Τεχνητή νοημοσύνη: Θα γίνουν τα AI συγκυβερνήτες σε αεροπλάνα;

Τεχνητή νοημοσύνη: Θα γίνουν τα AI συγκυβερνήτες σε επιβατικά αεροπλάνα; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Ανάμεσα στις τεράστιες αλλαγές που φέρνει η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) ίσως σύντομα να περιλαμβάνεται και ο τρόπος που οδηγούνται τα επιβατικά αεροπλάνα

Σήμερα, στο πιλοτήριο βρίσκονται δύο άτομα, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Emirates, Τιμ Κλαρκ δήλωσε πρόσφατα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στον τομέα των αερομεταφορών, «με τα αεροπλάνα με έναν πιλότο να είναι μια πιθανότητα».

Ο επικεφαλής της εταιρείας ουσιαστικά εκτίμησε ότι είναι τέτοια η τεχνολογική πρόοδος στα AI ώστε σύντομα θα μπορούν να αντικαταστήσουν τον συγκυβερνήτη του αεροπλάνου. 

Θεωρητικά, μια τέτοια επιλογή θα βοηθούσε την εταιρεία να περιορίσει το κόστος των εργαζομένων αλλά και να αποφύγει ελλείψεις πληρώματος. Ωστόσο, είναι ακόμα δύσκολο να φανταστεί κανείς επιβάτες που είναι πρόθυμοι να μπουν σε ένα τέτοιο αεροπλάνο όπου σημαντικά τμήματα του αεροσκάφους θα ελέγχονται αποκλειστικά από μια μηχανή.  

Πάντως, στη μακρινή δεκαετία του 1950, τα πιλοτήρια είχαν πέντε μέλη συνολικά, μαζί με τον πλοηγό, τον μηχανικό πτήσης και έναν ασυρματιστή. 
 
Όλα αυτά ήταν ξεχωριστά πόστα που αντικαταστάθηκαν από την τεχνολογική εξέλιξη, φτάνοντας στο τωρινό μοντέλο του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη. Επί του παρόντος, μεγάλο μέρος της πτήσης διεκπεραιώνεται από υπολογιστές και τις περισσότερες φορές το αεροπλάνο βρίσκεται σε λειτουργία αυτόματου πιλότου. Η επιλογή της ύπαρξης δύο πιλότων είναι για να μπορεί ο ένας να αναλάβει αν ο άλλος καταστεί ανίκανος για κάποιο λόγο.

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να αναλαμβάνει την πτήση, να προσγειώνει αεροσκάφη αλλά και να λειτουργεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από Design Taxi

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM