «πολιτική δίκη».

«Η σκανδαλωδώς αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης δείχνει για άλλη μια φορά την καταχρηστική χρησιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ακτιβιστές, στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε τη Ρωσία να αφήσει αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους όλους εκείνους που φυλακίστηκαν με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Λίγο αφότου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εισήγαγε απανωτούς νόμους λογοκρισίας κατά την διάρκεια του πολέμου που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να τιμωρηθούν οι επικριτές του Πούτιν.

Η «δυσφήμηση» του στρατού μπορεί πλέον να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως πέντε ετών, ενώ η εσκεμμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών για αυτόν μπορεί να επισύρει 15ετή ποινή κάθειρξης.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM