Βόμβες διασποράς: Αντιδρούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ για την αποστολή τους στην Ουκρανία

Βόμβες διασποράς: Αντιδρούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ για την αποστολή τους στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Την ανησυχία τους εκφράζουν αρκετοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει την εμπόλεμη Ουκρανία με βόμβες διασποράς

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυτή την «πολύ δύσκολη απόφαση», σειρά συμμαχικών χωρών έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους. 

Υπενθυμίζεται ότι οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευτεί από 123 χώρες λόγω του κινδύνου που ενέχουν για τη ζωή των αμάχων σε εμπόλεμες ζώνες. Μετά την εκτόξευσή τους, απελευθερώνουν μικρότερα βομβίδια τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν αδιακρίτως ανθρώπους σε μια ευρεία περιοχή

Αναλυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί προς τα εν λόγω όπλα και λόγω των προβλημάτων τους. Πολλά από τα μη ανατιναγμένα βομβίδια μπορεί να παραμείνουν στο έδαφος για χρόνια και στη συνέχεια να εκραγούν σε ανύποπτο χρόνο.

Επιφυλάξεις από Βρετανία, Καναδά, Ισπανία

Τα τελευταία 24ωρα αρκετές συμμαχικές χώρες της Ουάσιγκτον εκφράζουν δημόσια ανησυχία και επιφυλάξεις για των αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία. 

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ ρωτήθηκε για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία είναι μία από τις 123 χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση παραγωγής και χρήσης βομβών διασποράς και ως εκ τούτου «αποθαρρύνει τη χρήση τους».

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, μιας από τις χώρες που πίεσαν για τη δημιουργία της διεθνούς σύμβασης, ανέφερε δημόσια ότι αυτά τα όπλα «προκαλούν αδιάκριτα τεράστια ζημιά σε αθώους ανθρώπους και μπορούν να έχουν και μακροχρόνιες επιπτώσεις». Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί για την αντίθεση της Νέας Ζηλανδίας στη χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της έχει «σταθερή δέσμευση» στο ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις των βομβών αυτών εκφράζοντας ανοιχτή αντίθεση στη χρήση αυτών των όπλων ως υπογράφουσα χώρα της διεθνούς σύμβασης που τα απαγορεύει.  

Από την πλευρά της, η Γερμανία που έχει επίσης υπογράψει τη σύμβαση τόνισε ότι δεν πρόκειτια να παράσχει τέτοια όπλα στην Ουκρανία αλλά «κατανοεί την αμερικανική θέση».

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Ουκρανία αλλά ούτε και η Ρωσία έχουν υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση των βομβών διασποράς, οι οποίες φέρονται να έχουν χρησιμοποιηθεί στην εμπόλεμη Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η ανώνυμη πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες δικαίωμα; Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει

Διεθνή / Είναι η ανώνυμη πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες δικαίωμα; Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει

Νόμος του Τέξας στοχεύει στον περιορισμό της πρόσβασης σε ιστοσελίδες περιεχομένου ενηλίκων - Είναι αυτό το μέτρο Κερκόπορτα για την κατάργηση πολιτικών ελευθεριών;
LIFO NEWSROOM
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Διεθνή / Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Η γερμανική οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή εν μέσω υποτονικής εγχώριας ζήτησης, υψηλών τιμών ενέργειας και αυξημένου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές
LIFO NEWSROOM