Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Eat (pray, love) Facebook Twitter
Επιλέγοντας να ψωνίζουμε σε λαϊκές αγορές ή σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ-μάρκετ που έχουν πιο οικονομικές τιμές, ο δρόμος είναι ανοιχτός για το απόλυτο D-tox στη διατροφή μας με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
0


ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΡΩΜΕ
πιο υγιεινά ή πιο ανθυγιεινά από τις άλλες εποχές του χρόνου; Σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη για μεγάλη θερμιδική πρόσληψη, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. Επιπλέον, όταν κάνει πολλή ζέστη, τα γεύματα πρέπει εξ ορισμού να είναι μικρά και ελαφριά, ώστε να μην προκαλούν δυσφορία, βαρυστομαχιά και άλλα προβλήματα, ακόμα και καρδιολογικής φύσεως.

Επίσης, η ποικιλία φρούτων και λαχανικών το καλοκαίρι αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να επιλέγουμε πιο υγιεινά γεύματα. Ζούμε σε μια χώρα που διαθέτει αναρίθμητα κηπευτικά, το μόνο πρόβλημα είναι πως η τιμή τους έχει ανέβει αρκετά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα απολαύσουμε όλοι στην ποσότητα που θα θέλαμε. Αν, ωστόσο, ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο, επιλέγοντας να ψωνίζουμε σε λαϊκές αγορές ή σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ-μάρκετ που έχουν πιο οικονομικές τιμές, ο δρόμος είναι ανοιχτός για το απόλυτο D-tox στη διατροφή μας με τον πιο απολαυστικό τρόπο και για να χάσουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα, χωρίς να στερηθούμε τις πιο cool και γευστικές συνταγές. 

Οι συμβουλές για υγιεινή διατροφή, τι τρώμε, τι πίνουμε και τι αποφεύγουμε, αποτελούν το μυστικό για καλή υγεία, ευεξία και καλλίγραμμη σιλουέτα. Τα υγιεινά τρόφιμα, η κατάρριψη μύθων και στερεοτύπων στη διατροφή και η σωστή χρήση των βιταμινούχων συμπληρωμάτων ανάλογα με τις ανάγκες μας αποτελούν εκείνα τα κομμάτια του παζλ που μας εξασφαλίζουν θρεπτικά συστατικά και την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να μπορούμε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα!

Πολύχρωμοι σύμμαχοι στο πιάτο: Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι για όλα τα γούστα, φτωχά σε θερμίδες (τα περισσότερα) και… φουλ σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σύμφωνα με τη θεωρία Orac της αντιοξειδωτικής δύναμης των τροφίμων, τα κηπευτικά με το εντονότερο χρώμα έχουν τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη των σταφυλιών και οι ανθοκυανιδίνες των κόκκινων φρούτων του δάσους. π.χ. μούρα, βατόμουρα, φράουλες, σμέουρα, cranberries και, φυσικά, κεράσια που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή και αποτελούν ταυτόχρονα «βόμβα» βιταμίνης C και ασβεστίου. Πολύ θρεπτικά είναι τα ροδάκινα (θεωρούνται αντικαρκινικά), τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και το πεπόνι που έχει λιγότερες θερμίδες από το καρπούζι, καθώς περιέχει λιγότερη ζάχαρη.

Πάντως, η ζάχαρη των φρούτων αποτελεί καύσιμο για τον οργανισμό και ειδικότερα για τον εγκέφαλο, οπότε δεν χρειάζεται να τη δαιμονοποιούμε. Μόνο τα άτομα με διαβήτη πρέπει να μην υπερκαταναλώνουν φρούτα πλούσια σε ζάχαρη. Οι βιταμίνες Α, Β, C και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε αυτά, φρέσκα και αποξηραμένα, αποτελούν διαβατήριο για την καλή υγεία. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά με άπαχο γάλα ή άπαχο γιαούρτι φτιάχνουν δροσερά smoothies που μας τονώνουν και μας ξεδιψούν. Καλό είναι να θυμόμαστε ωστόσο ότι τα υγρά τρόφιμα (χυμοί, smoothies, κρύες σούπες, milkshakes), παρότι δίνουν θερμίδες, δεν λογίζονται ως τέτοια από τον εγκέφαλό μας και δεν εξασφαλίζουν κορεσμό διαρκείας. Γι’ αυτό, εκτός από τα ζουμερά φρούτα και τους χυμούς τους, και τις πράσινες ή πολύχρωμες σαλάτες, χρειαζόμαστε και λίγη πρωτεΐνη (χωρίς περιττό λίπος) για να χορτάσουμε.

Φάτε (μάτια) ψάρια: Το βασικό super food του ελληνικού καλοκαιριού δεν είναι μόνο αυτό που νομίζετε (σπόροι τσία, goji berries) αλλά και τα ψάρια. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να φουλάρουμε τον οργανισμό μας με πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα τρώγοντας ψάρια και μαθαίνοντας στα παιδιά μας να αγαπάνε το ψάρι. Πρώτη σε περιεκτικότητα Ω3 λιπαρών οξέων είναι η ταπεινή σαρδέλα που απολαμβάνουμε ψητή ή στον φούρνο. Μια και κάνουμε το καλό, απολαμβάνουμε τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή (πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό) ψητά ή φουρνιστά, όχι τηγανητά! 

Λαδερά, ναι μεν αλλά: Τα παραδοσιακά λαδερά (ντολμαδάκια, γεμιστά, μπριάμ) είναι πιο απολαυστικά κρύα το καλοκαίρι και για να γίνουν πιο ελαφριά δεν τα πνίγουμε στο λάδι, ούτε βουτάμε ψωμί στη σάλτσα. Μπορούμε να τα απολαύσουμε στεγνά στο πιάτο μας με λίγη πράσινη σαλάτα, ώστε να μη στερηθούμε τις αγαπημένες μας συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς.

Eat (pray, love) Facebook Twitter
Τα παραδοσιακά λαδερά (ντολμαδάκια, γεμιστά, μπριάμ) είναι πιο απολαυστικά κρύα το καλοκαίρι και για να γίνουν πιο ελαφριά δεν τα πνίγουμε στο λάδι, ούτε βουτάμε ψωμί στη σάλτσα.

Παγωτό: Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν νοείται! Και το παγωτό δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από ένα βουνό toppings. Ένα ξυλάκι ή μια μπάλα παγωτό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, εξάλλου το παγωτό αποτελεί πηγή ασβεστίου. Για τους γκουρού της διατροφής, υπάρχουν και οι γρανίτες και τα semi-freddo από φυσική πούλπα φρούτων που έχουν 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιέχουν μόνο ζάχαρη. Μια και μιλάμε για παγωτά, τα οποία υπάρχουν και σε light εκδοχή, να τονίσουμε ότι μια πληθώρα low-cal προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων περιέχει το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, του οποίου το προφίλ ασφαλείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναθεωρήσει και χαρακτηρίσει ως δυνητικώς καρκινογόνο.  

Πολυβιταμίνες για έξτρα ενέργεια: Τα συμπληρώματα διατροφής καλύπτουν τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες μικρών και μεγάλων, ειδικά των ανθρώπων που αθλούνται πολύ, των παιδιών και των ηλικιωμένοων. Η μεγάλη γκάμα προϊόντων παρέχει επάρκεια σε βιταμίνες A, B, C, D, E, ιχνοστοιχεία και μέταλλα (κυρίως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο), Ω3 λιπαρά οξέα, προβιοτικά που χρειαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε το μικροβίωμα του εντέρου μετά την παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικών και μελατονίνη για ήρεμο ύπνο. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ