Την παρέμβαση Βενιζέλου προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη ότι επίορκοι εφοριακοί βάζουν στην τσέπη τους ένα μεγάλο ποσοστό των φόρων, με αποτέλεσμα μόνο το 20% να πηγαίνει στα ταμεία και το 80% να μοιράζεται ανάμεσα σε δωροδοκούντα και δωροδοκούμενο (ο κανόνας όπως είπε είναι 4-4-2, δηλαδή 40%, 40% και 20%). Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ενώ σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι τέτοια στοιχεία θα έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου και της Δικαιοσύνης.
Τι είπε όμως ο κύριος Σπινέλλης; Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τη φοροδιαφυγή και την κοινωνική δικαιοσύνη, υποστήριξε ότι το όργιο φοροδιαφυγής που επικρατεί ακόμη στη χώρα μας-το επισημαίνει και η Τρόικα αλλά και ο κ. Ρεν σε ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην πάταξη της, ενώ το ΔΝΤ επισημαίνει ότι είναι θεσμικό το πρόβλημα- έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 13 δις ευρώ.
Μίλησε ακόμη και για τις μεγάλες επιστροφές φόρου από το Δημόσιο, όπου όπως είπε το το 8% πάλι πηγαίνει στην τσέπη του εφοριακού. Όμως ο κ. Σπινέλλης έκανε λόγο και για πολιτικές παρεμβάσεις, όπως στην περίπτωση του συστήματος "Ηφαιστος", για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα, κοστολογήθηκε όπως κατήγγειλε 1 εκ. ευρώ και τελικά ανατέθηκε με 15 εκατ. ευρώ επί Ν.Δ.
Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση «Ηφαιστος» ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την την παραίτηση του κ.Διομήδη Σπινέλλη. Ως επικεφαλής της ΓΓΠΣ, ήταν αρμόδιος να διενεργήσει τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και να αποστείλει στις εφορίες τα στοιχεία όσων επιχειρήσεων δεν ενημέρωσαν (ή ενημέρωσαν εκπρόθεσμα) τον «Ηφαιστο» που παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης από την ώρα που βγαίνει από το διυλιστήριο μέχρι την ώρα που καταλήγει στη δεξαμενή της πολυκατοικίας). Η ΓΓΠΣ εντόπισε περισσότερες από 3.500 περιπτώσεις καθυστερημένης ενημέρωσης του συστήματος και απέστειλε τα δεδομένα στις εφορίες.
Μετά από καταγγελίες του κ. Σπινέλλη για την αναστολή των προστίμων που επιβλήθηκαν διατάχθηκε έρευνα από τον εισαγγελέα, στην οποία κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης ο οποίος επικαλέστηκε «πραγματικούς και νομικούς» λόγους για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ζήτησε από τις εφορίες την αναστολή επιβολής των προστίμων.