Μπορεί η ουλίτιδα να προκαλέσει κι άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας;

imrs.gif
0

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ανθρώπων υποφέρει από ουλίτιδα την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια του οδοντιάτρου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι επειδή η ιατρική και η οδοντιατρική θεωρούνται συχνά ξεχωριστοί τομείς, το αποτέλεσμα είναι μία κλασική παρανόηση: πολλοί να θεωρούμε ότι το στόμα και η στοματική υγιεινή μας είναι κατά κάποιον τρόπο αποσυνδεδεμένα από το σώμα και την υγεία μας συνολικά.

Όλο και περισσότερο, όμως, γίνεται σαφές ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υγείας του στόματός μας και της υγείας του σώματός μας, με το στόμα να αναφέρεται πλέον ως «το παράθυρο της γενικής υγείας».

Συνδέεται όμως η κακή στοματική υγιεινή με αυξημένο ποσοστά θανάτων; Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications, η οποία συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 294 μελετών, έδειξε ότι η οδοντική νόσος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, φλεγμονωδών νόσων, παχυσαρκίας, άσθματος, διαβήτη, άνοιας, καρκίνου και χρόνιων παθήσεων του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων.

Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όταν τα παθολογικά βακτήρια αρχίζουν να διαβρώνουν το οστό και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Αν και επρόκειτο για στοιχεία παρατήρησης, τα οποία δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτιότητα, ωστόσο δείχνουν ότι οι ασθενείς με ασθένειες των ούλων διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.

Διαφορετικές μορφές νόσου των ούλων

Το στόμα καλύπτεται από ένα υγρό που είναι ένα μείγμα σάλιου και βακτηρίων. Αυτή η υγρή επικάλυψη αναφέρεται ως οδοντικό βιοφίλμ και όταν διατηρείται υγιές με τη σωστή οδοντική υγιεινή, τα καλά βακτήρια εμποδίζουν τον σχηματισμό παθολογικών βακτηρίων.

Εάν όμως τα παθολογικά βακτήρια αντικαταστήσουν τα καλά βακτήρια στο βιοφίλμ, μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων ή περιοδοντική νόσο – μια ομάδα παθήσεων που προκαλεί χρόνια φλεγμονή.

Η πρώιμη μορφή της νόσου των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Η ουλίτιδα χαρακτηρίζεται από κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα. Η αιμορραγία είναι ανώδυνη και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην αναζητήσουν θεραπεία γι' αυτήν.

Η ουλίτιδα, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όταν τα παθολογικά βακτήρια αρχίζουν να διαβρώνουν το οστό και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Αυτή η διάβρωση σχηματίζει βαθύτερες εσοχές γύρω από τα δόντια, οι οποίες γίνονται τόπος αναπαραγωγής για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη παθολογικών βακτηρίων καθώς εξαπλώνονται από τις ρίζες στα οστά που συγκρατούν τα δόντια. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών και συνδέεται με πλήθος ιατρικών καταστάσεων.

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η νόσος των ούλων συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η νόσος των ούλων συνδέεται επίσης με άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο οφείλεται κυρίως στην ίδια διαδικασία που προκαλεί την πλειονότητα των περιπτώσεων καρδιακών προσβολών: την αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση αναφέρεται ως εκείνη η χρόνια διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλακών γεμάτων χοληστερόλη στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Η προοδευτική αθηροσκλήρωση, ανάλογα με το ποια αιμοφόρα αγγεία επηρεάζει, μπορεί να περιορίσει την παροχή οξυγόνου σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των άκρων και του εντέρου. Και αν κάποια από αυτές τις πλάκες σπάσει, μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική διακοπή της παροχής αίματος, οδηγώντας σε δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Τόσο η ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών όσο και η καταστροφική ρήξη τους προκαλούνται από φλεγμονή, η οποία ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Όταν κάποιος υποφέρει από κάποια ασθένεια των ούλων, παθολογικά βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από το στόμα στο σώμα του ασθενούς, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση.

Βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα έχουν βρεθεί σε αθηρωματικές πλάκες, οδηγώντας στην υπόθεση ότι η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η θεραπεία της νόσου των ούλων μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Η συσχέτιση μεταξύ της νόσου των ούλων και των γενικών προβλημάτων υγείας, ιδίως των καρδιακών παθήσεων, είναι αρκετά σαφής.

Υπάρχουν όμως ελάχιστα στοιχεία που αποδεικνύουν κατηγορηματικά ότι οι οδοντιατρικές διαδικασίες καθαρισμού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αυστηρών μελετών που να αξιολογούν τον αντίκτυπο της θεραπείας της νόσου των ούλων στη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πώς να προλάβετε τη νόσο των ούλων

Η τακτική οδοντική υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη της νόσου των ούλων. Δεδομένης της σταθερής συσχέτισης μεταξύ της νόσου των ούλων και της καρδιοπάθειας και των παραγόντων κινδύνου της, συνήθως συνιστάται από τους οδοντιάτρους σε όλους τους ασθενείς, προκειμένου να διατηρούν καλή οδοντική υγιεινή και να λαμβάνουν τακτική οδοντιατρική φροντίδα για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου των ούλων.

Μερικές βασικές συμβουλές:

• Να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά.

• Να αντικαθιστούν την οδοντόβουρτσα, όταν οι τρίχες της φθαρούν, διαφορετικά η ίδια η βούρτσα μπορεί να γίνει εστία βακτηρίων.

• Να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα για να απομακρύνουν την πλάκα που συσσωρεύεται ανάμεσα στα δόντια.

• Να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό, καθώς έτσι μπορούν να απομακρυνθούν καλύτερα τα παθολογικά βακτήρια, ιδιαίτερα από τις σχισμές ή τις εσοχές.

• Εάν τα ούλα αιμορραγούν, που μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.

Ο βαθύς καθαρισμός και η ενισχυμένη υγιεινή μπορούν εύκολα να αντιστρέψουν την πορεία της ουλίτιδας πριν αυτή εξελιχθεί προς περιοδοντίτιδα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων της υγείας σας.

Με στοιχεία από Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ