TO ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ που προσέχεις σε ένα πρόσωπο είναι το χαμόγελο. Και όμορφο χαμόγελο είναι το υγιές χαμόγελο, δηλαδή τα γερά δόντια. Κάποτε αρκούσε να είναι όλα τα δόντια στη θέση τους και γερά, σήμερα τα νέα πρότυπα ομορφιάς απαιτούν δόντια (απολύτως) ίσια, ομοιόμορφα και λευκά, τόσο λευκά που να φτάνουν στα όρια του εκτυφλωτικού και του αφύσικου. Ειδικά στον χώρο της showbiz τα δόντια είναι το πρώτο πράγμα που απαιτείται να φτιάξουν οι εκκολαπτόμενοι σταρ – η λεύκανση και οι τεχνητές όψεις είναι τάση, η οποία επεκτείνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και ιδιότητας. Το πιο βασικό όμως είναι να έχεις μια οδοντοστοιχία υγιή, γι’ αυτό πρέπει να φροντίσεις.
«Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών επιβάλλεται» λέει η δρ. Δήμητρα Νικολοβιένη, οδοντίατρος, προσθετολόγος, MSc. «Βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, χρήση μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού (οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια), χρήση στοματικού διαλύματος κατάλληλου για καθημερινή χρήση. Πολύ βασική είναι και η πρόληψη. Πρέπει να γίνεται επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο για έλεγχο, καθαρισμό και στίλβωση των δοντιών και, φυσικά, με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος, όσο ασήμαντο και αν είναι. Στα παιδιά πρέπει να γίνεται και φθορίωση ανά εξάμηνο καθώς και προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants).
«Ό,τι βοηθάει την υγεία ενός οργανισμού, γενικά, βοηθάει και την υγεία των δοντιών και του βλεννογόνου του στόματος».
Υπάρχουν εξειδικευμένοι οδοντίατροι (περιοδοντολόγοι, προσθετολόγοι, ενδοδοντιστές, παιδοδοντίατροι, στοματολόγοι, ορθοδοντικοί, γναθοχειρουργοί, οδοντίατροι ειδικοί στη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος που αντιμετωπίζουν προβλήματα της άρθρωσης των γνάθων) στους οποίους μας κατευθύνει ο γενικός οδοντίατρος όταν χρειάζεται. Οι οδοντιατρικές εργασίες μπορεί να είναι προληπτικές, επανορθωτικές ή αισθητικές παρεμβάσεις. Όλες πρέπει να γίνονται με βάση τη σωστή λειτουργία και τη διατήρηση της καλής υγείας του στόματος.
Εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή κάθε ατόμου και οι συνήθειές του, π.χ. το κάπνισμα, που αλλάζει το χρώμα των δοντιών και κάνει κακό στην υγεία του στόματος. Οι γενικές συμβουλές είναι να αποφεύγονται τα γλυκά και η ζάχαρη, οι κολλώδεις τροφές και να υπάρχει μια ισορροπημένη σε ασβέστιο διατροφή. Ό,τι βοηθάει την υγεία ενός οργανισμού, γενικά, βοηθάει και την υγεία των δοντιών και του βλεννογόνου του στόματος».
Η πρόληψη και ο έλεγχος πρέπει να ξεκινούν από τη στιγμή που εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα των παιδιών, στη βρεφική ηλικία. «Η πρόληψη οδηγεί και στον τομέα της Παιδοδοντιατρικής στη στοματική υγεία και έχει διπλή έννοια» λέει η Μαρία Σηφακάκη, παιδοδοντίατρος, MSc. «Ο αρχικός σκοπός της πρόληψης είναι να αποτρέψει την εμφάνιση βλαπτικών καταστάσεων όπως η τερηδόνα και οι νόσοι των ούλων στα παιδιά, ενώ η δευτερογενής πρόληψη έχει ως στόχο την έγκαιρη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων ώστε να αντιμετωπιστούν σε πρώιμο στάδιο με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα πρώτα προβλήματα, τα οποία θα ακολουθούν το παιδί σε όλη του τη ζωή, συνήθως εκδηλώνονται από τη νηπιακή ηλικία.
Σημαντικό είναι, σε ό,τι αφορά τα παιδιά, να επισκέπτονται παιδοδοντίατρο και όχι οδοντίατρο ενηλίκων, ο οποίος, όσο πρόθυμος ή καλός και να είναι, πάντα θα λειτουργεί σε έναν χώρο που δεν σχετίζεται με παιδιά και με τρόπο που δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένος με παιδιά. Όπως το παιδί το βλέπει ο παιδίατρός του και όχι ο γενικός παθολόγος, έτσι καλό είναι να το βλέπει ο δικός του παιδοδοντίατρος».
«Δυστυχώς, η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην οδοντιατρική περίθαλψη των Ελλήνων είναι από μικρή ως ανύπαρκτη», λέει η δρ. Νικολοβιένη. «Για τις οδοντιατρικές εργασίες απαιτείται ένα σεβαστό ποσό, αν και μικρότερο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, μια εξαγωγή κοστίζει περίπου 50 ευρώ, ένα σφράγισμα 40-140 ευρώ, ενώ ένα εμφύτευμα ξεκινά από 700 ευρώ και μπορεί να φτάσει ως και 2.000. Οι τιμές των οδοντιατρικών εργασιών εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς υπόκεινται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Για τα παιδιά, το μέσο κόστος για τον τακτικό εξάμηνο καθαρισμό και τη φθορίωση κυμαίνεται στα 50 ευρώ, ενώ οι καλύψεις οπών και σχισμών κυμαίνονται στα 30-40 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται πιο αραιά ή πιο τακτικά, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού».
Είναι λογικό, αν κάποιος δεν φροντίζει την υγεία των δοντιών του, να χρειάζεται περισσότερα χρήματα για οδοντιατρικές εργασίες, εμφυτεύματα ή τεχνητή οδοντοστοιχία. Οι τιμές εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το στόμα.
Όμορφο χαμόγελο σημαίνει ίσια και αρμονικά δόντια
«Πολλοί πιστεύουν πως η ορθοδοντική απλώς ισιώνει τα στραβά δόντια», λέει η Μαρίλη Μυλωνοπούλου, ειδική ορθοδοντικός, MSc. «Κι όμως, δεν κάνει μόνο αυτό. Ορθοδοντική αποκαλούμε την αναγνωρισμένη ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις δυσαρμονίες των δοντιών αλλά και των γνάθων που μας δημιουργούν όχι μόνο αισθητικά αλλά κυρίως λειτουργικά προβλήματα, δηλαδή προβλήματα που επηρεάζουν τη μάσηση, την ομιλία, την κατάποση κ.ά. Σκοπός λοιπόν της ορθοδοντικής είναι να αποκαταστήσει τις διαταραχές της σύγκλεισης ώστε τα δόντια μας να είναι υγιή, να έχουν τη μέγιστη λειτουργικότητα και την καλύτερη αισθητική. Ο ειδικός ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος με επιπλέον τριετή τουλάχιστον μετεκπαίδευση και ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών και γνωρίζει να μετακινεί τα δόντια με ασφάλεια, δημιουργώντας ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο, για να μη διστάζουμε ποτέ να χαμογελάμε.
Η ηλικία της πρώτης εξέτασης από ορθοδοντικό θα πρέπει να γίνεται μετά τα 7 έτη, ώστε να προληφθούν βαρύτερες καταστάσεις. Ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει βέβαια σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να είναι κανείς τυπικός στις επισκέψεις του στον οδοντίατρο και τα δόντια του υγιή. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το 30% των ασθενών είναι ενήλικες που επιθυμούν να διορθώσουν το χαμόγελό τους. Βεβαίως, η ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες δεν γίνεται μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για λόγους υγείας των ούλων ή προετοιμασίας για προσθετική αποκατάσταση, πάντα σε συνεργασία με τον γενικό ή ειδικό οδοντίατρο.
Το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ο ειδικός ορθοδοντικός θα χρειαστεί να λάβει αποτυπώματα άνω και κάτω γνάθου, φωτογραφίες προσώπου και στόματος, ακτινογραφίες και μαζί με την κλινική εξέταση του/της ασθενούς θα οργανώσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, το οποίο και καθορίζει το κόστος της θεραπείας.
Μια ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και περίπου δύο χρόνια με τις σύγχρονες πια τεχνικές, ωστόσο το σημαντικότερο είναι οι μετακινήσεις να γίνουν σωστά και σταθερά. Ο ορθοδοντικός έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις, εφόσον έχει εξειδικευτεί, και διαλέγει τα καλύτερα μέσα για να μετακινήσει τα δόντια σας πάντα με ασφάλεια ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Τα έξοδα που γλιτώνει κανείς στο μέλλον από τραυματισμούς ή πρόωρες απώλειες δοντιών είναι σημαντικά και τα οφέλη από ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο μακροχρόνια!
H εξέλιξη της ορθοδοντικής προσφέρει πια διάφορες λύσεις με λιγότερο πόνο και ενοχλήσεις αλλά και λύσεις πιο αισθητικές. Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι τα πιο διαδεδομένα, εύκολα, ανθεκτικά και με τα πιο προβλέψιμα αποτελέσματα. Γι’ αυτούς που τους απασχολεί η αισθητική υπάρχουν και τα διάφανα (κεραμικά) σιδεράκια που είναι σχεδόν αόρατα και πλήρως ανεκτά από τον ασθενή. Τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας στην ορθοδοντική είναι οι διαφανείς νάρθηκες. Η θεραπεία γίνεται με μια σειρά από εξατομικευμένους νάρθηκες που πρέπει να φοριούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με μοναδική εξαίρεση την ώρα του φαγητού ή του βουρτσίσματος. Η τεχνική εφαρμόζεται περισσότερο για λόγους αισθητικής και δεν συνιστάται για όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα, ενώ προτιμάται κυρίως από ενήλικες».
Αφού κάποιος φροντίσει να έχει ένα υγιές χαμόγελο, για να το κάνει πιο όμορφο μπορεί να κάνει λεύκανση δοντιών, που όμως δεν είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την υγεία του στόματος. Γίνεται για λόγους καθαρά αισθητικούς. Κοστίζει περίπου 300 ευρώ και γίνεται από οδοντίατρο. Η τοποθέτηση όψεων ρητίνης ή πορσελάνης γίνεται για τον ίδιο λόγο και είναι πολύ πιο ακριβή διαδικασία…